Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gaza: pomoč za ranjene otroke, talci ostajajo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 01. 2024 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2024 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gaza: pomoč za ranjene otroke, talci ostajajo
Palestinski otroci na ruševinah svojih domov v Gazi. FOTO: Vatican Media

Gaza: pomoč za ranjene otroke, talci ostajajo

Več kot sto otrok iz Gaze bo deležnih zdravljenja v Italiji, talci v rokah Hamasa pa naj bi prejeli potrebna zdravila, saj jih okoli tretjina trpi zaradi kroničnih bolezni.

Človekoljubno akcijo za ranjene otroke usklajuje vikar Kustodije Svete dežele: predvidoma naj bi na zdravljenje v Italijo odpotovalo več kot sto malih Palestincev. Obsežen humanitarni projekt po navedbah spletnega portala Vatican News spodbuja tudi italijanska vlada, v sodelovanju z egiptovskimi in v dogovoru z izraelskimi oblastmi.

Projekt vključuje premestitev približno sto otrok, ki so bili hudo ranjeni med množičnim bombardiranjem in boji v Gazi, v več italijanskih bolnišnic, saj bi bilo njihovo zdravljenje v Gazi oteženo ali celo nemogoče. Otroci naj bi prečkali mejo z Egiptom, od tam pa jih bodo z letalom prepeljali na rimsko letališče Ciampino, od koder bodo sprejeti v različne italijanske pediatrične bolnišnice.

Projekt s številnimi težavami

Projekt so v zadnjih dveh tednih pripravljali z veliko mero preudarnosti ob premagovanju številnih težav, zaradi česar trenutno še ni znano, ali je prvo letalo že lahko odletelo v Italijo. Od samega začetka je projekt spremljal vikar Kustodije Svete dežele, duhovnik Ibrahim Faltas, ki je v desetletjih človekoljubne pastoralne dejavnosti poskrbel za široko mrežo odnosov in znanstev na tem področju.

Vikar Kustodije Svete dežele že od nekdaj spremlja družine v Gazi in jim pomaga, zato tamkajšnji ljudje poznajo njegove tesne odnose z Italijo.

Duhovnik je v pogovoru za vatikanski časnik L'Osservatore Romano povedal, da je od nekdaj spremljal družine v Gazi in jim pomagal, zato tamkajšnji ljudje poznajo njegove tesne odnose z Italijo. Prosili so ga za pomoč za ranjene otroke »in nemudoma sem začel sodelovati z italijanskimi vladnimi ustanovami ter takoj dobil navdušeno soglasje. Odtlej se je začela intenzivna posredniška dejavnost, v kateri so sodelovali Izraelci, Palestinci in Egipčani.«

Italijanske ustanove pripravljene na pomoč

Sprva, tako vikar Kustodije Svete dežele, »je bilo govora o dveh skupinah po 50 otrok, nato pa so se odločili za tri skupine po 40, torej skupno 120 otrok. Nekateri od njih bodo prišli na krov bolnišnične ladje Vulcano, ki zaključuje svojo misijo v Al-Arišu. Datum prvega odhoda še ni določen, saj se je treba najprej dogovoriti o številu spremljevalcev, ki bodo potovali z otroki. Medtem si prizadevamo najti druge bolnišnice, ki bi jih lahko uporabili, vključno z bolnišnicami v Apuliji in San Marinu ter Univerzo v Perugii, ki so ponudile svojo razpoložljivost. Moram reči, da je prizadevanje italijanskih obrambnih in zdravstvenih ustanov resnično hvalevredno. S svoje strani sem preprosto dal na voljo gosto mrežo odnosov, ki sem jo v mnogih letih vzpostavil na tem ozemlju, v Gazi, Palestini in Izraelu.«

Prve palestinske otroke bo sprejela in razdelitev v zdravstvene ustanove opravila bolnišnica Bambino Gesù.

Prve palestinske otroke bo sprejela in razdelitev v zdravstvene ustanove opravila bolnišnica Bambino Gesù. Druge vključene bolnišnice so še v Genovi, Firencah in Bologni.

Izraelski talci ostajajo v rokah Hamasa

Večina izraelskih talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli ob vdoru v Izrael 7. oktobra lani, pa po navedbah svetovnih medijev ostaja v rokah palestinske organizacije. Člani družin ugrabljenih Izraelcev so pred dnevi pisno opozorili na resne zdravstvene težave ujetnikov v Gazi. Izrael in Hamas sta ob posredovanju Katarja in Francije sprejela dogovor, ki predvideva okrepljeno dostavo humanitarne pomoči v oblegano Gazo, v kar je Izrael privolil v zameno za zagotovitev, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli potrebna zdravila. To je prvi dogovor med sprtima stranema po izteku enotedenskega premirja konec lanskega novembra, med katerim sta izmenjali ujetnike.

V Gazi je trenutno še vedno najmanj 132 talcev, ki jih je Hamas zajel oktobra lani, tretjina med njimi jih trpi zaradi kroničnih bolezni.

Hamas je sporočil, da bodo civilisti v Gazi za vsako škatlo zdravil, namenjeno ujetnikom, prejeli tisoč škatel zdravil, in opozoril, da izraelske oblasti ne bodo smele pregledovati pošiljk. Vsa zdravila bo v bolnišnice v Gazi dostavil Mednarodni odbor Rdečega križa. Dogovor med Izraelom in Hamasom predvideva tudi dobavo dodatne humanitarne pomoči v Gazo, predvsem hrane.

V Gazi je trenutno še vedno najmanj 132 talcev, ki jih je Hamas zajel oktobra lani. Po navedbah izraelske vlade jih tretjina med njimi trpi zaradi kroničnih bolezni. Izrael je v tem času izpustil 240 zaprtih Palestincev, tudi otrok, Hamas pa 105 civilistov, večinoma izraelskih državljanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh