Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požar na Krasu: vrnitev evakuiranih, ponoči zublje krotilo več kot 500 gasilcev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 07. 2022 / 20:47
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požar na Krasu: vrnitev evakuiranih, ponoči zublje krotilo več kot 500 gasilcev
Ponoči bo na terenu nad 500 gasilcev. FOTO: FB Slovenska vojska

Požar na Krasu: vrnitev evakuiranih, ponoči zublje krotilo več kot 500 gasilcev

Dopoldne evakuirani prebivalci Vojščice, Temnice in Novela na Krasu se vračajo domov. Gasilci pa se – ob izdatni pomoči iz zraka – še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici ter med Cerjem in Trsteljem; proti večeru sta se jim spet pridružila letalo za gašenje canadair in slovaški helikopter.


Glavni cilj je po navedbah regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko zadržati požarno linijo pred cesto Temnica – Renče, pri čemer je na terenu nad 1000 slovenskih gasilcev in tudi devet hrvaških, ki so priskočili na pomoč. Ponoči bo na delu na terenu več kot 500 gasilcev.

Trud gasilcev, da se požar ne bi razširil do Trstelja

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je za STA poudaril, da skušajo gasilci preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja, pri čemer se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Vse hiše doslej obvarovane pred požarom

Gasilci so doslej pred požarom obvarovali vse hiše na Krasu. Župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar je pojasnil, da se ogenj širi s severnega območja Kostanjevice za nekdanjim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha, po drugi strani pa se požar širi na Vojščici in iz Vojščice proti Temnici.


Prekuhavanje vode v dveh občinah

Na območju občin Miren-Kostanjevica in Komen je danes, kot je sporočil Kraški vodovod Sežana, prihajalo do občasnih motenj pri dobavi vode uporabnikom, za uporabo v prehranske namene pa je bilo potrebno prekuhavanje vode.

Eksplozij ne štejejo več

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič pa je pojasnil, da so se granate v zadnjih dneh segrele, zato precej poka, eksplozij niti ne štejejo več. Zunaj požarišča so doslej odstranili že približno 70 granat, največja pa je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetrov z 42 kilogrami eksploziva.

SV odvrgla že 900.000 litrov vode

Že šesti dan pomaga pri gašenju tudi Slovenska vojska (SV). Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom doslej skupno odvrgla približno 900.000 litrov vode in pri tem opravila 93 ur letov.


600 obrokov in spalne kapacitete za 100 ljudi v vipavski vojašnici

V vipavski vojašnici dnevno zagotavljajo 600 obrokov in spalne kapacitete za 100 ljudi, kuharsko moštvo in prevoze. Pri spremljanju požara ima pomembno vlogo tudi ekipa brezpilotnega letalnika, ki s termovizijsko kamero pomaga odkrivati žarišča požara.

Sodelujejo tudi gozdarke in gozdarji

Pri aktivnostih gašenja požara na območju občine Miren-Kostanjevica – pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji – zaradi dobrega poznavanja terena in gozdov sodelujejo tudi gozdarke in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije. Da se požar ne bi razširil proti Komnu, izvajajo širjenje protipožarnih gozdnih prometnic na območju borovih gozdov. Širijo trase in sekajo drevje ob njih.

Polovica borovih gozdov in polovica listavcev s toploljubnimi vrstami

Ta čas je na terenu okrog 40 gozdarskih delavcev – sekačev, trije sečni stroji in več enot druge gozdarske mehanizacije. Glede na potrebe bodo terenski kader še okrepili. Po njihovih trenutnih ocenah požar obsega približno 2000 hektarov, po površini je približno polovica borovih gozdov in polovica gozdov listavcev s toploljubnimi drevesnimi vrstami.

Nalaganje
Nazaj na vrh