Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šesti dan požara na Krasu: Odrejena evakuacija prebivalcev iz več krajev

Za vas pišejo:
Blaž Čermelj, Marko Mesojedec
Objava: 22. 07. 2022 / 09:07
Oznake: Nesreča
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 19:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šesti dan požara na Krasu: Odrejena evakuacija prebivalcev iz več krajev
FOTO: Slovenska vojska

Šesti dan požara na Krasu: Odrejena evakuacija prebivalcev iz več krajev

Gasilci še že šesti dan bojujejo s požari na Krasu. Kar tisoč jih je včeraj pomagalo pri boju z ognjenimi zublji. Ogenj pa je upepelil že več kot dvajset kvadratnih kilometrov te sušne slovenske pokrajine. Zaradi širjenja požara so pristojni popoldne odredili evakuacijo prebivalcev iz štirih krajev v Občini Miren-Kostanjevica. Prav tako poteka evakuacija prebivalcev iz več krajev in zaselkov v Občini Renče-Vogrsko.

Evakuacija prebivalcev velja za kraje Opatje Selo, Nova vas in Hudi Log. Zbirna točka za vse je Športni center Šempeter. V regijskem štabu civilne zaščite opozarjajo, da so razmere izjemo zahtevne. Nekoliko pozneje so pristojni odredili še evakuacijo prebivalcev iz vasi Vrtoče. Zbirni center zanje je dvorana v Bukovici, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite. 

Zaradi požara, ki se približuje Renčam in bližnjim krajem, poteka evakuacija prebivalcev iz sedmih krajev in zaselkov v zaledju Renč Vrtoče, Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite za prebivalce Renč in ostalih bližnjih krajev in zaselkov velja stanje pripravljenosti.


Jugo precej močno piha

Evakuacijska pot za prebivalce omenjenih krajev je po cesti Lokvica-Devetaki (na italijanski strani), saj je cesta proti Mirnu zaprta. Veter se je obrnil iz burje v jugo, ki trenutno precej močno piha. Ogenj se bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo samo požarišče.

Bobnarjeva napovedala nakup novega helikopterja

Požarišče na Krasu sta danes obiskala notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Bobnarjeva je v izjavi za medije med drugim napovedala nakup novega helikopterja, ki bo namenjen za pomoč pri gašenju in nujno medicinsko pomoč ter reševanje v gorah.

O namigih, da gre za nameren požig

Glede ugibanj, ali bi lahko šlo pri tokratnih požarih za nameren požig, je ministrica po navedbah STA odgovorila, da policija preveri vsako informacijo in poziva vse, ki karkoli opazijo ali imajo informacije, da to sporočijo policistom.

Lindav pa je zagotovil, da policija vsako informacijo zelo temeljito preveri, doslej pa ugibanj, da bi lahko šlo za požig, niso potrdili.

Vlada zagotovila denar za gasilce in prostovoljce

Na današnji dopisni seji je vlada zagotovila finančna sredstva za gasilce in prostovoljce, ki jih bodo razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije ter sprejela načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za oskrbo slovenske Istre. »Gre za simbolno gesto, vendar je potrebna, da bodo vsi, ki prostovoljno pomagajo na Krasu, vsaj v enem delu finančno nagrajeni. Gre za majhen, vendar pomemben izkaz hvaležnosti,« je povedal predsednik vlade Robert Golob.

»Žal šele v takšnih izrednih in žalostnih razmerah, kot smo jim priče v teh dneh na Krasu, v vseh dimenzijah vidimo, kako izjemno, vsestransko plemenito in hkrati nevarno in težko delo opravljajo gasilci, od katerih je mnogo prostovoljnih. Vsaka beseda zahvale za ves trud in skrb je zato več kot na mestu in izrekala jo bom vedno znova,« je dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Kraji neprepoznavni

Občina Miren-Kostanjevica bo po požaru skoraj nerazpoznavna. Še pred mesecem dni relativno zeleno območje se iz ure v uro spreminja v kup požgane trave in zoglenelih debel. S terena sicer prihajajo zmerno optimistične informacije. Kot pravi vodja intervencije Stanko Močnik, so gasilci ponoči uspešno nadzorovali požar: "Trenutno je pod nadzorom, imeli smo nekaj požarišč, ki smo jih ponoči kar uspešno sanirali. Prihaja 700 gasilcev z več kot 200 vozili, tako da bomo skušali tudi s tem reševati zadevo", je situacijo na terenu opisal za Radio Slovenija.FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Sprva je kazalo, da bo noč še nekoliko bolj mirna, a je tik pred mrakom zagorelo pri Cerju, približno 500 metrov stran od pomnika miru.

Gasilci nameravajo tudi danes požar napasti še iz zraka, za kar bodo imeli na voljo več helikopterjev iz sestave slovenske vojske in policije. Njihovo največjo skrbi v tem trenutku pomeni vremenska napoved, ki pravi da bo popoldne zapihal močnejši veter, ki lahko znova razplamti požar.

Požar bo potrebno gasiti vse do prvega dežja

Prav vreme bo eden od glavnih dejavnikov, koliko časa bodo morali biti gasilci še prisotni na Krasu. Kot razlagajo, lahko takšen požar pogasijo šele obilne padavine. Če jih ne bo mesec dni, bodo morali gasilci biti prisotni ves ta čas. S tem pa se odpira tudi težava, kako bodo za čas sploh zagotovili gasilce. To v Sloveniji namreč temelji na prostovoljski bazi.

Požar zaustavljajo tudi s fizičnimi preprekami

V akcijo zaustavljanja požara se je v zadnjih dneh vključil tudi Zavod za gozdove Slovenije. Ta skuša s približno 40 gozdnimi delavci in tremi sečnimi stroji ter drugo gozdarsko mehanizacijo vzpostaviti predele golih območij, ki jih ogenj ne more preskočiti. Še zlasti to počnejo okolici gozdnih in drugih cest. S tem minimalizirajo možnosti, da bi ogenj zajel tudi območja, kjer ga do sedaj še niso zaznali.
FOTO: Zavod za gozdove Slovenije

Zahvaljujoč požrtvovalnemu delu gasilcev ogenj za zdaj še ni uničil nobene hiše. Se pa kot velik izziv kaže preselitev tako domačih, kot divjih živali, ki na pogorelih območjih ne morejo preživeti. Tem skušajo ob sodelovanju veterinarskih služb najti druga primerna bivališča oziroma druge primerne habitate.

Dim je zdravju škodljiv

Zaradi obsežnega požara se je nad območjem celotne južne in osrednje Primorske, pa tudi nad območjem hrvaške Istre in zahodne Italije, vzpostavilo območje v katerem lahko zaznamo dim s požarišča. Le ta je zdravju škodljiv in lahko določenim skupinam prebivalstva povzroči tudi resne zdravstvene težave. Zato strokovnjaki svetujejo, da se v tem času zadržujete v notranjih prostorih in stanovanj oziroma hiš ne zračite.

Nalaganje
Nazaj na vrh