Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilejno leto usmiljenja: prebujenje za vse kristjane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 05. 2015 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilejno leto usmiljenja: prebujenje za vse kristjane

Jubilejno leto usmiljenja: prebujenje za vse kristjane

Logo jubilejnega leta je oblikoval p. Marko Ivan Rupnik.

Bližajoče se izredno jubilejno leto usmiljenja bo trenutek resnične milosti za vse kristjane in prebujenje, da bomo lahko še naprej stopali po poti nove evangelizacije ter pastoralnega spreobrnjenja, ki ju je nakazal papež Frančišek. Tako je dogodek opisal nadškof Salvatore Fisichella na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu, na kateri je predstavil podrobnosti o osrednjih dogodkih v jubilejnem letu ter logo in geslo zanj.



Jubilejno leto usmiljenja bomo slovesno pričeli 8. decembra letos, na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, sklenili pa ga bomo 20. novembra prihodnje leto, na praznik Kristusa Kralja. Nadškof Fisichella je dejal, da prvič v zgodovini jubilejnih let v Cerkvi to ponuja možnost posameznim škofijam po svetu, da pri dogodku sodelujejo z odprtjem lastnih svetih vrat ali vrat usmiljenja v stolnicah, cerkvah ali priljubljenih romarskih svetiščih.

Na tiskovni konferenci v Vatikanu so predstavili tudi logo izrednega jubilejnega leta usmiljenja s podobo Dobrega pastirja, ki na ramenih nosi izgubljeno dušo – simbol ustrezno povzema bistvo jubilejnega leta. Po besedah nadškofa Fisichelle je bil oblikovan, »da bi izrazil način, na katerega se Dobri pastir v globino dotika človekovega mesa, to pa počne z ljubeznijo, ki ima moč, da spremeni življenje posameznika«.

Logo je ustvaril slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik, ki je podobo Jezusa postavil v mandljasto glorijo, element, ki ga običajno najdemo v starodavni in srednjeveški ikonografiji in spominja na sobivanje Božje in človeške narave v Kristusu.

Tudi geslo, Usmiljeni kakor Oče (Lk 6, 36), je neke vrste povabilo, da sledimo usmiljenemu zgledu Boga Očeta, ki nam naroča, naj ne sodimo in ne grajamo, ampak namesto tega izkazujemo ljubezen in odpuščanje.

Nadškof Fisichella je še dejal, da bo jubilejno leto zaznamovano z vrsto slavnostnih dogodkov v letu 2016, vsak z lastno tematiko, po pričakovanjih pa naj bi v Rim privabili veliko število romarjev. Med drugim naj bi med 19. in 21. januarjem prihodnje leto slavili vsi, ki se ukvarjajo s pripravo romanj, 3. aprila pa verniki, ki živijo z izkušnjo usmiljenja. 24. aprila bodo svojo vero lahko potrdili mladi katoličani.

Drugi dogodki kasneje v letu vključujejo srečanje 12. junija, ki bo posvečeno bolnikom in invalidom, 6. novembra pa vsem zapornikom. 4. septembra bomo obhajali dan, posvečen prostovoljcem v človekoljubnih dejavnostih, 9. oktober pa bo namenjen Marijanski duhovnosti. Posebni jubilejni dan, 29. maj, bo namenjen diakonom, 3. junij duhovnikom in 25. september katehetom.

Vir: Vatican Radio / www.thetablet.co.uk
Foto: VR

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh