Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gaza: izraelska vojska želi evakuirati župnijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 02. 2024 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gaza: izraelska vojska želi evakuirati župnijo
Vhod v katoliško župnišče v Gazi. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Gaza: izraelska vojska želi evakuirati župnijo

Župljani edine katoliške župnije na območju Gaze držijo skupaj, medtem ko na njihove domove padajo bombe: s. Nabila Saleh, ki je našla zatočišče v župniji Svete družine z okoli 600 verniki, je v pogovoru za medije sporočila, da kristjani ne bodo upoštevali zahteve izraelske vojske po evakuaciji celotne soseske.

»Izrael od torka bombardira našo sosesko,« je po navedbah spletnega portala Vatican News poročala redovnica: »Spet nas bombardirajo, iz Izraela pa prihajajo sporočila, v katerih civiliste prosijo, naj se iz soseske umaknejo.« Kljub nevarnosti so se ljudje, zbrani v župnijskih prostorih, odločili ostati v župniji. »Ostali bomo tukaj, nimamo namena oditi,« je potrdila s. Nabila.

S. Nabila Saleh iz župnije v Gazi. FOTO: Vatican Media

Križev pot

Župnik Gabriel Romanelli razmere označuje kot »križev pot za kristjane in civilno prebivalstvo na območju Gaze«. Razmere se iz ure v uro slabšajo, število žrtev pa se od začetka oboroženega spora še naprej povečuje, pove argentinski duhovnik, ki zaradi izraelskih vojaških akcij ne more vstopiti na območje Gaze. Romanelli je kljub temu v nenehnem stiku z ljudmi v svoji župniji.

Razseljeni kristjani v Gazi, ki so že več kot štiri mesece nastanjeni v župnijskih prostorih, so »utrujeni, žalostni, zlomljeni. Ne vidijo prihodnosti, vendar se še vedno zavzemajo za tiste, ki imajo še manj kot oni«.

»V zadnjem času kuhinja deluje tri dni na teden. Župljani so se trudili, da bi nabavili čim več hrane. Iz nepredelane moke, ki je bila takrat edina razpoložljiva, so pekli kruh,« pojasnjuje Romanelli. Po njegovih besedah razseljeni kristjani, ki so že več kot štiri mesece nastanjeni v župnijskih prostorih, zelo trpijo zaradi negotovosti in težkih razmer. »Utrujeni so, žalostni, zlomljeni. Ne vidijo prihodnosti, vendar se še vedno zavzemajo za tiste, ki imajo še manj kot oni,« župnik pohvali svoje ljudi.

Kupi v trgovini

Pomlad v Palestini
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh