Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski škofje na blogu o bioetiki

Objava: 05. 02. 2009 / 10:21
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francoski škofje na blogu o bioetiki

Kot so poročale svetovne agencije, so francoski škofje odprli nov blog, s katerim želi katoliška Cerkev v Franciji spremljati razpravo o napovedani reformi zakonov o bioetiki. Na naslovu www.bioethique.catholique.fr naj bi bil na voljo 'prostor za dialog', je v prvem vnosu na blog zapisal predsednik delovne skupine za bioetiko pri francoski škofovski konferenci nadškof Pierre d'Ornellas.

Francoski škofje kot središče etike označujejo 'ranljivo človeško osebo'. Omenjena spletna stran vsebuje številne informacije o temah, kot so nadomestno materinstvo, kloniranje, predimplantacijska diagnostika, umetna oploditev in raziskave zarodkov. Tudi francoska vlada naj bi po svojih navedbah na spletnih forumih odprla javno razpravo o bioetičnih zakonih.

Francija je v svojem zakonu o bioetiki iz leta 2004 med drugim pod določenimi pogoji prehodno dovolila tudi raziskave na človeških embrionalnih izvornih celicah. Najkasneje do leta 2010 naj bi zakon o bioetiki doživel reformo. Po trenutno veljavnem zakonu je denimo kloniranje zarodkov z namenom razmnoževanja označeno kot zločin proti človeštvu. Kloniranje v terapevtske namene se kaznuje s sedmimi leti zapora in 100.000 evri denarne kazni. Ostali predpisi govorijo o darovanju organov ter o umetni oploditvi.

Francoski škofje so že večkrat poudarili, da želijo v razpravo vnesti svoje stališče z razumnimi argumenti, ne da bi s tem družbi vsiljevali stališča katoliške Cerkve. Stališče francoskih škofov do zakona o bioetiki bo poleg bloga objavljeno tudi v knjigi z naslovom 'Bioethique, propos pour un dialogue'. Knjiga obravnava sedem tematik, ki se jih bo dotaknila napovedana reforma zakona o bioetiki.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh