Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: »Vrnimo se k evharistiji, k Jezusu, k okusu kruha«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 09. 2022 / 19:22
Oznake: Maša, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2022 / 19:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: »Vrnimo se k evharistiji, k Jezusu, k okusu kruha«
Papež je zbrane povabil, naj v središče življenja postavijo evharistijo in postanejo kruh nežnosti in usmiljenja za vse. FOTO: Vatican Media

Frančišek: »Vrnimo se k evharistiji, k Jezusu, k okusu kruha«

Papež Frančišek je med homilijo pri maši ob sklepu 27. italijanskega narodnega evharističnega kongresa, ki je potekal pod geslom »Vrnimo se k okusu kruha. Za evharistično in sinodalno Cerkev«, na štadionu v Materi na jugu Italije zbrane povabil, naj v središče življenja postavijo evharistijo in postanejo kruh nežnosti in usmiljenja za vse.

Nenehni izziv, ki ga evharistija ponuja našemu življenju, je častiti Boga in ne sebe, postaviti v središče Njega in ne nečimrnosti lastnega jaza, spominjati se, da je samo Bog Gospod in da je vse drugo dar njegove ljubezni, je izpostavil papež Frančišek. »Če častimo sebe, umremo v zadušitvi svojega malega jaza, in če častimo tosvetno bogastvo, se nas polasti in nas zasužnji. Če častimo boga pozunanjenosti in se opijamo v razsipnost, nam bo življenje prej ko slej izstavilo račun,« je opozoril.


Kdor časti Boga, ne postane suženj nikogar

»Ko pa častimo Gospoda Jezusa, prisotnega v evharistiji, dobimo nov pogled tudi na lastno življenje. Jaz nisem to, kar imam, in uspehi, ki jih dosežem; vrednost mojega življenja ni odvisna od tega, kaj lahko pokažem, in se ne zmanjša, ko doživljam poraze in neuspehe. Sem ljubljeni otrok, Bog me je blagoslovil, me odel v lepoto in želi, da bi bil prost vsake sužnosti. Kdor časti Boga, ne postane suženj nikogar in je svoboden,« je po poročanju portala Vatican News izpostavil sveti oče.

Sanjajmo evharistično Cerkev

Sanjajmo evharistično Cerkev, je Frančišek pozval vernike, sestavljeno iz ženskih in moških, ki se razlomijo kakor kruh za vse, ki žvečijo osamljenost in revščino, ki so lačni nežnosti in sočutja, ki se jim življenja krhajo, ker jim je zmanjkalo dobrega kvasa upanja. »Sanjajmo Cerkev, ki poklekne pred evharistijo in časti Gospoda, prisotnega v kruhu, in ki se zna tudi nežno in sočutno skloniti pred ranami trpečih, dvigniti uboge, obrisati solze trpečih in postati kruh upanja in veselja za vse,« je dodal papež.

Papež je prosil Kraljico miru za tolažbo ukrajinskega ljudstva. FOTO: Vatican Media

Evharistija nam vnaprej daje obljubo vstajenja

Vrnimo se k Jezusu, vrnimo se k evharistiji, je v »mestu kruha« ob koncu pridige še enkrat podčrtal Frančišek: »Vrnimo se k okusu kruha, da bi bili evharistična Cerkev, ki postavi Jezusa v središče in postane kruh nežnosti in usmiljenja za vse. Vrnimo se k okusu kruha, da bi se spomnili, da nam, medtem ko se naše zemeljsko življenje izteka, evharistija vnaprej daje obljubo vstajenja in nas vodi k novemu življenju, ki premaga smrt.«

Prošnja za Italijo, za več rojstev in otrok

Pred koncem maše v Materi, po kateri se je odpeljal še do menze bratstva Don Giovanni Mele in jo blagoslovil, hkrati pa še pozdravil osebje, se je sveti oče zahvalil organizatorjem, izročil Mariji pot Cerkve v Italiji in jo prosil za več rojstev in več otrok v državi, izrazil krik ubitih otrok med bombardiranjem šole v Mjanmaru, prosil Kraljico miru za tolažbo ukrajinskega ljudstva in se pridružil pozivu kamerunskih škofov za izpustitev ugrabljenih oseb, med njimi petih duhovnikov in redovnice.


Naj jok malčkov ne ostane preslišan

»Predvsem mislim na mnogotere probleme sveta. Na Mjanmar. To plemenito državo že več kot dve leti morijo oboroženi spopadi in nasilje, ki je terjalo številne žrtve in razseljene ljudi. Ta teden sem slišal krik bolečine zaradi smrti otrok v bombardirani šoli. Danes je po svetu v modi bombardiranje šol. Takšne tragedije se ne smejo dogajati! Naj jok teh malčkov ne ostane preslišan,« je poudaril papež in spomnil še, da danes Cerkev obhaja svetovni dan migrantov in beguncev.

Nalaganje
Nazaj na vrh