Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančiškova ekonomija: mladi se pripravljajo na drugo srečanje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 07. 2021 / 20:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 20:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančiškova ekonomija: mladi se pripravljajo na drugo srečanje
Papeža Frančiška skrbi prihodnost mladih FOTO: Vatican Media

Frančiškova ekonomija: mladi se pripravljajo na drugo srečanje

V okviru priprave na drugo srečanje mladih ekonomistov in podjetnikov z naslovom »Frančiškova ekonomija« v letošnjem oktobru so včeraj, 15. julija, priredili prvo izmed štirih spletnih strokovnih delavnic, povezanih s pridelovanjem hrane in energije, na kateri sta sodelovali dve dekleti iz staroselskih ljudstev Latinske Amerike.

Kot poroča Radio Vatikan, delavnice pripravljajo mladi Frančiškove ekonomije v sodelovanju s Svetovnim forumom za prehrano, samostojno svetovno mrežo, ki so jo ustvarili in jo vodijo mladi z namenom, da bi preoblikovali načine pridelave hrane ter dosegli cilje trajnostnega razvoja.

Mladi bodo na srečanju iskali različne predloge s področja energije in kmetijstva: glede energije želijo svojo pozornost usmeriti predvsem na revnejše prebivalce, posebej v državah Afrike, Južne Amerike in jugovzhodne Azije.

Staroselski prebivalci so v veliki nevarnosti zaradi netrajnostnega razvoja, ki ga želijo uvesti velika mednarodna podjetja.

Pričevanji iz Kolumbije in Ekvadorja

Na tokratnem srečanju sta sodelovali staroselski dekleti iz Kolumbije in Ekvadorja, ki se borita proti krivicam, s katerimi se morata njuni ljudstvi soočati v zadnjih desetletjih zaradi netrajnostnega razvoja industrije. Patricia Gualingua je spregovorila o iskanju ogljikovodikov, saj je v Ekvadorju organizirala kampanjo za zaščito področja tamkajšnjih prebivalcev, ko so nekatere naftne družbe začele z geofizičnim raziskovanjem za izkoriščanje ozemlja. Domačini namreč želijo ohraniti tamkajšnjo biotsko raznovrstnost, izročilo in kulturo.

Ingrid Gomez Neuque iz Kolumbije je pojasnila, da je amazonski gozd in posebej tamkajšnji prebivalci v veliki nevarnosti zaradi netrajnostnega razvoja, ki ga želijo uvesti velika mednarodna podjetja.

Mladi so združili moči

Sodelovanje s Svetovnim forumom za prehrano se je začelo pred približno letom dni, ko sta si Frančiškova ekonomija in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo prizadevali, da bi združili moči mladih obeh organizacij. To sodelovanje se je razvilo do te mere, da so se odločili za organizacijo omenjenih strokovnih delavnic. Naslednje tri bodo prav tako obravnavale področje kmetijstva in energije ter krivice, povezane s tema tematikama.

V načrtu trije veliki projekti

Obstajajo tudi različni projekti Frančiškove ekonomije, ki jih trenutno preučuje organizacija Svetovnega foruma za prehrano. Trije veliki projekti bodo predstavljeni med naslednjo strokovno delavnico. Prvi je povezan z idejo, da bi ustvarili prostor, kjer bi mladi z vsega sveta lahko našli rešitve, tudi tehnološke, znanje in izkušnje, da bi lahko začeli s podjetniškimi dejavnostmi, povezanimi s kmetijstvom.

Želijo si tudi, da bi mogli razdeliti sredstva za razvoj teh pobud. Drugi projekt se nanaša na prostor kulture in izobraževanja za mlade: radi bi ustvarili prostor za osebno in duhovno rast, da bi mogli najti svojo zaposlitev. Tretji projekt pa zadeva odnos med zemljo in ženskami: one so tiste, ki so jo na nek način upravljale in skrbele zanjo, in za katere je pomembna kultura skrbi in nege, zlasti otrok, pa tudi moških.

Kupi v trgovini

Mladina
Julianova zgodba (trda vezava)
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh