Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francozi v osnovi prepovedali raziskave na zarodkih

Objava: 27. 06. 2011 / 13:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francozi v osnovi prepovedali raziskave na zarodkih

Parlament v Parizu je sprejel novi zakon o bioetiki, ki so ga senatorji sprva skušali liberalizirati.

Raziskave na človeških zarodkih v Franciji v osnovi ostajajo prepovedane. Izjeme naj bi bile tudi po novem dovoljene le v izredno omejenih posameznih primerih, so zapisali v novem zakonu o bioetiki, ki so ga v francoskem parlamentu sprejeli minuli četrtek. Tudi v senatu so kompromisni predlog, ki so ga izposlovali v pogajanjih z narodno skupščino, sprejeli s 170 glasovi proti 157.

Narodna skupščina je kompromisni predlog potrdila že pred tednom dni, senatorji pa so sprva zahtevali liberalizacijo raziskav na zarodkih.

Med ostalimi zakonskimi določbami je denimo tudi predpis, da morajo darovalci semenske tekočine in jajčnih celic ostati anonimni. Še naprej je prepovedano nadomestno materinstvo in vstavitev zarodka v maternico, spočetega s semensko tekočino že pokojnega partnerja.

Predimplantacijska diagnostika naj bi bila tudi po novem dovoljena le v redkih izrednih primerih. Istospolnim partnerjem še vedno ni dovoljen dostop do umetne oploditve.

Med redke novosti v zakonu sodi predpis, da se razširja krog možnih živečih darovalcev organov. Kot darovalci bodo po novem prišle v poštev vse tiste osebe, ki bodo lahko dokazale, da so s potrebnim prejemnikom organa najmanj dve leti v tesnem in stabilnem čustveno uravnoteženem odnosu.

Novi zakon o bioetiki vsebuje tudi revizijsko klavzulo. V najmanj sedmih letih bo zakon potrebno ponovno preveriti. Za pravnomočnost zakona je zdaj potreben le še podpis francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh