Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Geslo jubilejnega leta 2025: »Romarji upanja«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 01. 2022 / 20:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 21:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Geslo jubilejnega leta 2025: »Romarji upanja«
Papež sveto leto slovesno odpre z odprtjem svetih vrat v baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Geslo jubilejnega leta 2025: »Romarji upanja«

Papež Frančišek je potrdil temo naslednjega rednega jubilejnega leta, ki se bo začelo čez tri leta.

Po besedah predsednika Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškofa Rina Fisichelle, je papeževa osrednja skrb naloga, da bi bilo jubilejno leto 2025 čim skrbneje in kar najbolje pripravljeno. Kot poroča spletni portal Vatican News, je nadškof Fisichella po avdienci pri papežu Frančišku 3. januarja letos povedal, da se papež strinja s predlagano temo in geslom jubileja, »ki ga lahko povzamemo z dvema besedama: Romarji upanja

Izbrani besedi – romarji in upanje – predstavljata ključni temi pontifikata papeža Frančiška.

Nadškof Fisichella je pojasnil, da tako kot vsako drugo geslo tudi to želi povzeti smisel celotnega potovanja jubilejnega leta. Izbrani besedi – romarji in upanje – po njegovih besedah predstavljata ključni temi pontifikata papeža Frančiška.

»Veliko bo treba še storiti v naslednjih dveh letih,« je še dejal nadškof, predvsem z mislijo na dikasterij, ki ga sam vodi, in mu je zaupana organizacija tega velikega in pomembnega dogodka. Nujno je, je poudaril Fisichella, da se »primerno in natančno pripravijo«, da bodo lahko ustvarili učinkovit organizacijski mehanizem.

Ena prednostnih nalog: varen sprejem romarjev in vernikov

Za dokončen zagon čakajo še nadaljnja papeževa navodila, vendar so priprave že začeli. Ena prednostnih nalog bo varen sprejem romarjev in vernikov – v Rimu v svetem letu pričakujejo množice obiskovalcev in iskreno upajo, da zdravstvene in epidemiološke razmere v naslednjihdveh letih ne bodo več toliko vplivale na dejavnosti, kar se dogaja danes.

V Rimu v svetem letu pričakujejo množice obiskovalcev.

Nadškof je tudi potrdil, da je sodelovanje z rimsko mestno upravo, z območnimi oblastmi pokrajine Lacij in italijansko vladi »v polnem teku«, da se bodo vse dejavnosti jubilejnega leta odvijale varno in v skladu z možnostmi italijanske prestolnice, da na najboljši možen način sprejme svoje obiskovalce.

FOTO: Vatican Media

Jubilejno leto

Po izrednem svetem letu usmiljenja 2015, ki ga je razglasil papež Frančišek, bomo naslednje obhajali v sklopu rednih jubilejev, ki si praviloma sledijo vsakih 25 let. Zadnje redno jubilejno leto je bilo leto 2000, ko sta se svet in vesoljna Cerkev pripravljala na vstop v novo tisočletje.

Jubilejno leto je leto posebnih milosti, v katerem Cerkev vernikom ponuja možnost za prejem popolnega odpustka.

Jubilejno leto je leto posebnih milosti, v katerem Cerkev vernikom ponuja možnost za prejem popolnega odpustka. Po izročilu se začne takoj po božiču in zaključi na praznik Gospodovega razglašenja po zaključenem jubileju. Papež sveto leto slovesno odpre z odprtjem svetih vrat v baziliki sv. Petra. Za njimi se odprejo tudi drugih papeških bazilik: sv. Janeza v Lateranu, sv. Pavla zunaj obzidja in sv. Marije Velike. Sveta vrata ostanejo odprta do konca jubilejnega leta.

Nalaganje
Nazaj na vrh