Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek obiskal Greccio

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 01. 2016 / 08:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek obiskal Greccio

Frančišek obiskal Greccio

Papež si je nenapovedano ogledal prizorišče prvih jaslic.

Papež Frančišek je včeraj nenapovedano obiskal Greccio, italijansko mestece v Rietski dolini, kjer je pred nekaj stoletji sveti Frančišek prvikrat upodobil prizor Jezusovega rojstva.



Med včerajšnjim obiskom v mestu si je papež ogledal kapelo frančiškanskega svetišča (Santuario del presepe), kjer se je srečal s tamkajšnjimi brati frančiškani in molil pred fresko iz 15. stoletja, ki na eni strani upodablja jaslice v Grecciu, na drugi pa tamkajšnjo pokrajino.

Pred tem se je sestal tudi s skupino mladih, ki so v Greccio priromali v okviru škofijskega dne mladih. Nagovoril jih je na svoj šaljiv način: »Škof mi je dal razumeti, da je v teh božičnih dneh prav priti molit v Greccio. In sem prišel molit. A ni mi jasno, pod kakšno pretvezo je sem privabil vas!«

Sveti oče je mladim povedal, da imamo v življenju veliko znamenj, posebej pa se je osredotočil na dve znamenji, ki ju ob dogodkih Jezusovega rojstva omenja evangelij. Prvo znamenje je zvezda, ki ji sledijo trije modri. Zaradi nje so zapustili mnoge stvari in se podali na pot, ne da bi vedeli kam gredo. Drugo znamenje je po papeževih besedah otrok v jaslih, kar so angeli tudi povedali pastirjem. »Majhnost Boga. Bog se je ponižal, se izničil, da bi bil kakor mi, da bi hodil pred nami.« Ta majhnost Boga je v nasprotju z vsakim ponosom, površinskostjo in napuhom.

Ti dve znamenji moramo torej odkriti: zvezdo, ki jo Bog hoče zame, in ta me bo vodila k drugemu znamenju: ponižnemu Jezusu.

Sveti oče je mladim, zbranim v Grecciu, zaželel, da bi jih vedno spremljali ti dve znamenji, ki sta Božji dar. Nikoli naj ne bodo brez zvezde in nikoli naj ne ostanejo brez ponižnosti za odkrivanje Jezusa v malih, revnih, ponižnih, ubogih, v tistih, ki so vrženi iz družbe in tudi iz lastnega življenja.

Frančišek je z mladimi zmolil še Zdravamarijo in jim podelil blagoslov.

Papeža je ob obisku sprejel škof Domenico Pompili iz Rietija, ki je bil po navedbah italijanske agencije Avvenire edini vnaprej seznanjen z načrti svetega očeta in je Frančiška tudi pogostil s kosilom. Kot je še poročal omenjeni časnik, je bil razlog za papeževo potovanje v mestece prvih jaslic »osebna molitev«.



Papež je svoj kratki postanek v mestecu sklenil ob polčetrti uri popoldan, v Rim pa se je vrnil z avtomobilom, s svojim Fordom Focusom.

V Grecciu, mestecu v Rietski dolini severno od Rima, je sveti Frančišek 25. decembra 1223 prvič postavil žive jaslice, za kar je uporabil kar vaško živino in kipec Deteta Jezusa v jaslicah, saj je želel na kar najpristnejši način podoživeti dogodek Gospodovega rojstva v Betlehemu. To se je zgodilo v letu, ko je papež Honorij III. potrdil Vodilo Frančiškovega reda.

Izročilo postavljanja jaslic se v Grecciu nadaljuje tudi danes, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi celico v bližnjem samostanu, v kateri je spal sveti Frančišek.

Vir: CNA / Radio Vatikan / VR
Foto: RV / EPA / CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh