Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškan v Alepu: »Prosimo vas, ne pozabite na Sirijo!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 03. 2022 / 12:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančiškan v Alepu: »Prosimo vas, ne pozabite na Sirijo!«
Kijev? Ne, Alep, posneto lanskega novembra. FOTO: Vatican Media

Frančiškan v Alepu: »Prosimo vas, ne pozabite na Sirijo!«

Papež Frančišek in drugi visoki cerkveni predstavniki so spomnili na trpljenje prebivalcev Sirije, ki že dvanajsto leto trpijo zaradi državljanske vojne.

Papež v pismu udeležencem konference cerkvenih predstavnikov in človekoljubnih organizacij v Damasku, ki se je začela minuli torek, na enajsto obletnico izbruha državljanske vojne, omenja spore, »ki še naprej povzročajo bolečino, lakoto, smrt in nenehen beg Sirijcev«. Frančišek obenem izreka pohvalo »velikim prizadevanjem, da bi tistim, ki ostanejo, ponudili upanje in prihodnost«, poroča avstrijski Kathpress.

Papež opozarja, da se bo Ukrajina morda prav tako soočila z dolgotrajno stisko in bedo, podobno tisti v Siriji.

Sveti oče ob omembi »neizmernega trpljenja naših bratov in sester v Ukrajini« opozarja, da se bo ta vzhodnoevropska država morda prav tako soočila z dolgotrajno stisko in bedo, podobno tisti v Siriji. Povod za njegov zapis je srečanje z naslovom: »Cerkev, hiša dejavne ljubezni – sinodalnost in usklajevanje«, ki ga organizira Kongregacija vzhodnih Cerkva skupaj z apostolsko nunciaturo, cilj dogodka pa je usklajevanje človekoljubnih dejavnosti Cerkve v Siriji.

Obrobje sirske prestolnice Damask po enajstih letih vojne. FOTO: Vatican Media

Redovnik v Alepu: ni elektrike, ni vode, zdaj ni več niti kruha

Elektrika največ dve uri na dan, vedno manj vode in zdaj tudi vedno manj kruha: to je stanje, s katerim se trenutno soočajo prebivalci Alepa v Siriji, kot po navedbah spletnega portala Vatican News poroča predstojnik tamkajšnjega frančiškanskega samostana, p. Ibrahim Alsabagh. Frančiškan sproža alarm, saj so življenjske razmere vedno slabše, vojna v Ukrajini pa jih je še poslabšala. Že nekaj dni pred izbruhom vojne v Ukrajini je moka izginila z vseh trgov v Alepu, ob začetku vojne pa so se cene hrane znova dramatično dvignile. Lakota določa vsakdanje življenje običajnih ljudi.

Vesti o vojni v Ukrajini so pri ljudeh v Alepu povzročile vrnitev vojnih travm.

Po besedah p. Ibrahima v Alepu »živijo v temi, saj imajo v mestu na voljo le dve uri elektrike, kar ni dovolj, da bi v hiše pripeljali vodo«. Skoraj nemogoče je skrbeti za vsakdanjo higieno, prati ali celo likati oblačila. Vesti o vojni v Ukrajini pa so pri ljudeh v Alepu povzročile vrnitev vojnih travm: »Z vojno v Ukrajini se nam znova odpirajo rane in iz oči spet tečejo solze, ker se v Ukrajini ponavlja drama zla v svetu.«

Kristjani v Alepu molijo tudi za prebivalce Ukrajine

Kljub temu kristjani v Alepu molijo tudi za prebivalce Ukrajine, pojasnjuje frančiškanski redovnik in dodaja: »Prosim vas, ne pozabite na Sirijo!«

Največja težava v Siriji je oskrba s pšenico, ki v državo večinoma prihaja iz Ukrajine.

Človekoljubne organizacije in Združeni narodi so v zadnjih dneh večkrat opozorili na hudo lakoto v Siriji (in drugih državah) na Bližnjem vzhodu. Največja težava je oskrba s pšenico, ki v Sirijo večinoma prihaja iz Ukrajine. V ljudski kuhinji katoliške župnije sv. Frančiška v Alepu že šest mesecev vsak dan pripravijo in postrežejo okoli 100.000 obrokov za najrevnejše med revnimi – družine, ostarele in bolnike. Ta projekt je zdaj močno ogrožen zaradi dramatičnega dviga cen hrane.

Nalaganje
Nazaj na vrh