Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski patriarh Pizzaballa: velika noč ni zgolj geslo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2022 / 12:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2022 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalemski patriarh Pizzaballa: velika noč ni zgolj geslo
Patriarh Pizzaballa s patriarhi in drugimi cerkvenimi voditelji v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Jeruzalemski patriarh Pizzaballa: velika noč ni zgolj geslo

Voditelj Latinske cerkve v Jeruzalemu v letošnjem velikonočnem sporočilu spominja na nenehne napetosti in nasilje v Sveti deželi ter na vojno v Ukrajini.

Nadškof Pizzaballa skupaj s patriarhi in cerkvenimi voditelji v Jeruzalemu poziva vse kristjane, naj bodo pogumni pričevalci velikonočnega sporočila ljubezni, miru in življenja, poroča spletni portal Vatican News. Ko Cerkev sredi vojne vihre obhaja veliki teden, jeruzalemski patriarh vernike vabi, naj kljub temi spopadov in krivic še naprej vidijo znamenja Kristusovega vstajenja.

Kljub dejstvu, da nam velika noč prinaša oznanilo ljubezni, miru in življenja, je težko govoriti o upanju, ki ga prinaša v današnjem razdeljenem in nasilnem svetu.

Patriarh Pizzaballa v velikonočni poslanici priznava, kako je kljub dejstvu, da nam »velika noč prinaša oznanilo ljubezni, miru in življenja«, težko govoriti o upanju, ki ga prinaša »v današnjem razdeljenem in nasilnem svetu«, predvsem »ko vidimo posledice vseh teh sporov in krivic«.

Nasilje v Sveti deželi

V luči nedavnih nasilnih napetosti, ki so se znova razplamtele v Sveti deželi, nadškof Pizzaballa ugotavlja, kako takšne razmere »ustvarjajo nezaupanje, s čimer tvegamo, da bo ugasnilo upanje, ki ga oznanjamo na veliko noč«.

Vojna v Ukrajini in drugi spori

Jeruzalemski patriarh omenja tudi vojno v Ukrajini, »v državi, ki jo je napadla druga bratska država, ta vojna pa ustvarja človeške tragedije nepredstavljivih razsežnosti«.

V teh in mnogih drugih podobnih okoliščinah po svetu »bi se lahko zdelo, da je govorjenje o ljubezni, miru in življenju zgolj geslo«. Toda nadškof Pizzaballa poudarja, da »velika noč ni le geslo. To je stvarnost, ki se je še danes lahko dotaknemo in jo izkusimo«.

Velika noč je stvarnost

Resnično, zatrjuje jeruzalemski patriarh, »ni res, da na svetu obstajata samo tema in nasilje, da doživljamo le smrt in bolečino. Toliko je tudi ljubezni, toliko ljudi, ki darujejo svoja življenja za druge, ki se borijo za pravičnost, ki si prizadevajo za mir«.

Praznovanje velike noči pomeni prepoznati in slaviti Kristusa, ki nam s pogumnimi pričami kaže moč ljubezni.

Po besedah nadškofa Pizzaballe torej praznovanje velike noči pomeni prepoznati in slaviti Kristusa, ki nam »s pogumnimi pričami kaže moč ljubezni, ki resnično še vedno zna prevračati kamne in prinašati luč v življenja tolikih ljudi po vsem svetu in tudi v Sveti deželi«.

Jeruzalemski patriarhi in cerkveni voditelji

Jeruzalemski patriarhi in cerkveni voditelji so v skupni velikonočni poslanici poudarili tudi potrebo po »drznih pričah« preobrazbe Božje milosti v Kristusu za vse Božje ljudstvo, »z besedami in dejanji«. »To krščansko pričevanje je še toliko nujnejše zaradi dolgotrajnih posledic epidemije, nenadnih izbruhov nasilja in vojn ter naraščanje krivic in zatiranja po vsem svetu,« so zapisali.

 Kristusovo preobrazbeno sporočilo miru in sprave se širi na štiri konce zemlje, začenši v Jeruzalemu.

»Temeljnega pomena je, da naše velikonočno praznovanje ne bo zgolj spomin na en sam dan v zgodovini, čeprav je ta spremenil celotno človeštvo. To mora biti tudi čas, ko se znova posvetimo Kristusovemu klicu, da bomo prinašali sveti ogenj Božje milosti tistim, ki potrebujejo upanje, tako blizu kot daleč.«

»Le tako lahko v celoti spoznamo globlji pomen Kristusovega vstajenja, saj se njegovo preobrazbeno sporočilo miru in sprave širi na štiri konce zemlje, začenši v Jeruzalemu,« tako jeruzalemski cerkveni dostojanstveniki.

Nalaganje
Nazaj na vrh