Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek razglasil sveto leto

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 03. 2015 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek razglasil sveto leto

Frančišek razglasil sveto leto

»Jubilej usmiljenja« naj bi obhajali med 8. decembrom 2015 in 20. novembrom 2016.

Papež Frančišek je razglasil novo sveto leto v katoliški Cerkvi. T.i. »Jubilej usmiljenja« naj bi obhajali med 8. decembrom 2015 in 20. novembrom 2016, kot je sveti oče napovedal minuli konec tedna. Ob tem je v nagovoru izrazil željo, da bi sveto leto pomenilo »novo etapo na poti Cerkve« v prinašanju evangelija usmiljenja vsem ljudem. Nazadnje je sveto leto razglasil papež Janez Pavel II. leta 2000. Tedaj je Rim obiskalo skupno okoli 25 milijonov romarjev in turistov.



Praviloma naj bi sveta leta obhajali vsakih 25 let. Pravkar oznanjeni »Jubilej usmiljenja« torej velja za izredno sveto leto. Za njegovo pripravo je zadolžen Papeški svet za spodbujanje nove evangelizacije.

Med svetim letom so katoličani poklicani, naj poromajo v Rim ter v tamkajšnjih osrednjih cerkvah obhajajo bogoslužja in molijo. Cilj svetih let je okrepitev vere. Sveto leto je tradicionalno povezano tudi s posebnim popolnim odpustkom, začne pa se z odprtjem svetih vrat v baziliki sv. Petra, kar po izročilu stori papež.

Sveto leto je obenem »povabilo za nadaljevanje dela, ki se je pričelo na koncilu«, je še zapisano v sporočilu iz Vatikana. Natančno 50 let pred načrtovanim začetkom leta, 8. decembra 1965, se je zaključil drugi vatikanski cerkveni zbor (1962-1965), ki je prinesel temeljne reforme v katoliški Cerkvi.

Papež Frančišek je ob napovedi tudi pojasnil, kako je že večkrat razmišljal, na kakšen način bi lahko Cerkev »še bolj prepričljivo izpolnjevala svoje poslanstvo, pričevanje Božjega usmiljenja«. V začetku je potreben »duhovni preobrat«, k temu pa naj bi pripomoglo tudi sveto leto.

Prvo sveto leto je leta 1300 razglasil papež Bonifacij VIII. Od leta 1450 sveta leta v katoliški Cerkvi obhajamo vsakih 25 let. Katoliški običaj izhaja iz judovskega jubilejnega leta, ki ga po svetopisemskem pričevanju obhajajo vsakih 50 let. V tem letu naj bi bili odpuščeni vsi dolgovi in osvobojeni vsi zasužnjeni.



Uradna razglasitev svetega leta je predvidena 12. aprila letos, ko v katoliški Cerkvi obhajamo nedeljo Božjega usmiljenja. Frančišek bo takrat pred svetimi vrati bazilike sv. Petra svečano prebral papeško bulo.

Na dan odprtja svetega leta v katoliški Cerkvi obhajamo tudi praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Zaključek svetega leta bomo obhajali na praznik Kristusa Kralja, zadnjo nedeljo v bogoslužnem letu katoliške Cerkve.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia / arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh