Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski romarji praznovali cvetno nedeljo s papežem [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 04. 2022 / 10:04
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski romarji praznovali cvetno nedeljo s papežem [FOTO, VIDEO]
Papeža Frančiška so nekateri lahko pozdravili čisto od blizu. FOTO: Boštjan Debevec

Slovenski romarji praznovali cvetno nedeljo s papežem [FOTO, VIDEO]

Več kot 250 bralcev Družine, ki se udeležujejo romanja v Rimu, je dopoldne obhajalo cvetno nedeljo skupaj s papežem Frančiškom in verniki z vsega sveta na Trgu sv. Petra.

Romarji so na poti domov v hvaležnosti za vse milosti romanja prepevali hvalo Mariji (video: Ksenja Hočevar):

Sveti oče je zadnji dve leti cvetno nedeljo obhajal znotraj bazilike sv. Petra z le nekaj udeleženci. Letos pa je praznovanje spet potekalo na trgu pred baziliko ob prisotnosti množice vernikov.

Slovenska trobojnica je ponosno plapolala v Rimu. FOTO: Ksenja Hočevar

Romarji Družine so prepoznani po rdečih kapah z napisom »Družina 70 let«. FOTO: Ksenja Hočevar

Zamislimo se

Sveti oče je v pridigi poudaril, da na Kalvariji trčita dve miselnosti druga ob drugo. V evangeliju se besede križanega zoperstavijo besedam tistih, ki so ga križali. »Ti ponavljajo odpev: »Reši sam sebe.« To pravijo voditelji: »Naj reši sam sebe, če je res izvoljeni Božji Maziljenec.« (Lk 23,35) Vojaki poudarijo: »Če si ti judovski kralj, reši sam sebe.« (v. 37)

Na polnem Trgu sv. Petra v Rimu je bilo tudi precej slovenskih romarjev. FOTO: Mojca Purger

In nazadnje, tudi eden od hudodelcev, ki je poslušal, ponovi misel: »Ali nisi ti Kristus? Reši sam sebe!« (v. 39) Rešiti same sebe, poskrbeti zase, misliti nase; ne na druge, ampak samo na lastno zdravje, na lasten uspeh, na lastne interese; na imetje, na oblast in na izgled. Reši sam sebe: to je odpev človeštva, ki je križalo Gospoda. Zamislimo se.«

Romarji sodelujejo pri maši s pomočjo Magnificata, ki so ga prejeli med romarski darili. FOTO: Ksenja Hočevar

Celotno papeževo pridigo lahko preberete v priponki.

Pridiga papeža Frančiška na cvetno nedeljo.docx

Papež Frančišek med mašo na cvetno nedeljo. FOTO: Vatican Media

Živeti najtežjo zapoved: ljubezen do sovražnikov

Papež Frančišek je poskušal orisati bolečino med križanjem, ko so žeblji Jezusu prebodli zapestji in noge. »Poskusimo si predstavljati ostro bolečino, ki jo je to povzročilo. Tam, v najsilnejši fizični bolečini trpljenja, Kristus prosi odpuščanja za tiste, ki ga prebadajo.

FOTO: Boštjan Debevec

V teh trenutkih bi človek najraje izkričal vso svojo jezo in trpljenje; Jezus pa reče: Oče, odpusti jim. Za razliko od drugih mučencev, o katerih pripoveduje Sveto pismo (prim. 2 Mkb 7,18-19), ne graja krvnikov in ne grozi s kaznijo v Božjem imenu, ampak moli za hudobneže. Tam, medtem ko je križan, Jezus živi svojo najtežjo zapoved: ljubezen do sovražnikov. Glejmo Križanega in recimo: »Hvala, Jezus: ljubiš me in mi vedno odpuščaš, tudi ko mi je težko ljubiti samega sebe in si odpustiti.«

Tam, medtem ko je križan, Jezus živi svojo najtežjo zapoved: ljubezen do sovražnikov. (papež Frančišek)

FOTO: Mojca Purger

Preberite tudi članek Romarji z vsega sveta se zbirajo na Trgu sv. Petra.

Bog lahko odpusti vsak greh

Papež je zbrane na Trgu sv. Petra povabil, da v tem tednu sprejmejo gotovost, da Bog lahko »odpusti vsak greh, vsako oddaljitev, spremeni vsak jok v rajanje (prim. Ps 30,12); gotovost, da je z Jezusom vedno prostor za vsakogar; da z Jezusom ni nikoli konec, nikoli ni prepozno.«

FOTO: Mojca Purger

»Z Bogom je vedno mogoče ponovno zaživeti. Pogum, hodimo veliki noči naproti z njegovim odpuščanjem. Kristus namreč nenehno pri Očetu posreduje za nas (prim. Heb 7,25) in se ob pogledu na naš nasilen in ranjen svet ne naveliča ponavljati: Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo

Med nedeljsko opoldansko molitvijo. FOTO: Ksenja Hočevar

»Naj se velikonočno premirje začne«

Papež je po opoldanskem angelusu, ki je sledil maši, odločno pozval k premirju in resničnim pogajanjem v vojni med Ukrajino in Rusijo. Vzkliknil je: »Naj se orožje odloži! Naj se velikonočno premirje začne.« 


Opozoril je, da se moramo, ko se v molitvi obračamo k Blaženi Materi, spomniti, kako je sam angel Gospodov Mariji v oznanjenju rekel: »Pri Bogu ni nič nemogoče«.

Verniki med opoldanskim angelusom. FOTO: Ksenja Hočevar

Praznovanje Gospodove zmage

Papež je spomnil, da se kristjani v tem velikem tednu pripravljajo na praznovanje zmage Gospoda Jezusa Kristusa nad grehom in smrtjo, pri čemer je opozoril, da gre za zmago »nad grehom in smrtjo« in »ne nad nekom in proti komu drugemu«. »Kristus je nosil svoj križ, da bi nas osvobodil oblasti zla,« je nadaljeval in dodal, da je Kristus umrl, da bi zavladali življenje, ljubezen in mir.

FOTO: Ksenja Hočevar


Sveti oče je romarjem iz različnih držav zaželel lep veliki teden. FOTO: Ksenja Hočevar

Bližina s Perujci

Sveti oče je še dejal, da je blizu prebivalcev Peruja, »ki doživljajo težak trenutek socialne napetosti. Spremljam vas z molitvijo in spodbujam vse strani, da čim prej poiščejo mirno rešitev v dobro države, predvsem najrevnejših, ob spoštovanju pravic vseh.


Nekaj vtisov romarjev pred odhodom domov:

Sara Hrastar, Vrhnika

Pred dvema letoma sem bila pri birmi in moja birmanska botra, moja teta, mi je za darilo podarila potovanje v Rim. Po dveh letih nama je končno uspelo. Najprej sem mislila, da bova šli sami, nato pa se je izkazalo, da bova šli na romanje. Kot skupina smo se zelo povezali, obiskali smo različne znamenitosti, vodiči in organizatorji so se zelo potrudili, da smo se lepo imeli. Današnja maša, ki jo je daroval papež, je name naredila poseben vtis. To je bil čudovit občutek.

Sara Hrastar. FOTO: Mojca Purger

Fanika Družovec, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah

Na romanje sem šla iz globoke vere in z željo, da obudim spomin na romanje, ko sva bila tu skupaj z možem, ki ga je takrat zadela srčna kap. Sprva sem se težko odločila, da grem na romanje, ampak po določenem času sem vedela, da moram iti. Tudi otroci so me spodbujali k temu. Ustavili smo se na mestu, kjer sem se od moža morala posloviti. Zdaj z lažjim srcem odhajam domov. To mi veliko pomeni. Naročnica Družine sem sicer že več kot 50 let, je moja sopotnica in cel teden jo na mizi.

Fanika Družovec. FOTO: Mojca Purger

Zlatko Novak, Velika Nedelja

Na romanje sem se prijavil sam. Povod, da sem se prijavil, pa je bil roman Quo Vadis, ki sem ga prebral januarja. Tako me je navdušil, da sem se odločil, da v kratkem odidem v Rim, ki sem ga sicer obiskal že trikrat. Najbolj mi ostaja v srcu obisk baziliki in današnja slovesna papeževa maša ob vstopu v veliki teden. Včeraj me je navdušil ogled antičnega Rima in vse ostale znamenitosti.

Zlatko Novak. FOTO: Mojca Purger








Nalaganje
Nazaj na vrh