Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pismo Putinu in Zelenskemu: naj za veliko noč orožje utihne

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 04. 2022 / 14:25
Oznake: Cerkev, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 14:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pismo Putinu in Zelenskemu: naj za veliko noč orožje utihne
Poziv k premirju od praznovanja velike noči v Katoliški cerkvi do praznovanja velike noči v Pravoslavni cerkvi. FOTO: COMECE/Twitter

Pismo Putinu in Zelenskemu: naj za veliko noč orožje utihne

Predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich in predsednik Konference evropskih Cerkva (CEC) Christian Krieger sta v skupnem pismu, naslovljenem na predsednika Rusije in Ukrajine, pozvala k velikonočnemu premirju.

Predsednika COMECE in CEC v pismu prosita za »splošno premierje, ki bo kristjanom v Rusiji in Ukrajini, bratom in sestram v Kristusu, omogočilo mirno in dostojanstveno praznovanje velike noči.«

V pismu, ki sta ga poslala predsednikoma držav v vojni, Vladimirju Putinu in Volodimirju Zelenskemu, sta zapisala, da bi takšno premirje koristilo vsem državljanom obeh držav, saj bi jim omogočilo »predah od zaskrbljujoče negotovosti zaradi življenja njihovih najdražjih, ki se bodisi borijo v konfliktu bodisi jih je ta prizadel.«

Po njunem predlogu, naj državi v vojni, orožje odložita na veliko noč ob polnoči, premirje pa naj traja do naslednje nedelje, 24. aprila do polnoči, ko bodo veliko noč praznovali pravoslavni kristjani.

To pismo je odmev na poziv papeža Frančiška k velikonočnemu premirju. »Odložite orožje! Naj se začne velikonočno premirje; vendar ne, da bi ponovno napolnili orožje in nadaljevali boj, ne!, premirje za dosego miru z resničnimi pogajanji, ki so pripravljena tudi nekaj žrtvovati za dobro ljudi. Kakšna bo pravzaprav ta zmaga, ki bo zasadila zastavo na kup ruševin?,« je Sveti oče dejal na cvetno nedeljo.

S pismom sta predsednika omenjenih komisij seznanila tudi moskovskega patriarha Kirila I. ter ga pozvala, naj podpre pobudo. Naj se pridružijo pobudi, pozivata tudi cerkvene voditelje in skupnosti po vsej Evropi.


Predsednika COMECE in CEC že vse od začetka vojne v Ukrajini molita in prosita za končanje konflikta. V znak solidarnosti sta minuli konec tedna obiskala begunski center na poljsko-ukrajinski meji. Izrazila sta solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi vojne ter izrazila podporo Poljakom, ki nosijo največji delež te begunske krize.

Nalaganje
Nazaj na vrh