Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V dveh dneh od neizprosnega boja z ognjem na Krasu do lovorike v odbojki na mivki

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 31. 07. 2022 / 05:00
Oznake: Nesreča, Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2022 / 00:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
V dveh dneh od neizprosnega boja z ognjem na Krasu do lovorike v odbojki na mivki
Klemen Šen je strasten gasilec in odbojkar na mivki.FOTO: osebni arhiv in Lojze Grčman

V dveh dneh od neizprosnega boja z ognjem na Krasu do lovorike v odbojki na mivki

Še preden je imel 20-letni mladenič iz Logatca Klemen Šen, novopečeni državni prvak v odbojki na mivki, v rokah odbojkarsko žogo, je že držal gasilsko cev. Vsa petčlanska družina je namreč pri gasilcih, oče je tudi poveljnik PGD Dolnji Logatec.

Prispevek je bil prvotno objavljen na portalu Aleteia. Daljši pogovor s Klemnom Šenom pa bo mogoče prebrati v prihodnji številki revije #Najst.

Za Klemnom Šenom so čustveni in adrenalinski dnevi. Potem ko je četrtek preživel na Krasu, kjer je gasil med Opatjim selom in Kostanjevico, je le malo pozneje, minuli konec tedna (prvi dvoboj ga je čakal že v petek dopoldne), na državnem prvenstvu v odbojki na mivki v Kranju s soigralcem Nejcem Zemljakom pokoril vso konkurenco in se razveselil prve šampionske lovorike.

Prvič na intervenciji pri 4 letih

Prvi Klemnov gasilski spomin korenini že v zgodnjem otroštvu, ko ga je oče, starega 4 leta, vzel s seboj na intervencijo, saj sta bila, ko se je zaradi travniškega požara oglasil pozivnik, sama doma. Mali Klemen je z »gasilsko« metlo tolkel pogorišče. Pozneje je odraščal ob in v uniformah in čeladah ter želel postati poklicni gasilec, a ima zdaj odbojka v njegovem življenju prednost, se pa z veseljem, kadar le utegne, odzove klicu na pomoč.

Klemen Šen: »Še nevarnejši pa je dim. Če se obrne proti tebi, sta lahko zgolj dva vdiha dovolj, da tudi omedliš. Maske varujejo le pred večjimi delci. To je to. Dim vdihneš vseeno.« FOTO: Lojze Grčman

Ogenj golta vse, česar se dotakne

Tudi, ko je bilo treba med kraške plamene, se je: »Ogenj golta vse, česar se dotakne. Kar pogasimo, čez pol ure znova zagori. Vrtimo se v začaranem krogu. Mi smo varovali vasi. Ravno tisti dan se je veter obrnil proti vasem, zato je bilo res veliko delo. V nekem trenutku bi nas ogenj skoraj zajel, še malo in bi zbežali.« Okoliščine se lahko popolnoma spremenijo v zelo kratkem času, v minuti.

Z visokim tlakom so gasili desetmetrske plamene

»Gasimo travo, zapiha veter, plamen se razširi v grmovje in skoraj prek nas. Na srečo smo ga pogasili. Tam je bil tudi domačin z dragocenimi izkušnjami. Na voljo smo imeli dokaj malo vode, približno pol kubičnega metra. Z visokim tlakom smo gasili desetmetrske plamene,« je izpostavil Klemen, s katerim boste lahko obsežen pogovor prebrali v prihodnji številki revije #Najst.

Državna prvaka v odbojki na mivki, Klemen Šen (levo) in Nejc Zemljak. FOTO: OK Triglav Kranj

Vseeno zelo peče – v obraz, roke …

Intervencijske obleke za gašenje hiš so resda toplotno izolirane, vendar gasilcev pred vročino seveda ne morejo obraniti: »Vseeno zelo peče – v obraz, roke … Še nevarnejši pa je dim. Če se obrne proti tebi, sta lahko zgolj dva vdiha dovolj, da tudi omedliš. Maske varujejo le pred večjimi delci. To je to. Dim vdihneš vseeno.«

Član državnega prvaka ACH Volleyja

Klemnova ekipa je bila po dvanajstih urah na terenu popolnoma izmučena. »Zgodilo se je, da smo bili na 300 metrih linije gašenja le štirje. Zelo težko je bilo, pa sem telesno zelo dobro pripravljen. Če ne prideš zraven, ne moreš vedeti, kako je.« Klemen zdaj ve, prav tako tudi, kako je postati državni prvak. Ko bo jeseni odbojko na mivki zamenjal z dvoransko, bo član državnega prvaka ACH Volleyja …

Nalaganje
Nazaj na vrh