Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pariški Notre-Dame znova božični koncert

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 12. 2020 / 06:26
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2020 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
V pariški Notre-Dame znova božični koncert

V pariški Notre-Dame znova božični koncert

Prvi kulturni dogodek v svetišču po uničujočem požaru pred poldrugim letom.

Pogled na pariško Notre-Dame 24. novembra letos FOTO: Vatican Media

Na letošnji sveti večer bodo v Parizu priredili božični koncert z močno simboliko: zbor stolnice Naše Gospe bo nastopil prvič po uničujočem požaru, ki je pred poldrugim letom poškodoval to pariško znamenitost, kot so včeraj sporočili s pariške nadškofije. Po navedbah avstrijskega Kathpressa bo dvajset pevcev in pevk odraslega mešanega zbora nastopilo skupaj z dvema solistoma in organistom. Koncert, ki ga bodo izvedli ob upoštevanju strogih varnostnih ukrepov, bo v živo predvajala tudi francoska televizija.

Za zbor osrednje pariške stolnice, ki že dlje časa gostuje po drugih pariških cerkvah, bo to prvi nastop na »domačih tleh« po uničujočem požaru. V stolnici so že obhajali nekaj bogoslužij z manjšim številom udeležencev, večinoma brez navzočih vernikov; med drugim tudi ob letošnji veliki noči. Tradicionalno polnočnico ob lanskem božiču so obhajali v velikem šotoru v parku v Bolonjskem gozdu na zahodu prestolnice. Ker osrednje orgle trenutno obnavljajo, bodo za božični koncert najeli manjše glasbilo.

Pred tednom dni so dodsegli enega od mejnikov pri obnovitvenih delih več kot 850 let stare gotske stolnice. Z odstranitvijo dvesto ton težkih gradbenih odrov na strehi svetišča, ki so se v požaru stalili, je dokončno umaknjena nevarnost, da bi se zgradba sesedla vase, so sporočili pristojni gradbeniki. 40.000 posameznih delcev ogrodja na višini do 40 metrov so odstranjevali od začetka letošnjega junija. »Grožnje, ki jo je to ogrodje predstavljalo za stolnico, ni več,« je sporočila francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot. Notre-Dame je končno »rešena«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh