Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoska narodna skupščina zavrnila raziskave na zarodkih

Objava: 03. 06. 2011 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francoska narodna skupščina zavrnila raziskave na zarodkih

Poslanci tudi proti vsaditvi zamrznjenih zarodkov ženskam po smrti partnerja.

Francoska narodna skupščina še vedno vztraja pri temeljni prepovedi raziskav na človeških zarodkih in izvornih zarodkovnih celicah. Poslanci so minuli torek v Parizu zavrnili liberalizacijo zakona o raziskavah na zarodkih, ki jo je zahteval francoski senat. Temeljna prepoved raziskav dopušča izjeme le v izredno omejenih primerih.

Dvestoosemdeset poslancev je podprlo sprejem zakona o bioetiki, ki vsebuje prepoved raziskav na zarodkih, dvestosedemnajst pa jih je glasovalo proti. Katoliška Cerkev je predlagano liberalizacijo zakona, ki jo je spodbujal senat, ostro kritizirala.

Zdaj se bo moral senat ukvarjati z zakonom o bioetiki. Če bodo senatorji vztrajali pri svojem, bo potrebno ustanoviti pogajalni odbor. V primeru, da se tudi člani odbora ne bodo mogli zediniti, lahko narodna skupščina na naslednjem glasovanju potrdi svoje stališče.

Poslanci so podprli tudi zakon, ki predvsaditveno diagnostiko pri umetnih oploditvah dopušča le v strogo omejenih izjemnih primerih. Tudi tu so imeli senatorji pripravljene precej velikodušnejše rešitve, s čimer so prav tako naleteli na ostro nasprotovanje katoliške Cerkve.

Po sprejetem zakonu o bioetiki je v Franciji še vedno prepovedano tudi nadomestno materinstvo, darovanje semena pa ostaja anonimno. Poslanci so zavrnili tudi predlog, da bi ženskam po smrti partnerja vsadili zamrznjene zarodke.

Narodna skupščina je zavrnila tudi predloge senata o liberalizaciji umetnega oplojevanja. Po odločitvi poslancev je umetna oploditev še vedno v prvi vrsti namenjena parom, ki iz medicinskih razlogov ne morejo imeti otrok po naravni poti.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh