Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gibanje za življenje: Mnogi pravico do lastne izbire postavljajo celo pred življenje samo

Za vas piše:
J. P.
Objava: 12. 06. 2024 / 07:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gibanje za življenje: Mnogi pravico do lastne izbire postavljajo celo pred življenje samo
Gibanje za življenje: Od odgovornih v državi pričakujemo, da poskrbi za ustrezno paliativno oskrbo in za vzgojo mladih in spodbudo vseh ostalih za več veselja do življenja. FOTO: Tatjana Splichal

Gibanje za življenje: Mnogi pravico do lastne izbire postavljajo celo pred življenje samo

V društvu Gibanje za življenje, enem od organizatorjev kampanje pred nedavnim posvetovalnim referendumom o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, opozarjajo, da bo treba pred ureditvijo tega področja spremeniti ustavo, v kateri piše, da je človekovo življenje nedotakljivo, in od odgovornih pričakujejo ustrezno ureditev paliativne oskrbe.

Po mnenju društva, ki ga je povzela STA, so zagovorniki evtanazije in politika, ki jih je pri tem podprla, izpeljali »vrhunski politični manever in z manipulacijo zagotovili sebi v prid dober rezultat«. V Gibanju za življenje še vedno podčrtavajo, da od zdravnikov pod nobenim pogojem ne smejo zahtevati pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bolnikov.

Nobena pravica ne more poseči po življenju

Skrbi jih, da mnogo posameznikov pravico do lastne izbire postavlja celo pred življenje samo, ki je sveto in posledično nobena pravica ne more poseči po njem. Opozarjajo, da je na vseh nas, vključno z državo, da si naredimo življenje lepo ali vsaj znosno, ne pa, da ga uničujemo.

Paliativna oskrba in vzgoja mladih

»Človek si v poslednjih dneh želi, da ga ne bi bolelo in da ne bi bil sam. Od odgovornih v državi pričakujemo, da za prvo poskrbi z ustrezno paliativno oskrbo, za drugo pa z vzgojo mladih in spodbudo vseh ostalih za več veselja do življenja,« izpostavljajo v Gibanju za življenje, v katerem se združujejo ljudje, ki želijo odkrivati življenje kot dar in kot klic: kot poklicanost iz Ljubezni za ljubezen.

Si res želimo tega?

Po njihovem sicer predlagatelji izpostavljajo mnoge varovalke pred zlorabami pri prostovoljnem končanju življenja, a ob tem kažejo na mnoge primere iz tujine, ki se prilagajajo drugim interesom. »Žal prej ko slej dobimo obsežen seznam razlogov, ki opravičujejo ubijanje slehernika, ki ni 'popoln'. Si res želimo tega?« se po navedbah STA sprašujejo v društvu Gibanje za življenje.

Rezultati referenduma

Za osvežitev spomina: po skoraj vseh (99,97 %) preštetih glasovih z nedeljskega posvetovalnega referenduma o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je ob 41,3-odstotni volilni udeležbi ZA opredelilo 377.277 ali 54,83 % opredeljenih volilnih upravičencev, PROTI pa 310.794 ali 45,17 %. Več kot polovico nasprotnikov so našteli v 18 volilnih okrajih.

Nalaganje
Nazaj na vrh