Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plemenita poteza ajdovskega podjetnika Iva Boscarola

Za vas piše:
A. R.
Objava: 02. 06. 2022 / 09:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2022 / 10:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plemenita poteza ajdovskega podjetnika Iva Boscarola
Ivo Boscarol in ajdovski župan Tadej Beočanin ob podpisu izjave o prejeti donaciji. FOTO: Občina Ajdovščina

Plemenita poteza ajdovskega podjetnika Iva Boscarola

Ustanovitelj ajdovskega podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je Občini Ajdovščina predal verjetno največjo zasebno donacijo v zgodovini samostojne Slovenije. 25 milijonov evrov bo med drugim namenjenih za izgradnjo novega zdravstvenega centra.

Ajdovski podjetnik Ivo Boscarol in njegova hči Taja, 25-odstotna lastnica podjetja Pipistrel, ki sta marca letos družbo s podjetji v Sloveniji in Italiji prodala ameriški družbi Textron, sta del kupnine v skupni višini 218 milijonov evrov namenila za donacije.

Ajdovska občina je na svoj račun že prejela 21 milijonov evrov, štiri pa bo še prejela. Donacija bo namenjena trem projektom za družbeni razvoj skupnosti na področju zdravstva, zaščite in reševanja. Do leta 2025 bodo zgradili nov zdravstveni center z lekarno, uredili center za helikoptersko reševanje (kupili bodo tudi helikopter) in ozelenili mesto.

FOTO: Občina Ajdovščina

»Če greste v deževnem dnevu v zdravstveni dom, vidite, da je Ajdovščina zaparkirana, in če ste še slabše mobilni in bi radi prišli po suhem do zdravstvenih storitev, to največkrat ni možno. Ajdovščina se hkrati nahaja na izpostavljenem delu Slovenije, kjer je cestna infrastruktura zelo problematična in cestni reševalci navadno pridejo do ponesrečencev prepozno. Tudi helikopter potrebuje čas za prihod do Brnika. Marsikatero življenje bi oziroma bomo rešili, če bo helikopter na voljo tukaj dan in noč,« je Boscarol pojasnil, zakaj so izbrali prav te projekte.

Ob tem je dodal, da to ni nujno zadnja donacija, hkrati pa izrazil željo, da bi temu zgledu sledilo še katero od uspešnih podjetji.

Nič ni narobe, če je človek bogat, je pa zelo narobe, če bogat umre. (Ivo Boscarol)

S hčerko sta se za donacijo odločila že takoj ob prodaji. »Nič ni narobe, če je človek bogat, je pa zelo narobe, če bogat umre,« je dejal in povedal, da se bo sam še naprej vozil v devet let starem avtomobilu in živel v 400 let stari družinski hiši.

Del donacije bodo namenili še za izgradnjo muzeja letalstva in interaktivnega centra znanosti z otroško igralnico. Del kupnine pa bo Boscarol razdelil tudi med zaposlene v podjetju, ki ga je ustanovil leta 1992.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh