Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sedmi dan požara na Krasu: Boscarolova plemenita poteza, preklic evakuacije za vse kraje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 07. 2022 / 13:33
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2022 / 20:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sedmi dan požara na Krasu: Boscarolova plemenita poteza, preklic evakuacije za vse kraje
Danes je na terenu nad 1000 gasilcev in okrog 270 gozdnih delavcev. FOTO: FB Uprava RS za zaščito in reševanje.

Sedmi dan požara na Krasu: Boscarolova plemenita poteza, preklic evakuacije za vse kraje

Obsežen požar na goriškem Krasu, ki divja že sedmi dan, je ponovno odprl srca Slovenk in Slovencev. Mnogi po lastnih močeh pomagajo kot prostovoljci, ajdovski podjetnik Ivo Boscarol pa bo požrtvovalnost in nečloveške napore gasilcev, ki krotijo ognjene zublje, nagradil denarno.

Ivo Boscarol je v sinočnji oddaji 24ur na POP TV napovedal, da bosta s hčerko Tajo vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama. Z njuno plemenito potezo bo »podvojen znesek nagrade vsem tistim, za katere držimo pesti v teh dneh, saj si nedvomno zaslužijo večjo nagrado,« je poudaril Boscarol. Vlada je na včerajšnji dopisni seji sicer zagotovila finančna sredstva za prostovoljne gasilce in druge prostovoljce pri gašenju požarov na Krasu. Nadomestilo znaša 63 € za tiste, ki pri gašenju sodelujejo do 8 ur dnevno, in 94,50 € za tiste, ki sodelujejo več.


»Res so heroji, od prvega do zadnjega«

»Kakšen požar se lahko razvije v kratkem času, lahko žal vidimo te dni, ko spremljamo nečloveške napore gasilcev in prostovoljcev v boju z neukrotljivim ognjem ter trepetamo, ali bodo uspešni ali ne. To je boj v peklenski vročini za vsako hišo, drevo ali življenje. Res so heroji, od prvega do zadnjega. V zahvalo za njihov trud, v vzpodbudo, da bodo zdržali naslednje dni, za motivacijo prostovoljcem, da se jim pridružijo, in zato, da bodo vedeli, da vsi Slovenci cenimo, kar počnejo za naravo in prebivalce Krasa, sem se odločil, da tudi jaz prispevam po svojih močeh. Držimo pesti za naše junake in vsi pomagajmo pa svojih močeh,« je v današnji izjavi zapisal Ivo Boscarol.


Preklicana evakuacija tudi za Mohorine

Sicer pa so se danes lahko vrnili domov prebivalci šestih vasi in zaselkov v občini Miren-Kostanjevica, saj je regijski štab civilne zaščite preklical evakuacijo naselij Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče. Tudi za večino krajev v občini Renče-Vogrsko je bila malo po 11. uri uradno preklicana evakuacija, ki je do popoldneva veljala le še za Mohorine, saj se je ogenj kraju spet nevarno približal, sredi popoldneva pa so jo uradno preklicali. Zaradi hitro spreminjajočih se razmer iz tamkajšnjega štaba civilne zaščite pozivajo tudi okoliške krajane, naj bodo v pripravljenosti.


Pogorela koča med Renčami in Trsteljem

Po navedbah župana občine Renče-Vogrsko Tarika Žigona je pogorela koča med Renčami in Trsteljem, kar je doslej edina materialna škoda na objektih, upa pa, da bo tako tudi ostalo, čeprav današnja vremenska napoved ni obetavna. »V zaselkih, kot sta Žigoni in Venišče, je ogenj prišel v bližino nekaj metrov od hiša. Ena koča med Renčami in Trsteljem je žal pogorela, druga je ostala cela,« je dejal župan v današnji izjavi in se zahvalil predstavnikom lokalne civilne zaščite, ki so že štiri dni zelo dejavni. Po njegovih besedah je potekala evakuacija celotnih Renč z okrog 2300 prebivalci.


Strah pred ponovitvijo včerajšnjega scenarija

Za evakuirane krajane so priskrbeli možnost nočitve in prehrano. »Zahvaljujemo se sosedom iz občine Šempeter-Vrtojba za pripravljene nočitve,« je dodal Žigon. V Bukovici je prespalo 13 ljudi, večina pa se je preselila v šempetrsko občino. Resda se je požar v Renčah umiril, a ostajajo v veliki pripravljenosti: »Popoldne je spet napovedan močan jugo maestral, zato se bojijo ponovitve včerajšnjega scenarija.« Župan se je še zahvalil vsem prostovoljcem, gasilcem in sekačem: »Sekači so podirali rekorde, na terenu so tudi danes. Skoraj 200 jih je in pomagajo gasilcem pri sekanju dreves v neposredni bližini stavb.«


Na terenu nad 1000 gasilcev in okoli 270 gozdnih delavcev

Požar na goriškem Krasu, ki se čez noč ni umiril, danes gasijo tudi z več helikopterji, letalom pilatus, s hrvaškim canadairom. Usmerjeni so zlasti proti Trstelju in v zaščito Renč ter zaselkov in krajev na gozdnatih območjih vznožja Krasa. Prihaja še nekaj (že minule dni dejavnih) helikopterjev iz tujine, prek evropskega mehanizma je odobrena tudi pomoč treh letal romunske vojske, je poročala STA. Danes je na terenu nad 1000 gasilcev in okrog 270 gozdnih delavcev, med njimi 30 iz Slovenskih državnih gozdov, ki izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi, drugi so usposobljeni profesionalni izvajalci.


Prostovoljci lahko odmetavajo les

Koordinator dela, vodja območne enote Zavoda za gozdove v Sežani Boštjan Košiček, izpostavlja zahtevnost dela tudi za profesionalce. Dodal je, da se je pridružilo veliko prostovoljcev, ki lahko odmetavajo les, v izogib poškodbam pa jim ne pustijo delati z motornimi žagami, če niso primerno usposobljeni in opremljeni. Tudi v prihodnjih dneh bodo pri delu na posekih dobrodošli vsi usposobljeni (s certifikatom za delo z motornimi žagami), ki želijo pomagati. Danes bodo ustvarjali poseke vzhodno od petkovega požarišča. »Redčiti je treba cesto iz Lipe v Dornberk. Naredili bomo preseko, ki gre iz Lipe na jug proti Ivanjemu Gradu, tam bomo izboljšali stanje z vojaško pomočjo, z vojaškim bagrom,« je pojasnil Košiček.


Eksplozij ne štejejo več

Delavci danes povečini sekajo drevje in ustvarjajo pasove na območjih, kjer kraji segajo do gozda, tam morajo vzpostaviti 50-metrske cone. »Govorimo o krajih pod Trsteljem in južno od požarišča v Brestoviški dolini,« je STA še navedla Košičkove besede. Na delu je še vedno tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je doslej odstranila 120 kosov v skupni teži 750 kilogramov. Ena od štirih terenskih ekip po besedah poveljnika enote Darka Zonjiča trenutno odstranjuje topovsko bombo in ročno granato. Eksplozij ne štejejo več.


Na terenu skupno 136 vojakov

V posredovanje je močno vpeta tudi Slovenska vojska, ki z gašenjem iz zraka pomaga s helikopterjem, na terenu pa je skupno 136 vojakov, ki skrbijo za logistiko in pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteti. Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi, ob dveh slovenskih vojaških in enem policijskem še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške, pričakujejo pa tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje. »Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika,« poudarja minister.


Na Krasu tudi srbski notranji minister

Danes se je na Krasu mudil tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin in izpostavil pomen medsebojne pomoči, saj po njegovem nobena država ne more sama obvladati takega požara. V gašenju namreč z dvema helikopterjema in posadkama sodeluje tudi srbski policija. Po Vulinovih besedah je Srbija dobro pripravljena na sezono požarov, med drugim ima pet helikopterjev, opremljenih za gašenje. »V veliko čast si štejemo, da lahko pomagamo, in upamo, da bo naša pomoč prinesla rezultat,« je dejal Vulin in prenesel še dobre želje srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Nalaganje
Nazaj na vrh