Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katastrofa na goriškem Krasu, evakuiranih pet vasi

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 20. 07. 2022 / 16:47
Oznake: Družba, Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2022 / 18:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katastrofa na goriškem Krasu, evakuiranih pet vasi
Dim je popolnoma zatemnil nebo nad goriškim Krasom. FOTO: Matjaž Marušič (gasilska enota Nova Gorica)/Twitter

Katastrofa na goriškem Krasu, evakuiranih pet vasi

Požar, ki se je danes iz Italije razširil preko slovensko-italijanske meje dobiva vse bolj katastrofalne razsežnosti. Zaradi grozečega ognja je bilo evakuiranih pet kraških vasi. Še huje je čez državno mejo. Pogorelo je nekaj hiš v vasi Jamlje, mestu Trst pa grozi, da bo ostalo brez elektrike.

Potem ko se je že zdelo, da je najhujšega na Krasu konec, pa to morda šele prihaja. Poleg dveh požarišč, ki so ju nadzorovali slovenski gasilci, jim sedaj še večje težave povzroča požar, ki je po eni uri popoldne silovito vdrl na slovensko stran. Že pred tem je vzel nekaj hiš v vasi Jamlje, sedaj pa grozi še šestim drugim vasem. Med drugim je požar od preostale Italije prometno skoraj popolnoma odrezal mesto Trst.

Civilna zaščita je tako danes popoldne ukazala izprazniti vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas, Brestovica pri Komnu in Klariči, ki jim grozi, da jih bodo vzeli plameni.

Hitrost širjenja ognja je bila tako silovita, da so plameni uničili tudi bazen, iz katerega so gasilci zajemali vodo.

FOTO: Matjaž Marušič (gasilska enota Nova Gorica)/Twitter

Z ognjem se bori skoraj 600 gasilcev

V tem trenutku je na terenu okoli 600 gasilcev, ki jim skušajo po najboljših močeh pomagati tudi lokalni prebivalci.

Veliko težav gasilcem povzroča tudi to, da je zaradi velikih preobrenmenitev izpadlo tudi hidrantno omrežje. Vode na terenu za zdaj ne zmanjkuje, so pa v izogib težavam skelnili, da bodo vodo gasilci dovažali tudi iz preostalih delov Slovenije.

Zaradi velikih obremenitev lokalnih gasilcev so vodje intervencije sklenili, da jim na pomoč pridejo tudi enote iz najbolj oddaljenih delov države, med drugim tudi iz mariborske regije in Pomurja.

Sodeluje tudi slovenska vojska

Gasilcem po najboljših možnostih pomaga tudi Slovenska vojska, ki je na teren napotila svoje helikopterje z opremo za gašenje in vojaško letalo pilatus. Gasilcem pomaga tudi pri pregledu območja s termovizijsko kamero. Poleg tega požar gasijo tudi italijanski helikopterji. Na poti pa je tudi italijansko letalo za gašenje in avstrijski helikopter.

V pripravljenosti je tudi vojaška za oskrbo opeklin in logistična brigada. Vojska pa skrbi tudi za prehrano enot na terenu.


FOTO: Ministrstvo za obrambo RS


Nalaganje
Nazaj na vrh