Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Pizzaballa: izraelski skrajneži si lastijo cerkveno imetje v Jeruzalemu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 14. 06. 2022 / 10:28
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 10:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Pizzaballa: izraelski skrajneži si lastijo cerkveno imetje v Jeruzalemu
V Jeruzalemu so že leta priče poskusom, da bi izkoristili šibkost posameznih Cerkva in si prisvojili njihovo imetje. FOTO: Anja Remic/arhiv Družine

Patriarh Pizzaballa: izraelski skrajneži si lastijo cerkveno imetje v Jeruzalemu

Jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa z zaskrbljenostjo komentira razsodbo izraelskega vrhovnega sodišča, ki je potrdilo, da je ena izmed skrajnih izraelskih organizacij pridobila tri nepremičnine v vzhodnem delu Jeruzalema, ki so v lasti Grške pravoslavne cerkve.

Po patriarhovih besedah so v Jeruzalemu že leta priče poskusom, da bi izkoristili šibkost posameznih Cerkva in si prisvojili njihovo imetje, poroča Radio Vatikan.

Dogodki, ki segajo v leto 2004

Krščanske skupnosti v Sveti deželi obžalujejo odločitev vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo grškega pravoslavnega patriarhata za razveljavitev lastninske pravice na zahtevo organizacije naseljencev Ateret Cohanim za tri stavbe v starem mestnem jedru vzhodnega Jeruzalema, ki so bile v preteklosti v lasti patriarhata. Dogodki segajo v leto 2004, ko je judovska organizacija pridobila zaščitene dolgoročne najemne pravice za hotela Imperial in Petra v muslimanski četrti ter za tretjo stavbo v krščanski četrti. Z razsodbo se je končala dolga pravna bitka, ki jo je Grška pravoslavna cerkev začela, da bi izpodbijala akt, ki je bil nezakonit in pridobljen brez soglasja patriarhata.

Razsodba sodišča

Sodišče je v razsodbi zapisalo, da grški pravoslavni patriarhat »ni mogel dokazati domnevne goljufije,« zato je zavrnilo nov sodni proces. Patriarhat je v izjavi odločitev sodišča označil za »krivično in brez pravne ali logične podlage« ter poudaril, da so »skrajniška organizacija Ateret Cohanim in njeni podporniki uporabili nepoštene in nezakonite metode, da bi pridobili krščansko lastnino na kraju, ki za arabske muslimane in kristjane v Jeruzalemu velja za enega najpomembnejših«. 

Patriarhi in voditelji jeruzalemskih Cerkva so že leta 2017 v skupnem dokumentu obsodili »sistematičen poskus spodkopavanja celovitosti Svetega mesta« ter »oslabitve navzočnosti kristjanov v Sveti deželi«.

Potrdil je tudi, da je pripravljen podpirati palestinske uslužbence in stanovalce, ki živijo v teh nepremičninah, ter se še naprej boriti za »brzdanje rasistične politike in agende skrajne desnice v Izraelu«. Odvetnik patriarhata Asaad Mazawi al-Khamis je dejal, da je to »izredno žalosten dan« ter poudaril, da gre za »skupino skrajnežev, ki se želijo polastiti premoženja Cerkva in spremeniti značaj starega mesta z vdorom na krščanska področja«. To so patriarhi in voditelji jeruzalemskih Cerkva izrazili že leta 2017, ko so v skupnem dokumentu obsodili »sistematičen poskus spodkopavanja celovitosti Svetega mesta« ter »oslabitve navzočnosti kristjanov v Sveti deželi«.

Patriarh Pizzaballa: poskus izkoriščanja šibkosti Cerkva

Jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa je v pogovoru za spletni portal Vatican News opisal trenutne razmere in ozadje odločitve sodišča. Kot je dejal, gre za vprašanje, ki je staro že več let, sprožilo pa je že veliko najrazličnejših razprav in bojev. Glede specifičnega vprašanja ni mogel povedati veliko, ker ne pozna vseh podrobnosti, vendar je potrdil, da so bili v zadnjih letih priča, zlasti s strani nekaterih skrajnih izraelskih frakcij, poskusu izkoriščanja šibkosti Cerkva, da bi si prisvojili lastnine strateškega pomena.

Nepremičnine so velika skrb, kljub temu pa so pomembne, saj se posamezne Cerkve prek njih lahko izražajo s svojimi dejavnostmi.

Zaradi manj sredstev vse težje upravljanje nepremičnin

Patriarh Pizzaballa je odgovoril še na vprašanje, kakšno je stanje glede imetja Katoliške cerkve v Sveti deželi. po njegovih besedah gre za poseben položaj, v smislu, da Katoliška cerkev nima toliko nepremičnin kot Pravoslavna. Kljub temu je nepremičnin še precej, vendar je tako kot v mnogih drugih delih sveta tudi tukaj z njimi vse težje upravljati: tako zaradi rednega in izrednega vzdrževanja kot zaradi spreminjajočih se zakonov in višjih davkov. Nepremičnine so postale velika skrb, kljub temu pa so pomembne, saj se posamezne Cerkve prek njih lahko izražajo s svojimi dejavnostmi, kot je to v primeru šol, bolnišnic in domov za ostarele. Po dveh letih epidemije se je količina sredstev za potrebno vzdrževanje žal še zmanjšala.

Nalaganje
Nazaj na vrh