Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ustvarjalci Družine ste v službi oznanjevanja evangelija« [FOTO, VIDEO]

Objava: 09. 04. 2022 / 10:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2022 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ustvarjalci Družine ste v službi oznanjevanja evangelija« [FOTO, VIDEO]
Drugi dan je bil po dopoldanski maši namenjen ogledu Rima. Skupina pri vodnjaku Trevi. FOTO: Ksenja Hočevar

»Ustvarjalci Družine ste v službi oznanjevanja evangelija« [FOTO, VIDEO]

Več kot 250 bralcev Družine je drugi dan tridnevnega zahvalnega romanja v Rim in Vatikan začelo v cerkvi Marije Snežne (Maria Maggiore) s sveto mašo, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Video z utrinki drugega dneva romanja (avtorica: Mojca Purger):

Večerno glasbeno presenečenje, Gianni Rijavec (avtorica: Ksenja Hočevar):

Celotno pridigo nadškofa Stanislava Zoreta pri maši drugi dan Družininega romanja v Rim in Vatikan lahko preberete TUKAJ.

Pred baziliko Marije Snežne. FOTO: Tatjana Splichal

Po prvem dnevu romanja, ko so se Družinini bralci in sodelavci po več kot deseturni avtobusni vožnji udeležili maše v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja v Rimu, ki jo je ob somaševanju daroval kardinal msgr. dr. Franc Rode, so romarji sobotni dan začeli v starodavni baziliki sv. Marije Snežne, ki je pomembna tudi za liturgično rast slovenskega naroda, kot je poudaril nadškof Stanislav Zore.

Vtisi veleposlanika v Italiji Tomaža Kunstlja po dopoldanski maši v baziliki Marije Snežne:


Pri vodnjaku Trevi. FOTO: Boštjan Debevec

Romarji na skupni večerji. FOTO: Mojca Purger

V njej je namreč papež Hardijan II. za božič leta 867 sprejel brata Cirila in Metoda in slovesno potrdil bogoslužne knjige v slovanskem jeziku, ki sta ju slovanska apostola prinesla kot sad svojega misijonskega delovanja. Spomnimo: letošnjega 7. februarja je v počastitev 30-letnice samostojne Slovenije prav v baziliki sv. Marije Snežne nastopil Slovenski oktet.

Na slavnostni večerji so se romarjem in ustvarjalcem Družine pridružili nadškof, oba veleposlanika, Slovenci, ki delajo ali študirajo v Rimu. FOTO: Ksenja Hočevar

Slovenski romarji pred baziliki Marije Snežne/Velike. FOTO: Mojca Purger

Nadškof Zore je med pridigo pri dopoldanski maši pozdravil vse zbrane romarje in še posebej nagovoril ustvarjalce in novinarje tednika Družina, ki da smo »v službi oznanjevanja evangelija, ki ga je Jezus po apostolih zaupal svoji Cerkvi.« Po nadškofovih besedah že 7 desetletij pošiljamo sporočila, s katerimi oznanjamo Kristusov evangelij našemu času in spodbujamo ljudi k zvestobi.

Maševal je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Med udeleženci dopoldanske maše sta bila tudi veleposlanik Tomaž Kunstelj in tiskovni predstavnik SŠK Tadej Jakopič. FOTO: Tatjana Splichal

»Pomagate jim k spoznavanju družbenega nauka Katoliške cerkve in jim s konkretnimi zgledi iz življenja kažete, kako ga je mogoče živeti v različnih življenjskih okoliščinah in med različnimi ljudmi. Tako naše življenje po veri vedno manj govori o zapovedih in prepovedih, o sklopih resnic in zakonov, vedno bolj pa se razkriva kot srečanje z osebo Jezusa Kristusa,« je poudaril nadškof.

Veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu Jakob Štunf. FOTO: Tatjana Splichal

Družininim sodelavcem se je zahvalil za zvestobo evangelizacijskemu poslanstvu, ki smo mu bili – po njegovih besedah – zvesti že v časih, ko je bilo mnogo razlogov, zakaj naklade niso mogle biti večje ali zakaj posamezna številka ni smela do bralcev, in smo mu zvesti danes, ko se je število sporočil postoterilo in ko ni več pomembna resnica, temveč senzacija, škandal, katastrofa, kar pač dviga naklado.

Družinin urednik Boštjan Debevec. FOTO: Tatjana Splichal

Obenem se je Zore zahvalil tudi vsem, ki tednik posredujejo naprej, od duhovnikov, župnikov, »ki ohranjajo nekdanji način, da Družino ponudijo faranom v Cerkvi, pa tudi tistim, ki med nedeljskimi oznanil kot mimogrede opozorijo na spodbudne in za kristjanovo življenje koristne članke v Družini. Hvala pa tudi staršem in starim staršem, ki Družino posredujete otrokom ali vnukom,« je nadaljeval nadškof.

Tiskovni predstavnik SŠK Tadej Jakopič, vodič in organist. FOTO: Tatjana Splichal

»Že desetletja in zlasti v zadnjem času veliko poslušamo in beremo o slovenskih razkolih. Eni govorijo o množini, drugi o enem velikem razkolu, ki se vleče skozi desetletja. V času priprav na volitve nas znova zalivajo besede o izključevanju in razdeljenosti, a hkrati poslušamo poročila o dosežkih in uspehih, ki jih lahko dosegajo ljudje in stranke, ki so sicer med seboj različni, a stopajo v dialog, iščejo rešitve in si prizadevajo za skupno dobro,« je opozoril Zore.

Med dopoldansko sveto mašo v cerkvi Marije Snežne. FOTO: Ksenja Hočevar

In dodal, da bomo morali v tem trenutku slovenski kristjani izbirati in izbrati, vsak zase. Ob vsem, kar mu dnevno sporočajo politično okolje in medijski oblikovalci mnenja, je izpostavil nadškof, ne sme popustiti zbeganosti, naveličanosti ali celo nevarni brezbrižnosti, da ne more storiti ničesar ali vplivati na nikogar. »Pri tem boste imeli pomembno vlogo tudi oblikovalci Družine, ki boste vstopali v slovenske krščanske domove in nagovarjali ljudi.«

Br. Jan Dominik Bogataj. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Stanislav Zore je pridigo zaključil s pozivom k priporočitvi enotnosti našega naroda in edinosti v naši Cerkvi Mariji, s katero smo Slovenci od začetka krščanstva pri nas tesno povezani in jo goreče prosimo. »Gospod, vodi vse odgovorne v našem narodu, da bo po tvoji volji nastajala mogočna zgradba v blagor vseh prebivalcev naše države in v tvojo čast in slavo,« je sklenil nadškof.

Romarji pri maši, ki jo je daroval nadškof Zore. FOTO: Ksenja Hočevar

Celotno pridigo nadškofa msgr. Stanislava Zoreta pri sobotni romarski sveti maši v baziliki Marije Snežne si lahko preberete v priponki ali pa TUKAJ.

Pridiga nadškofa Zoreta - 2. dan Družininega romanja v Rim.docx

Med romarji so tudi ustvarjalci Družine. FOTO: Ksenja Hočevar

Forum Romanum. FOTO: Ksenja Hočevar

Dopoldanske romarske zahvalne svete maše v baziliki Maria Maggiore, pri kateri je evangelij prebral član Komisije za ekumenizem in medverski dialog pri SŠK dr. Bogdan Dolenc, sta se med drugimi udeležila tudi veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu in v Rimu, Jakob Štunf in Tomaž Kunstelj.

Ustvarjalci Družine se predstavijo romarjem. FOTO: Mojca Purger

Skupina pri vodnjaku Trevi. FOTO: Ksenja Hočevar

Po maši so imeli romarji čas za ogled rimskih turističnih znamenitost, zvečer pa so se zbrali na skupni večerji, pri kateri so se jim predstavili ustvarjalci Družine in nazdravili častitljivi obletnici tednika, 70 let obstoja bomo sicer praznovali v petek, 6. maja letos, v ljubljanski stolnici. Po večerji je za glasbeno presenečenje poskrbel priljubljeni slovenski pevec Gianni Rijavec.

Večerni nastop Giannija Rijavca (video: Ksenja Hočevar):

Večerni nastop Giannija Rijavca (video: Mojca Purger):

Glasbeno presenečenje večera, Gianni Rijavec. FOTO: Bernarda Mali

Rijavec je navzočim razkril, da je bila njegova družina in zdaj on sam zvest naročnik Družine. Med udeleženci večerje so bili tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in oba veleposlanika, pri Svetem sedežu Jakob Štunf in v Rimu Tomaž Kunstelj. Vsi navzoči so slavljenki Družini nazdravili s »Kol'kor kapljic, tol'ko let«.

Kol'kor kapljic, tol'ko let (video: Mojca Purger):

Italijanski parlament. FOTO: Ksenja Hočevar

Veličasten stari Rim. FOTO: Boštjan Debevec

Še več fotografij drugega dne romanja pa si oglejte v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh