Zapri
Iskanje

Frančiškan – magister glasbe

Edvard Kovač
Za vas piše:
Edvard Kovač
Objava: 12. 01. 2022 / 16:27
Oznake: Cerkev, Mladi, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 17:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Frančiškan – magister glasbe

Frančiškan – magister glasbe
Frančiškan Mario Zrakić. FOTO: Lucija Perovnik
Frančiškan Mario Zrakić, magistrski študent Oddelka za sakralno glasbo ljubljanske Akademije, je skupaj s Študentskim pevskim zborom sv. Stanislava pripravil izjemen koncertni večer božičnih skladb.

Frančiškan Mario Zrakić je pred petimi leti po opravljenemu študiju teologije v Zagrebu prišel Ljubljano, da bi študiral predvsem zborovsko petje. 

Obiskovalci frančiškanske cerkve na Tromostovju ga poznajo kot odličnega pevca, ki s svojim občutenim glasom bogati naše bogoslužje. Nanj pa so bili pozorni tudi poslušalci Radia Ognjišče. 

FOTO: Marija Poklukar

Vpisal se je na Oddelek za sakralno glasbo ljubljanske glasbene Akademije in 10. januarja skupaj s Študentskim pevskim zborom sv. Stanislava v tej cerkvi pripravil izjemen magistrski koncert božičnih skladb. 

Slogovni lok glasbenega večera se je raztezal od gregorijanskega korala, preko Gallusovega moteta O magnum mysterium, pa vse do del 20. stoletja (slovenska skladatelja A. Missona in M. Romiha), vmes pa z zahtevnima priredbama dvoje hrvaških ljudskih božičnih pesmi počastil svojo domovino. Koncert je zaključila priredba gospel. 

FOTO: Marko Rus

Pri izbiri programa se je prilagodil in vživel v glasove mladih ter jih navdušil za zahteven program in jim pomagal, da je prišla do izraza lepota njihovih glasov. Hkrati pa se je naš zborovodja dobro ujel z orgelsko in klavirsko spremljavo Lare Šimičić in Petra Barba, dveh svojih kolegov z Akademije. 

S tem koncertom je mladi dirigent nakazal svojo poklicno pot: predati se glasbi samo kot brat frančiškan ter kot manjši brat ostati služabnik Lepote. Plemenit življenjski načrt za službo bližnjim zlasti v teh časih, polnih stisk in tesnobe.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh