Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frank Leo je novi nadškof torontske nadškofije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 02. 2023 / 11:01
Oznake: Papež, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2023 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frank Leo je novi nadškof torontske nadškofije
Novoimenovani nadškof Frank Leo se je rodil 30. junija 1971 v Montrealu. FOTO: Vatican Media

Frank Leo je novi nadškof torontske nadškofije

Sveti oče je dosedanjega pomožnega škofa v Montrealu Franka Lea imenoval za nadškofa metropolita v Torontu, največji kanadski katoliški škofiji. Na tem mestu je nasledil kardinala Thomasa Collinsa, ki je januarja dopolnil 76 let in je odstopil z mesta nadškofa.

Metropolitanska nadškofija Toronta pokriva ozemlje širšega območja Toronta, glavnega mesta province Ontario, v kateri živi tudi več tisoč Slovencev. Ima 225 župnij, skoraj 400 duhovnikov in skoraj dva milijona katoličanov.

Božji načrti se razkrijejo v nepričakovanih trenutkih

»Papežu Frančišku se zahvaljujem za zaupanje, ki mi ga je izkazal. To je bilo zelo nepričakovano imenovanje, vendar sem se skozi svoje duhovništvo in služenje Cerkvi naučil, da se Božji posebni načrti za nas razkrijejo v nepričakovanih trenutkih, ki vodijo do ogromnih blagoslovov,« je po navedbah CNA dejal Leo.

Papežu Frančišku se zahvaljujem za zaupanje, ki mi ga je izkazal. (Frank Leo)

Njegov predhodnik, kardinal Collins je svojemu nasledniku zaželel vse najboljše: »Njegovo poznavanje Cerkve, tako v Kanadi kot po svetu, kot tudi njegova dolgoletna neomajna služba dokazujeta njegovo predanost veselemu in zvestemu služenju,« je dejal.

Sin italijanskih priseljencev

Leo je sin italijanskih priseljencev. Leta 1990 je vstopil v mestno semenišče, v duhovnika pa je bil posvečen 14. decembra 1996. Župnijsko službo je opravljal 10 let, dokler ni leta 2006 sprejel povabila za vpis na vatikansko rimsko akademijo za diplomatsko usposabljanje. Dve leti je študiral kanonsko pravo in filozofijo.

Nadškof Leo je doktoriral iz sistematične teologije s specializacijo iz mariologije na Univerzi v Daytonu/Mednarodnem marijanskem raziskovalnem inštitutu.

Iz Avstralije in Hong Konga nazaj v Kanado

Služboval je tudi na apostolski nunciaturi v Avstraliji in študijskem misijonu Svetega sedeža v Hong Kongu, preden se je leta 2012 vrnil v Montréal. V letih 2015–2021 je bil generalni tajnik Kanadske katoliške škofovske konference (CCCB). Od 1. februarja 2022 je opravljal službo generalnega vikarja in moderatorja kurije montrealske nadškofije, preden je bil pet mesecev pozneje imenovan za pomožnega škofa Montreala. V škofa je bil posvečen 12. septembra 2022.

Nadškof Leo govori angleško, francosko, italijansko in špansko.

V nadškofiji živi skoraj dva milijona katoličanov 

Nadškofija Toronto je največja škofija v Kanadi, saj približno dva milijona katoličanov predstavlja skoraj tretjino celotnega prebivalstva. Je ena najbolj versko in narodnostno raznolikih skupnosti v Severni Ameriki. V 225 župnijah namreč vsak teden obhajajo mašo v več kot 30 različnih jezikih.

Nalaganje
Nazaj na vrh