Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskanje kamnov za pariško Notre-Dame

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2021 / 11:55
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2021 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iskanje kamnov za pariško Notre-Dame

Iskanje kamnov za pariško Notre-Dame

Obnova zahteva estetsko in naravno ustrezen gradbeni material v velikih količinah.

FOTO: arhiv Družine

V Franciji trenutno pospešeno iščejo kamne za obnovo pariške stolnice Naše Gospe, ki je bila močno poškodovana v obsežnem požaru aprila 2019. V sodelovanju s francoskim uradom za geologijo in rudarstvo (BRGM) izbirajo »estetsko in naravno« ustrezne kamne, ki so primerljivi z izvirniki in bi lahko nadomestili poškodovane dele, so sporočili iz skupine, pristojne za obnovo svetišča.

Ustrezne kamne morajo najti v velikih količinah, so sporočili z BRGM, in v ta namen trenutno opravljajo geološke raziskave na terenu ter laboratorijske preiskave na vzorčnih primerkih. Omenjeni program so začeli lansko poletje, zaključili pa naj bi ga konec letošnjega leta.

Izvirni gradbeni material za stolnico Naše Gospe so po navedbah pristojnih pridobili v 12. in 13. stoletju iz pariškega podzemlja: gre za apnenčaste skale iz geološkega sloja, ki je nastal pred 41 dos 48 milijoni let. Ustrezen material danes pridobivajo v še približno desetih kamnolomih v okolici Pariza. Pristojni trenutno iščejo v še dejavnih kamnolomih, če bo treba, pa bodo morali poseči tudi v nedelujoče.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh