Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski kardinal ob napadu na Izrael: razmere bi lahko »privedle do vojne«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 10. 2023 / 18:45
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2023 / 20:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalemski kardinal ob napadu na Izrael: razmere bi lahko »privedle do vojne«
Iz Gaze izstreljujejo raketo proti Izraelu. FOTO: Vatican Media

Jeruzalemski kardinal ob napadu na Izrael: razmere bi lahko »privedle do vojne«

Latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa, je izrazil bojazen, da bodo razmere v Izraelu, ki jih je sprožil današnji nepričakovani raketni napad Hamasa iz Gaze, »privedle do vojne«.

»Soočamo se z zelo resnimi razmerami, ki so izbruhnile nenadoma in brez posebnega opozorila,« je kardinal Pizzaballa po navedbah avstrijskega Kathpressa danes povedal za italijanske katoliške medije.

Gre za vojaško kampanjo na obeh straneh, ki je po svoji obliki, dinamiki in obsegu zelo zaskrbljujoča.

Po kardinalovih besedah »gre za vojaško kampanjo na obeh straneh, ki je po svoji obliki, dinamiki in obsegu zelo zaskrbljujoča. To je zelo žalostna novica. Ugrabitev izraelskih talcev, ki nikakor ni upravičena, bo samo še povečala nasilje na obeh straneh, še posebej na izraelski«. Kardinal je namenil nekaj besede tolažbe za majhno krščansko skupnost v Gazi, ki šteje nekaj več kot 1.000 ljudi, od tega je le 100 katoličanov: »Vedeti morajo, da kot vedno ne bodo ostali sami in da je to trenutek, ko moramo biti med seboj bolj enotni kot kdaj koli prej.«

Jeruzalemski patriarh kardinal Pierbattista Pizzaballa. FOTO: Vatican Media

Opozorilo pred sovraštvom in delitvami

Latinski patriarhat, ki ga vodi Pizzaballa, je nocoj v pisni izjavi posvaril pred še večjim sovraštvom, delitvami in skrajništvom v luči trenutnih razmer v Sveti deželi: »Operacija, ki izhaja iz Gaze, in odziv izraelske vojske nas vračata v najhujše čase v naši nedavni zgodovini.« Po njegovih besedah je izbruhnil krog nasilja, ki se nadaljuje. Številne žrtve in tragedije, ki so jih utrpele tako palestinske kot izraelske družine, »bodo povzročile še več sovraštva in delitev ter vse bolj uničevale vsakršne možnosti za stabilnost,« je dejal kardinal, ki je častni naziv prejel na zadnjem konsistoriju.

Enostranske izjave o statusu verskih objektov in krajev češčenja pretresajo verska čustva ter spodbujajo še več sovraštva in skrajništva.

Katoliški patriarhat je sedanje razmere označil kot zelo zaskrbljujoče. Mednarodno skupnost in verske voditelje po vsem svetu je pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se razmere umirijo in zagotovijo temeljne pravice ljudi na tem območju.

Po njihovih besedah je še posebej pomembno, da se ohrani status quo na vseh svetih krajih v državi, posebej v Jeruzalemu. »Enostranske izjave o statusu verskih objektov in krajev češčenja pretresajo verska čustva ter spodbujajo še več sovraštva in skrajništva,« je zapisano v izjavi. Po besedah verskih predstavnikov je treba najti trajno in celovito rešitev palestinsko-izraelskega spora.

Napad iz Gaze ohromil Izrael, poročila o številnih žrtvah

Varnostne sile v Izraelu so v vojni pripravljenosti za boj proti nepričakovanemu napadu, ki ga je davi sprožila palestinska oborožena skupina Hamas. Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je v Jeruzalemu tik pred izrednim sestankom najvišjih varnostnih uradnikov izjavil, da je Izrael v vojni, izraelska vojska pa je po jutranjem napadu do poldneva že vpoklicala na tisoče rezervistov, poroča spletni portal Vatican News.

Na Izrael so bile izstreljene rakete

Vodja islamistične militantne skupine Mohammed Deif je dejal, da je bilo zgodaj davi na Izrael izstreljenih na tisoče raket, s čimer se je začela operacija »Nevihta Al Aksa«. Kmalu zatem so se pojavila poročila, da naj bi oboroženci, ki so bili na prostosti v mestu Sderot, streljali na civiliste, nekatere priče pa pravijo, da so borci prestopili mejo in se spopadli z izraelsko vojsko.

Obenem je iz Gaze v Izrael še naprej letelo neskončno število raket, pri čemer je bilo v Aškelonu in Beer Ševi ranjenih več ljudi. Hamas trdil, da jih je bilo izstreljenih več kot 5.000.

Poročali so, vendar novice niso potrjene, da je bilo ubitih 40 oseb, 700 naj bi bilo ranjenih, najmanj 35 izraelskih vojakov in civilistov pa je bilo ugrabljenih in odpeljanih v Gazo.

Spopadi ob meji

V bližini Gaze so se pojavila poročila, da so Palestinci zajeli izraelska vojaška vozila, vključno s tankom. Poročali so tudi o spopadih na mejnem prehodu Erez in v oporišču Zikim, ki je vadbena baza Izraelskih obrambnih sil. Prav tako so poročali, vendar novice niso potrjene, da je bilo ubitih 40 oseb, 700 naj bi bilo ranjenih, najmanj 35 izraelskih vojakov in civilistov pa je bilo ugrabljenih in odpeljanih v Gazo.

Izrael izvaja povračilne napade

Ob razvoju dogodkov je izraelska vojska začela izvajati povračilne zračne napade na območju Gaze in opozorila, da bo Hamas »plačal zelo visoko ceno«. Izraelski vladni uradniki naj bi sprožili obsežno preiskavo o tem, kako to, da izraelska obveščevalna služba ni predvidela tako dobro usklajenega napada Hamasa.

Nalaganje
Nazaj na vrh