Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Rode: »V večno mesto prihajate kot romarji« [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Ksenja Hočevar, Uredništvo
Objava: 08. 04. 2022 / 08:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2022 / 11:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Rode: »V večno mesto prihajate kot romarji« [FOTO, VIDEO]
Maša za romarje v baziliki sv. Pavla, ki jo je ob somaševanju daroval kardinal Franc Rode. FOTO: Ksenja Hočevar

Kardinal Rode: »V večno mesto prihajate kot romarji« [FOTO, VIDEO]

Danes zgodaj zjutraj se je prek 250 bralcev Družine podalo na romanje v Rim in Vatikan. Na cvetno nedeljo se bodo na trgu sv. Petra udeležili maše s papežem Frančiškom.

Skupinska fotografija pred koncem prvega dneva romanja. FOTO: Ksenja Hočevar

Pet polnih avtobusov bralcev Družine – ob 70-letnici Družine smo izžrebali 70 zvestih naročnikov, ki romajo zastonj – se je ob 5. uri zjutraj iz ljubljanskega Tivolija podalo na pot v Rim. Številni so pot začeli že prej, saj so avtobusi že uro ali dve prej odpeljali iz vseh smeri: Štajerske, Dolenjske in Gorenjske, na poti proti Italiji so pobrali še Primorce. 

Ne spreglejte obsežne fotogalerije na dnu članka.

Bogomir Štefanič, Manica Ferenc in Jože Potrpin. FOTO: Ksenja Hočevar


Pridiga kardinala Franca Rodeta (najdete jo tudi TUKAJ) pri sveti maši na romanju ob 70-letnici Družine v baziliki sv. Pavla v Rimu:

Pridiga kardinala Franca Rodeta na romarski maši.docx

Ob 15. uri sta Jože Plut in Boštjan Debevec molila križev pot. FOTO: Tatjana Splichal

Na poti z romarji je tudi nadškof Stanislav Zore, številni duhovniki, med njimi tudi duhovni vodja Družine Jože Plut in član programskega sveta Bogdan Vidmar; med romarji, razporejenimi po vseh avtobusih, so tudi urednik Družine Boštjan Debevec, direktor Tone Rode, področni uredniki in novinarji. 

Celotno pridigo kardinala Franca Rodeta pri maši na Družininem romanju v Rim si lahko preberete TUKAJ.

Dolgoletni sodelavec Slovenskega časa Janez Dular in akademikinja Marija Stanonik pred baziliko sv. Pavla. FOTO: Ksenja Hočevar

Med udeleženci romanja sta med drugimi tudi dolgoletni sodelavec Slovenskega časa Janez Dular, jezikoslovec in nekdanji pisec rubrike Jezik me srbi, in akademikinja Marija Stanonik, avtorica več knjig, izdanih pri Založbi Družina, nazadnje nedavno knjige Sveta Ciril in Metod v slovenski književnosti in narodnem spominu.

Direktor Družine Tone Rode in tiskovni predstavnik SŠK Tadej Jakopič pred mašo v baziliki sv. Pavla. FOTO: Ksenja Hočevar


S postanki na poti so v Rim prispeli v popoldanskih urah, prvi avtobusi okrog 15.30. Ob 16.30 uri so se srečali v eni od štirih rimskih bazilik, pri sv. Pavlu zunaj obzidja. Po ogledu za mnoge najlepše rimske bazilike, ki slovi po medaljonih vseh dosedanjih papežev, je ob somaševanju mašo daroval kardinal Franc Rode

Sveto mašo je daroval kardinal Franc Rode. FOTO: Ksenja Hočevar

Popoldanska zahvalna maša

Ob začetku popoldanske svete maše za romarje ob 70-letnici Družine v baziliki sv. Pavla v Rimu je zbrane najprej pozdravil direktor Družine Tone Rode.

Ob začetku maše je zbrane nagovoril direktor Družine Tone Rode. FOTO: Ksenja Hočevar

Kardinal Franc Rode, ki je v somaševanju daroval mašo, pa je romarje nagovoril: »Pozdravljeni, dragi slovenski rojaki; poseben pozdrav g. nadškofu Stanislavu Zoretu in sobratom duhovnikom, g. direktorju Družine in njegovim sodelavcem in sodelavkam in vsem vam romarjem iz vseh koncev Slovenije. 

Romarji pri sveti maši. FOTO: Ksenja Hočevar

Po dolgem in upam, ne preveč napornem potovanju, ste dospeli v Rim, v mesto, kjer sta s svojo krvjo dala najvišje pričevanje za vero apostola Peter in Pavel in množica drugih kristjanov. V Večno mesto prihajate kot romarji ob 70-letnici tednika Družina, ob 30-letnici slovenske samostojnosti. Prihajate v duhu hvaležnosti Bogu za vse, kar je bilo z njegovo pomočjo storjenega na področju medijev v teh desetletjih.«

Maše z romarji se je udeležil tudi veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf z ženo. FOTO: Ksenja Hočevar

Kardinal je nadaljeval: »Ti rimski dnevi so poleg spoznavanja bogate kulturne dediščine, ki jo je v mestu pustil latinski in krščanski genij, primerni, da si – nekoliko odmaknjeni od predvolilnega hrupa in njegovih mučnih napetosti – zastavimo vprašanje o kvaliteti naše vere, o poslanstvu kristjanov v slovenski družbi.«

Franc Rode s somaševalci Stanislavom Zoretom, Bogdanom Vidmarjem, Bogdanom Dolencem, Boštjanom Prevcem in Sergejem Pavlišem. FOTO: Ksenja Hočevar

In še: »Prav ti rimski dnevi so priložnost za novo izkustvo vesoljnosti Cerkve, za novo zavest, da smo katoličani, da smo Cerkev. Različni narodi, kulture, jeziki, in vendar ena družina, ker smo vsi srečali Jezusa Kristusa, ki nam je razodel pravo podobo človeka in odkril edini pravi obraz Boga,« je poudaril kardinal Rode.

Pri popoldanski sveti maši. FOTO: Ksenja Hočevar

Celotno pridigo kardinala Franca Rodeta si lahko preberete v priponki ali TUKAJ.

Pridiga kardinala Franca Rodeta na romarski maši.docx

V muzeju pri sv. Pavlu. FOTO: Ksenja Hočevar

Po koncu maše je David Ahačič iz Družininega knjižnega uredništva romarjem kratko razložil zgodovino in bogastvo bazilike sv. Pavla. Pod baldahinom v sprednjem delu cerkve je grob sv. Pavla.

Po maši je David Ahačič kratko razložil zgodovino in bogastvo bazilike. Pod baldahinom v sprednjem delu cerkve (na fotografiji levo) je grob sv. Pavla. FOTO: Ksenja Hočevar

Sobotni program

Sobotni dan bodo začeli v cerkvi Marije Snežne (Maria Maggiore), ki je na poseben način povezana s Slovenci. V tej starodavni rimski Marijini cerkvi je papež Hadrijan decembra leta 867 slovesno potrdil slovanske bogoslužne knjige, ki sta jih v Rim prinesla slovanska apostola sveta brata Ciril in Metod kot sad svojega misijonskega delovanja. 7. februarja letos je prav v tej baziliki v počastitev 30-letnice samostojne države Slovenije imel koncert Slovenski oktet, udeležila sta se ga tudi nadškof Zore in predsednik Borut Pahor

Bernarda Mali med potniki. FOTO: Tatjana Splichal

Mašo v baziliki bo ob 9.30 daroval nadškof Zore. Ostanek sobotnega dne bodo namenili »turističnim« ogledom Rima. Zvečer romarje čaka skupna večerja, kjer se bomo romarjem predstavili ustvarjalci Družine in nazdravili častitljivi 70-letnici tednika (to bomo praznovali 6. maja v ljubljanski stolnici). Po večerji sledi presenečenje, z nami bo znan slovenski pop pevec, ki poleg popa, narodnih in cerkvenih pesmi rad prepeva tudi italijanske kancone. 

Romarja Ivan in žena Pepca iz Rake, gospod je bil prvič v življenju izžreban. FOTO: Bernarda Mali 

Nedelja: praznovanje cvetne nedelje s papežem

Nedelja bo »vrhunec« romanja, s papežem Frančiškom bomo na trgu sv. Petra v Vatikanu praznovali cvetno nedeljo. Po maši in srečanju s papežem si bomo ogledali znamenitosti Vatikana, v baziliki sv. Petra molili na grobu sv. Janeza Pavla II., poskrbeli za nakup »odpustkov« in se v popoldanskih urah odpravili proti domu. 

Počitek med 10-urno vožnjo. FOTO: Tatjana Splichal

Romarji bomo v molitvi povezani z vsemi našimi bralci, vse tri dni pa se bomo novinarji na spletni strani oglašali tudi »v živo« – z besedo, fotografijo in videoposnetki. Vabljeni, da romate z nami.

Bralcem se je na avtobusu pridružil tudi urednik Boštjan Debevec. FOTO: Tatjana Splichal


Slovenski tednik Družina izhaja že 70 let, zato so ob tej obletnici na vodilnem visokošolskem zavodu pa papeški univerzi Gregoriana v Rimu pripravili okroglo mizo in razpravo z naslovom »Katoliški mediji v službi človeka«. 

Tone Rode, Nataša Govekar in Peter Lah. FOTO: Manica Ferenc

FOTO: Manica Ferenc 

»Družina je po moji oceni prav na vrhu medijev v katoliškem merilu,« je ob tej priložnosti povedal Peter Lah. Posvet je obogatila tudi razstava 70-letne zgodovine izhajanja Družine. 

»Stalnica na Družini je, da smo glas teh, ki so v družbi malce zapostavljeni. Naš pogled pa je uprt naprej in v svet. Imamo še veliko dela za naprej – tako za slovensko družbo, kot tudi to, da se zavedamo, da lahko damo prispevek svetu, čeprav smo iz majhne Slovenije. Vendar ni smiselno, da razmišljamo, da smo majhni, ampak da lahko tudi s svojimi izkušnjami in svojo zgodovino pomagamo Cerkvi, kjerkoli po svetu je,« je podaril Tone Rode, direktor Družine


David Ahačič in romarji. FOTO: Ksenja Hočevar

Več fotografij z romanja si oglejte v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsanje s puščico v levo ali desno). 

Nalaganje
Nazaj na vrh