Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gaza: cerkveni voditelji v Jeruzalemu obsodili »brezobziren napad na civiliste«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 03. 2024 / 16:48
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2024 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gaza: cerkveni voditelji v Jeruzalemu obsodili »brezobziren napad na civiliste«
Po navedbah zdravnika iz bolnišnice Al Šifa in prič so izraelski vojaki streljali na množico civilistov, ki so obupano čakali na hrano. FOTO: Vatican Media

Gaza: cerkveni voditelji v Jeruzalemu obsodili »brezobziren napad na civiliste«

Patriarhi in voditelji Cerkva v Jeruzalemu so v včeraj objavljeni izjavi ostro obsodili »brezobziren napad izraelske vojske na nedolžne civiliste«, ki ga je dan prej v Gazi med razdeljevanjem nujne humanitarne pomoči v hrani izvedla izraelska vojska, ter pozivajo k »takojšnji in dolgotrajni prekinitvi ognja«.

Cerkveni dostojanstveniki v Jeruzalemu so se z izjavo pridružili mednarodni skupnosti, ki je prav tako odločno obsodila pokol nedolžnih civilistov v četrtek, 29. februarja, poroča spletni portal Vatican News. Po navedbah zdravnika iz bolnišnice Al Šifa in prič so izraelski vojaki streljali na množico civilistov, ki so obupano čakali na hrano – to so v okviru humanitarne pomoči delili s tovornjakov na severu Gaze.

ZDA in EU pozivajo k »temeljiti preiskavi« tragičnega dogodka.

Ministrstvo za zdravje Hamasa je doslej zabeležilo 115 mrtvih in 760 ranjenih. Združene države Amerike, trdne zaveznice Izraela, so po četrtkovem pokolu od vlade Benjamina Netanjahuja zahtevale »odgovore« in tako kot Evropska unija pozvale k »temeljiti preiskavi« tragičnega dogodka.

Trajno premirje

Predstavniki Cerkva v Jeruzalemu pozivajo vojskujoče se strani »k takojšnji in dolgotrajni prekinitvi ognja, ki bo omogočila hitro razdelitev humanitarne pomoči na celotnem območju Gaze, ter k izpustitvi ujetnikov in zapornikov v skladu s pogajanji«. Odločno obsojajo tudi zanikanje odgovornosti za to nasilno dejanje in poskuse obtoževanja žrtev s strani tiskovnih predstavnikov izraelske vojske.

Cerkveni dostojanstveniki v Jeruzalemu so z mislimi »pri vseh nedolžnih, ki trpijo zaradi vojne«.

Kot so zapisali v izjavi, so z mislimi »pri vseh nedolžnih, ki trpijo zaradi vojne«, izrekli pa so tudi »posebno molitveno podporo krščanskim skupnostim v Gazi pod našo pastoralno oskrbo«. Med njimi je tudi 800 kristjanov, ki so se v zadnjih petih mesecih zatekli v pravoslavno cerkev sv. Porfirija in katoliško cerkev Svete družine v središču Gaze. Cerkveni dostojanstveniki enako solidarnost izražajo tudi »neustrašnemu osebju in prostovoljcem bolnišnice Ahli, ki jo vodijo anglikanci, ter bolnikom, ki jih oskrbujejo«.

Molitve za mir

Na koncu so cerkveni voditelji izrazili goreče upanje, da bi lahko konec nasilja, izpustitev ujetnikov in skrb za žrtve »odprli obzorje za resne diplomatske pogovore, ki bi končno pripeljali do pravičnega in trajnega miru tukaj, v deželi, kjer si je naš Gospod Jezus Kristus za nas prvič naložil svoj križ«. Molijo, naj nam Bog »podeli vso svojo milost, ko si prizadevamo za uresničitev te upanja polne velikonočne vizije«.

Nalaganje
Nazaj na vrh