Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 07. 2022 / 11:58
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2022 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom
Besede zahvale in spodbude požrtvovalnim gasilcem. FOTO: Uprava RS za zaščito in reševanje

Vodja intervencije: Požar je pod nadzorom

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina je obsežen požar na goriškem Krasu pod nadzorom. Na nekaterih mestih so določene linije še aktivne, z njimi se spopadajo gasilci in 10 zračnih plovil. »Upam, da jih bomo danes kljub vetrovni grožnji obvladali,« je poudaril.


Trenutno se gasilci borijo s požari na severnem delu požarišča, na pobočju vzdolž Vipavske doline, je poročala STA. Simon Vendramin je opozoril, da težave povzroča burja, in ocenil, da kljub trenutnim dobrim obetom obstaja verjetnost ponovnega izbruha požara. Nočni dež je padal v pasovih in ni zajel celotnega požarišča – na južnem delu ga je bilo manj, zato je tam več gasilcev, ki zalivajo požarišče.


Očistiti požarišče in zatreti požar

Veter otežuje zlasti letalsko gašenje in natančnost odmeta vode. Obrambni minister Marjan Šarec je pojasnil, da bodo gasilci na terenu (okrog 1500 jih bo) danes zalivali robove požara, ne morejo pa v gozd zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Nadaljuje se intenzivno sekanje dreves. Vendramin je še izpostavil, da bodo skušali danes s številnim moštvom usmeriti vse sile v to, da očistijo požarišče in zatrejo požar.


Vrh vlade obiskal regijski štab CZ v Kostanjevici

Danes sta regijski štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu obiskala premier Robert Golob in Šarec. »Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termokamere identificira posamična žarišča. Na podlagi njegovih podatkov jih nato gasijo helikopterji,« je dejal medijski predstavnik intervencije Robert Okorn in dodal, da bodo okrog poldneva na podlagi ugotovljenega stanja sprejeli nadaljnje taktične odločitve.


S požarom se danes bori 1630 ljudi

Danes se s požarom bori okrog 1630 ljudi, med njimi 1111 gasilcev iz vse države, 140 pripadnikov Slovenske vojske, 260 sekačev in ostalih pripadnikov sil zaščite in reševanja. Številni prostovoljci sodelujejo v akciji čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi. Pri gašenju pomagajo policijski top in zračna plovila iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije.


Vzpostavljen preventivni operativni štab v Prvačini

Včeraj so na pomoč v Slovenijo prispela tudi tri romunska letala, dve od njih (spartan) se na brniškem letališču pripravljata za odmet vode nad Krasom. V Sokolskem domu v Prvačini so včeraj vzpostavili tudi preventivni operativni štab, ki pripravlja aktivnosti za primer širitve požara. Občanom so na voljo na telefonski številki 05/33-50-107, v njem pa delujejo krajevne skupnosti Prvačina, Dornberk, Branik in Gradišče.


Preklic evakuacije iz dveh vasi v občini Sovodnje ob Soči

Potem ko je bilo sinoči zaradi napovedane burje in nevarnosti širitve ognja z goriškega Krasa iz italijanskih vasi Gabrje in Vrh v obmejni občini Sovodnje ob Soči preventivno evakuiranih nad 300 ljudi, so se danes zjutraj lahko vrnili domov. Kakih 10 prebivalcev, ki niso imeli možnosti nastanitve pri sorodnikih ali prijateljih, je prenočilo v sovodenjski telovadnici, je poročanje Primorskega dnevnika povzela STA.


Obstaja možnost ponovitve evakuacije

Zdaj je stanje pod nadzorom, zato je župan Luca Pisk okoli 9. ure odredil konec evakuacije, še vedno pa ostaja možnost ponovitve v primeru novega alarma. »Hvala vsem krajanom za razumevanje in sodelovanje. Nadaljuje se nadzor na teritoriju,« so sporočili z občine. Gasilske enote v Italiji ostajajo prisotne na terenu pri Jamljah, gasilci, policisti in gozdarji so dejavni tudi v rezijskih krajih Medjevas, Podbonesec in Tablja.

Nalaganje
Nazaj na vrh