Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova donacija Iva Boscarola, tokrat v letalstvo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 10. 07. 2022 / 10:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova donacija Iva Boscarola, tokrat v letalstvo
Predsednik aerokluba Andrej Trošt in Ivo Boscarol. FOTO: Facebook Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina

Nova donacija Iva Boscarola, tokrat v letalstvo

Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja sta po prodaji podjetja Pipistrel ameriški družbi Textron v zadnjih dneh namenila nove donacije lokalnemu okolju. Včeraj so podpisali pogodbo o donaciji z Aeroklubom Josip Križaj iz Ajdovščine, ki sta mu Boscarolova donirala 100.000 evrov.

»Denar bomo namenili za promocijo letenja, za subvencioniranje posameznih vrst letenja, del bomo porabili tudi za opremo, predvsem za modifikacijo instrumentov v letalih in za povečanje varnosti. Razmišljamo pa tudi o nakupu novega oziroma novejšega letala,«je za STA povedal predsednik ajdovskega aerokluba Andrej Trošt.

Načrtujejo, da bodo nekaj denarja vložili tudi v samo infrastrukturo, saj je letališče potrebno vzdrževanja.

V Aeroklubu Josip Križaj, ki deluje že od obdobja med obema svetovnima vojnama, je trenutno okoli 60 aktivnih članov. V njihovem hangarju so tri motorna letala, eno ultra lahko letalo, jadralna letala in dva motorna zmaja. Poleg športnega letenja člani kluba opravljajo tudi komercialne lete.

Za razvoj in obstoj institucije

Med člani ajdovskega kluba je tudi Ivo Boscarol, ki je donacijo namenil za nadaljnji razvoj letalstva v Ajdovščini: »S hčerko sva se odločila, da bova donirala denar širšim projektom, in že ob podpisu velike donacije ajdovski občini sva napovedala, da to ni bila zadnja donacija v javno dobro."

Povedal je še, da ena od dejavnosti v aeroklubu na žalost izumira. To je tehnična kultura in izobraževanje mladih, ki po njegovem mnenju vse prepogosto izberejo sedenje pred računalniškimi zasloni pred neko dejavnostjo. »Tehnična kultura in praktična znanja vse bolj postajajo spomin na čase, ki so tudi mladim dali veliko zagona in veliko znanja za poznejše življenje. Take inštitucije pa na žalost nimajo več takih prihodkov, takega denarnega priliva, kot so jih imele nekoč, zato potrebujejo donacije za obstoj in razvoj.«

Donacija domači cerkvi in Marijinemu domu

Po 25-milijonski donaciji za gradnjo novega zdravstvenega doma, reševalnega helikopterskega centra in ozelenitev mesta sta Boscarolova večje donacije namenila tudi Škofijski gimnaziji Vipava in domači cerkvi v Šturjah za nakup novih zvonov in ureditev razmer v Marijinem domu.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh