Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj je doslej znanega o talcih v rokah Hamasa?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 10. 2023 / 10:45
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj je doslej znanega o talcih v rokah Hamasa?
Rachel Goldberg, ameriško-izraelska mati Hersha Goldberga Polina, ki so ga ugrabili pripadniki Hamasa med glasbenim festivalom na območju Gaze 7. oktobra letos, s fotografijama svojega sina na družinskem domu v Jeruzalemu. FOTO: Reuters/Ammar Awad

Kaj je doslej znanega o talcih v rokah Hamasa?

Oboroženi pripadniki palestinske skupine Hamas so 7. oktobra ob zori v napadu z območja Gaze na skupnosti in vojaška oporišča na jugu Izraela zajeli najmanj 200 talcev in ubili okoli 1.400 ljudi.

Kot je znano, se je Izrael odzval z letalskimi napadi na Gazo, pri čemer je bilo ubitih več tisoč ljudi, ob tem pa napovedal, da bo talce osvobodil in obenem uničil Hamas, piše Reuters. Izrael je ob obrobju enklave zbral tanke in vojake ter pozval Palestince, naj pred pričakovanim kopenskim napadom evakuirajo severni del Gaze. Hamas je nato predlagal zamenjavo talcev za okoli 6.000 Palestincev, ki so trenutno v izraelskih zaporih.

Leta 2011 so nekateri državljani Izraela kritično ocenjevali potezo vlade, ko je za izpustitev enega izraelskega vojaka zamenjala 1.027 palestinskih zapornikov. Izrael je tokrat izjavil, da blokada enklave ne bo končana, če izraelski talci ne bodo osvobojeni. Prehod Rafa med Egiptom in Gazo naj bi bil od danes naprej odprt za dostavo omejenih količin najnujnejše pomoči.

V Gazi po nekaterih ocenah kot talce zadržujejo 200 ljudi, od tega 30 mladoletnikov in majhnih otrok ter 20 oseb, starejših od 60 let.

Koliko je talcev?

V Gazi po nekaterih ocenah kot talce zadržujejo 200 ljudi, od tega 30 mladoletnikov in majhnih otrok ter 20 oseb, starejših od 60 let, je po navedbah Reutersa včeraj poročala izraelska javna radiotelevizija Kan, ki se sklicuje na vojaške vire.

Jeruzalemski patriarh se je Hamasu ponudil za talca v zameno za ugrabljene otroke. FOTO: arhiv Družine

Hamas trdi, da ima v svojih rokah med 200 in 250 zajetih oseb. Kot so sporočili, je bilo v izraelskih zračnih napadih ubitih več kot 20 talcev, vendar več podrobnosti ne navajajo.

Preberite tudi: Kardinal Pizzaballa Hamasu: vzemite me za talca namesto otrok

Kot smo poročali, je jeruzalemski latinski patriarh, kardinal Pierbattista Pizzaballa, v začetku tedna izrazil pripravljenost, da se ponudi za talca v zameno za ugrabljene otroke, ki jih zadržuje Hamas.

Tudi Sveti sedež je pripravljen posredovati glede oboroženega spora, ki se trenutno odvija v Gazi in Sveti deželi. Po kardinalovih besedah so v Vatikanu ponudili pripravljenost, »da vsaj poskusimo talce pripeljati nazaj, vsaj nekatere od njih«. Prizadevanja pa so zelo težka, »saj za posredovanje potrebuješ sogovornike. In v tem trenutku se s Hamasom ni mogoče pogovarjati,« je pojasnil cerkveni dostojanstvenik.

Kje so talci? 

Po navedbah Izraela so bili talci odpeljani v Gazo, vendar ni znano, kje natančno jih Hamas zadržuje, zato je njihovo reševanje še toliko bolj zapleteno. Večje število naj bi jih zadrževali v predorih pod Gazo, ki jih izraelske enote imenujejo »Gaza Metro«.

Hamas je minuli ponedeljek objavil videoposnetek Mie Schem, 21-letne Francozinje izraelskih korenin, ki so jo zajeli med plesom na glasbenem festivalu. Na videoposnetku je videti, kako ji neznani zdravstveni delavec zdravi poškodbo roke.

Med talci so osebe iz več deset držav, številni imajo tudi izraelsko državljanstvo.

Katere narodnosti so?

Med talci so osebe iz več deset držav, številni imajo tudi izraelsko državljanstvo, poroča Reuters. Po navedbah predstavnikov ameriške vlade pogrešajo dvajset ali več Američanov, vendar zaenkrat ni jasno, koliko od teh je talcev; po nekaterih ocenah naj bi jih bilo deset.

Tajska je število svojih državljanov v rokah Hamasa ocenila na 17. Med talci je osem Nemcev, od katerih jih je bila po poročanju krajevnih medijev približno polovica zajetih v kibucu. Argentinski predsednik Alberto Fernandez je v video pogovoru z družinami povedal, da je v ujetništvu 16 njihovih rojakov.

Najmanj devet britanskih državljanov je bilo ubitih, sedem pa je pogrešanih, je povedal tiskovni predstavnik predsednika britanske vlade Rishija Sunaka. Premier Sunak se je včeraj med obiskom v Izraelu srečal z družinama dveh pogrešanih, ki naj bi bila zajeta kot talca in zadržana v Gazi.

Svojci pogrešajo tudi Hersha Goldberga Polina. FOTO: Reuters/Ammar Awad

Francija ni povedala, koliko njenih državljanov je zadržanih v Gazi, čeprav po napadih nimajo podatkov o sedmih osebah, od katerih naj bi bile nekatere tudi med talci. Ofir Engel, 18-letni nizozemski državljan, je bil po navedbah nizozemske vlade ugrabljen iz kibuca Be'eri in odpeljan v Gazo.

Portugalska domneva, da so bili štirje pogrešani Portugalci izraelskih korenin zajeti kot talci. Izraelsko-čilska državljanka Dafna Garcovich je bila po navedbah njenega očeta zajeta kot talka s svojim možem, Špancem Ivanom Illaramendijem. Italija je sporočila, da pogrešajo dva italijansko-izraelska državljana z dvojnim državljanstvom, za katera domnevajo, da ju je ugrabil Hamas.

Hamasovo oboroženo krilo je 16. oktobra sporočilo, da so ugrabljene osebe, ki niso Izraelci, njihovi »gostje« in bodo izpuščeni, »ko bodo okoliščine na terenu to dopuščale«.

ZDA so v Izrael poslale majhno skupino specialnih enot, ki naj bi pomagala pri obveščevalnih podatkih in načrtovanju morebitnih operacij za rešitev talcev.

Kaj glede talcev počnejo vlade?

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je upokojenega generala Gala Hirscha imenoval za izraelskega koordinatorja za talce in pogrešane osebe. Katarski posredniki so po navedbah Reutersa sporočili, da so se poskušali dogovoriti za osvoboditev izraelskih žensk in otrok, ki jih je zajel Hamas, v zameno za izpustitev 36 palestinskih žensk in otrok iz izraelskih zaporov, vendar zaenkrat še nič ne kaže na to, da bi lahko prišlo do konkretnega dogovora.

Turčija se s Hamasom pogovarja tudi o izpustitvi tujcev, civilistov in otrok, je v začetku tedna povedal tamkajšnji zunanji minister Hakan Fidan. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da si njegova vlada »na vso moč prizadeva« najti ameriške talce, ki jih zadržuje Hamas: ZDA so v Izrael poslale majhno skupino specialnih enot, ki naj bi pomagala pri obveščevalnih podatkih in načrtovanju morebitnih operacij za rešitev talcev.

Po besedah britanskega premierja Sunaka se vlada na Otoku pogovarja s partnerji na bližnjevzhodnem območju, da bi pomagala zagotoviti vrnitev talcev. Vlada argentinskega predsednika Fernandeza se pogovarja z izraelskimi obveščevalnimi silami, da bi našli argentinske talce. Nemčija je začela preiskavo proti članom Hamasa zaradi suma umora, uboja in ugrabitve talcev. V skladu z nemško zakonodajo morajo tožilci preiskovati sume kaznivih dejanj v tujini, če so vanje vpleteni nemški državljani.

Družine nemških talcev bodo v nedeljo v Berlinu organizirale shod, na katerem bodo pozvale k izpustitvi svojih sorodnikov.

Kaj pravijo družine talcev?

Družine pogrešanih francosko-izraelskih državljanov so francoskega predsednika Emmanuela Macrona pozvale, naj pomaga najti njihove pogrešane sorodnike. Družine nemških talcev so po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Tel Avivu povedale, da bodo v nedeljo v Berlinu organizirale shod, na katerem bodo pozvale k izpustitvi svojih sorodnikov. Ameriški državljani v Tel Avivu pa so predsednika Bidna pozvali, naj uporabi vsa sredstva za iskanje in rešitev njihovih ugrabljenih sorodnikov.

Kupi v trgovini

Pomlad v Palestini
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh