Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ogenj zadimil Primorsko: "Gre za največji požar v Zgodovini Slovenije"

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 21. 07. 2022 / 09:26
Oznake: Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2022 / 12:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ogenj zadimil Primorsko: "Gre za največji požar v Zgodovini Slovenije"
V boj z ognjem so prihiteli tudi gasilci iz Pomurja. FOTO: Slovenska vojska

Ogenj zadimil Primorsko: "Gre za največji požar v Zgodovini Slovenije"

Razmere na goriškem Krasu so se proti večeru začele nekoliko umirjati, čeprav so se gasilci tudi ponoči spopadali s silovitimi izbruhi ognja. Območje požara naj bi zajelo več kot 1900 hektarjev površin, dim s požarišča pa je zaneslo vse do slovenske obale in celo do Postojne. Gasilci bodo z gašenjem z vsemi močmi nadaljevali tudi danes. Pri tem jim bo v pomoč več helikopterjev ter gasilni letali. Zadnje novice s požarišča niso dobre. Požar se širi na drugih mestih, zato je odrejena evakuacija iz vasi Temnica, Vojščica in Novelo.

Gasilcem je ponoči največ preglavic povzročalo širjenje požarišča v bližini Kostanjevice na Krasu, kjer se je ogenj iz dveh smeri nevarno približal naselju. Kljub temu so imeli gasilci razmere ves čas pod nadzorom, zato evakuacija prebivalcev ni bila potrebna: "Ogenj je bil nekaj sto metrov oddaljen od vasi. Požarišče se je začelo širiti, burja ponoči niti ni delala težav," je nočne razmere za Radio Slovenija opisal nočni vodja intervencije Stanko Močnik.

Zaradi velike izmučenosti gasilcev so zjutraj na terenu opravili zamenjavo enot. Domači gasilci so po včerajšnjem dnevu namreč povsem na koncu z močmi, zato so jih nadomestili z enotami iz preostalih delov Slovenije. Toda počasi zmanjkuje tudi teh, kar vodjem intervencije že povzroča velike preglavice. Velika težava je tudi nedostopnost samega terena, zaradi česar bo požar čez dan še naprej gasilo tudi več helikopterjev in dve letali.


Največji požar v zgodovini Slovenije

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v včerajšnjem pogovoru za TV Slovenija ocenil, da gre nedvomno za največji požar v zgodovini Slovenije. Med njim so morali včeraj zaradi neposredne nevarnosti evakuirati okoli sto prebivalcev vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas in dela vasi Miren.

O razsežnosti požara je pričalo tudi to, da je gost dim povsem zastrl nebo vse do Nanosa in Slovenske Istre. Zaradi tega so obalni gasilci ves dan prejemali klice, ali gori tudi v Slovenski Istri, vendar pa tam resnega požara k sreči ni bilo.

V primeru, da živite na območjih, ki ga je zajel dim, se zadržujte v notranjih prostorih, saj je ta za zdravje nevaren in lahko tistim bolj občutljivim povzroči tudi resne zdravstvene težave.

Gasilci se zahvaljujejo za pomoč

Včeraj je veliko težav gasilcem povzročila tudi sama logistična pomoč gasilcem na terenu. Zato se je včeraj popoldne v logistiko vključila tudi slovenska vojska, gasilcem dovaža požarno vod in hrano. Pomoč v obliki plastenk z vodo in v obliko energijskih ploščic so zbirali tudi pred lokalnimi gasilskimi domovi. Kot sporočajo, je tudi po zaslugi donacije velikega trgovca (Lidl) tovrstne hrane in vode zaenkrat dovolj.

Nalaganje
Nazaj na vrh