Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gibanje za življenje: Povzdignimo dar življenja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 12. 10. 2023 / 11:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2023 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gibanje za življenje: Povzdignimo dar življenja
Na okrogli mizi so sodelovali Darinka Slanovec, Željko Spajić, s. Edith Metelko, Miro Šlibar in s. Meta Potočnik. FOTO: Ivo Žajdela

Gibanje za življenje: Povzdignimo dar življenja

V sredo, 11. oktobra 2023, je Gibanje za življenje v okviru Tedna za življenje 2023 v Ljubljani pripravilo okroglo mizo z naslovom Povzdignimo dar življenja.

Teden za življenje, ki ga obhajamo, letos nosi naslov Povzdignimo dar življenja (lani Ne zavrzi življenja). Vrednost življenja je tako velika, da ga ni mogoče natančno opisati z besedami ali ovrednotiti s številkami, je v poslanici napisala Sara Ahlin Doljak. Gibanje za življenje je letos povabilo štiri osebe, ki so pričevale o srečevanju z bolečinami na eni strani in veseljem na drugi strani. Če so lani odprli zahtevno temo evtanazije s pravnega, moralnega in zdravniškega vidika, so letos gostili osebe, ki na življenjski poti odkrivajo nešteto razlogov za življenje in se ga kljub preizkušnjam veselijo. Sodelovali so voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri SŠK Miro Šlibar, pesnica, dolgoletno preizkušana v neozdravljivi bolezni, članica Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov Darinka Slanovec, družinski oče sina s posebnimi potrebami Željko Spajić ter Marijina sestra Edith Metelko iz Prijateljstva bolnikov in invalidov. Pogovor je vodila s. Meta Potočnik, ki je dejala, da bodo sogovorniki govorili oziroma pričevali o lepoti življenja in odkrivali nešteto razlogov za življenje.

Vesel je, da živi, saj je življenje praznik

Miro Šlibar je dejal, da je vesel, da živi, saj je življenje praznik. Za življenje je treba seveda nekaj narediti, ta dar povzdigniti. Omenil je bolezen, s katero se je nekoč srečal, bil je uspešno operiran. Zdaj je že 27 let bolniški duhovnik v Kliničnem centru in je zdrav. Seveda tudi on kdaj ob srečanju z bolniki začuti nemoč, še posebej, ko je ob bolnem otroku in njegovih sorodnikih. Srečal se je tudi z ljudmi, ki so rekli, da ne morejo več živeti, kar je vzel kot življenjsko, brez zadržkov, kaj šele obsodb. Na vprašanje, kako pristopiti k bolniku, je o sebi skromno povedal, da so mu drugi povedali, da izžareva prijaznost, da je tisti, ki posluša, se pogovarja.

Gibanje za življenje je v okviru Tedna za življenje 2023 v Ljubljani pripravilo okroglo mizo z naslovom Povzdignimo dar življenja. FOTO: Ivo Žajdela

Za dar življenja se je treba vsak dan truditi

S. Edith Metelko je spomnila, da smo ustvarjeni za življenje v upanju in da se je treba za dar življenja vsak dan truditi. Povedala je, kako je pred leti zbolela za rakom in se vsak dan izročala v Gospodove roke. Po operaciji je sledila kemoterapija. Ob tem se je učila potrpežljivosti. Ta izkušnja ji je pomagala, ko je spremljala sorodnike, ki so zboleli za rakom.

Petdeset let se kot spremljevalka bolnikov srečuje z bolniki in prizadetimi. Opisala je izkušnje in dodala, da so jo oni naučili živeti oziroma tega, kaj je vrednost življenja.

Vsako življenje je dar, darov pa ne zavržemo

Željko Spajić je oče otroka s posebnimi potrebami, pri čemer sta se z ženo dvakrat odločila za da življenju in vedno se je dobro izšlo. Sin Peter je njuna, kot je dejal, brezkompromisna ljubezen.

Darinka Slanovec je najprej povedala, da ji je mama dala ime Darinka po Marijinem darovanju v templju. Zanjo je vsako življenje dar, darov pa ne zavržemo. Zbolela je pri desetih letih zaradi vnetja sklepov. Takrat jo je zelo skrbelo, kako bo hodila v šolo. Že dolgo brez protibolečinskih tablet ne more živeti. Kako vidi svet z vozička? Pove, da drugače, to je druga perspektiva. Izpostavila je besedo ponižnost, ki je danes skoraj ne uporabljamo, čeprav je pomembna.

Okroglo mizo so snemali in je dostopna na povezavah:

https://www.youtube.com/watch?v=9X1unrHbXWM

https://gibanjezazivljenje.si/

Nalaganje
Nazaj na vrh