Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gasilska zveza bogatejša za dron s termo kamero

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 25. 08. 2022 / 19:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 19:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gasilska zveza bogatejša za dron s termo kamero
Zaradi vgrajene termo kamere bo dron gasilcem v veliko pomoč pri iskanju žarišč in opravljanju popožarnih preiskav. FOTO: Spletna stran/Telemach

Gasilska zveza bogatejša za dron s termo kamero

Gasilska zveza Slovenije ima nov visokotehnološki brezpilotni letalnik za potrebe zaščite in reševanja. Dron s termo kamero, ki je vreden 15 tisoč evrov, je gasilski zvezi podarilo podjetje Telemach. Gasilci bodo lahko z njegovo pomočjo učinkovito analizirali teren z varne razdalje, saj bodo dron lahko upravljali neposredno iz centra kriznega štaba.

Poleg drona je Telemach Gasilski zvezi Slovenije namenili finančno donacijo v vrednosti 5000 evrov ter jo podprl s pokrivanjem julijskih in avgustovskih stroškov telekomunikacijskih storitev gasilskih društev, ki so njihovi naročniki.

Donacijo je predsedniku Gasilske zveze Slovenije Janku Cerkveniku danes predala članica poslovodstva Telemacha Urška Kos. »Letošnje poletje si bodo številni Slovenci zapomnili po požaru na Krasu, ki predstavlja veliko naravno katastrofo,« je izpostavila Kosova in izrazila veselje, da lahko »prispevajo društvom in posameznikom, ki skrbijo za našo varnost ob nujnih zadevah, kot so požari, poplave, prometne in ostale nesreče«.

Gre za brezpilotni letalnik, ki je lahko brez vmesnega polnjena v zraku 41 minut, doseže maksimalno hitrost 23 metrov na sekundo ter se brez težav upira najtežjim vremenskim razmeram, tudi vetrovom, ki dosegajo hitrost 15 metrov na sekundo.

Pomemben prispevek k boljšemu delu gasilcev

»Prepričan sem, da bomo z letalnikom hitreje ukrepali ob intervencijah in posredovanja izvedli še učinkovitejše, ob tem pa dodatno zaščitili naše gasilce. Z njim bomo lahko natančno ocenili tveganja in nevarnosti, se primerno odzvali na nesreče ter reševali ljudi,« je izpostavil predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, navaja STA

Hitrost in varnost morata biti prioriteta pri intervencijskem delovanju, zato bo donacija brezpilotnega letala pomemben prispevek k boljšemu delu gasilcev, so zapisali v podjetju.

Nalaganje
Nazaj na vrh