Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski kardinal poziva k varčevanju z energijo

Objava: 07. 04. 2011 / 04:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francoski kardinal poziva k varčevanju z energijo

Zaradi težav z jedrsko elektrarno v Fukušimi je kardinal Vingt-Trois prepričan, da zgolj prehod na poletni čas za ohranjanje energije ni dovolj.

Ob jedrski katastrofi, ki je prizadela Japonsko, je predsednik Francoske škofovske konference, kardinal Andre Vingt-Tros, pozval k varčevanju z energijo. Proizvodnja jedrske energije po njegovih besedah ni edina težava, saj tudi premogovniki in izkoriščanje naftnih virov s seboj prinašajo smrtonosna tveganja, ob čemer je kardinal spomnil na lansko razlitje nafte v Mehiškem zalivu. Pariški nadškof je svoje mnenje o izkoriščanju svetovnih energetskih virov podal na rednem spomadanskem srečanju Francoske škofovske konference, ki je letos v začetku tedna zasedala v Lurdu.

Pojavlja se vprašanje, je pojasnil francoski kardinal, ali v industrijskih državah ni potreben nekakšen upor proti pretirani uporabi energije, ki s seboj prinaša resne posledice za okolje. Prehod na letni čas po njegovem mnenju ne zadošča več pri varčevanju z energijo, zato ne predstavlja rešitve te konkretne težave. Francija, je pojasnil predsednik škofovske konference, osemdeset odstotkov svoje energije proizvede v jedrskih centralah.

V svojem nagovoru je kardinal Vingt-Trois obravnaval tudi bioetična vprašanja, pri čemer je izrazil zahtevo, naj francoska vlada opusti svoje načrte za omilitev pravil glede raziskav na zarodkih. Pri predvsaditveni diagnostiki država po njegovem mnenju ne bi smela dovoljevati evgenike, saj bi tovrstni posegi pomenili, da država dopušča izvajanje nasilja nad človeškim življenjem.

Francoski senat v tem tednu obravnava zakon o bioetiki. V zdravstvenem odboru zgornjega doma parlamenta so se pojavili predlogi za omilitev obstoječih pravil. Narodna skupščina je sredi letošnjega februarja sicer podprla trenutno veljavne stroge predpise glede raziskav na zarodkih in glede predvsaditvene diagnostike.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh