Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Urša Cankar Soares o neprijetni izkušnji in diskriminatornosti neke banke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 04. 2023 / 06:32
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2023 / 06:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Urša Cankar Soares o neprijetni izkušnji in diskriminatornosti neke banke
Urša Cankar Soares je borka za pravice nerojenih in koordinatorka slovenskega »Pohoda za življenje«. FOTO: Tatjana Splichal

Urša Cankar Soares o neprijetni izkušnji in diskriminatornosti neke banke

Neprijetna izkušnja borke za pravice nerojenih in koordinatorke slovenskega »Pohoda za življenje« Urše Cankar Soares z eno od slovenskih bank, ki ji sprva ni želela odpreti računa za ustanovitev novega zavoda, še vedno buri duhove v javnosti.

Po tem, ko je Urša Cankar Soares suhoparno pojasnjeno »poslovno odločitev banke« Nove KBM, da zavrne njeno prošnjo za odprtje računa, razgalila na družbenem omrežju in pritegnila precej pozornosti javnosti, so se v banki potegnili korak nazaj, se ji opravičili za svoje ravnanje in spremenili »poslovno odločitev«, tako da bo račun zdaj možno odpreti.

Je v ozadju neljubega dogodka res diskriminacija drugače mislečih, ali so bili zaradi svojih stališč tudi v preteklosti že »na tapeti«, bodo zadevo predali zagovorniku načela enakosti in kakšen zavod sploh odpirajo, je za spletno Družino spregovorila borka za pravice nerojenih otrok Urša Cankar Soares.

Kako ste vi doživljali diskriminatorno zavrnitev banke?

Situacija z omenjeno banko je bila res neprijetna. Z uslužbencem smo komunicirali že jeseni, ko smo morali zaradi odhoda v tujino odprtje zavode preložiti na pomladni čas in je vse teklo v smeri, da bodo račun odprli. Gospod je zbiral dokumentacijo, vse smo mu že poslali, od akta do osebnih podatkov, dejansko je bilo le še treba nakazati ustanovitveni kapital. Nakar je prišlo kratko, neosebno e-sporočilo, brez opravičila, obrazložitve, nič. Zgolj to, da nam računa ne bodo odprli. In to me je res presenetilo. Da se komunicira na tak način, tako neosebno. Seveda smo najprej pomislili, da jim ni všeč vsebina našega zavoda, kar se nam je tudi na nek način potrdilo, saj so želeli obrniti zgodbo naokrog, kot da nihče od nas treh ustanoviteljev pri njih že nima odprtih kakšnih računov, kar se je izkazalo za neresnično. To smo gospodu tudi takoj povedali, pa je le vztrajal, da je pač taka njihova poslovna odločitev. Po objavi na Twitterju smo potem v sredo prejeli klic, da so naredili napako in da se opravičujejo. Želeli so sicer še enkrat poskusiti na isto vižo, da so mislili, da ni nihče od nas njihova stranka, a smo jim ponovno povedali, da to ne drži, da so vedeli, da ni tako.

Ste bili v preteklosti zaradi stališč že večkrat deležni tovrstne diskriminacije?

Jeseni smo poskušali odpreti račun pri neki drugi banki, a nam – ravno tako zaradi poslovne odločitve banke – niso želeli odpreti računa, zato se nam je vse zavleklo in prestavilo na pomlad, ker vmes nismo bili v Sloveniji. Tudi zato nam ni bilo lahko, da smo bili ponovno na enak način odpravljeni.

Se boste, kot vas spodbujajo v odzivih na vaš čivk, z vašim primerom obrnili na zagovornika načela enakosti?

Zaenkrat se še ne bomo obračali na zagovornika načela enakosti, ker se nam je banka sedaj opravičila in namerava speljati proces. Upam, da bomo to v prihodnjem tednu tudi dokončno uredili. V nasprotnem primeru pa bi bila tudi to možna pot reševanja situacije.

Še beseda ali dve o zavodu, ki ga nameravate ustanoviti?

Odprli bi radi zavod za delovanje naših dejavnosti, v prvi vrsti Pohoda za življenje, pa tudi drugih, ki jih želimo v prihodnje izpeljati. Zavod se bo imenoval Mreža za življenje in enakopravnost, saj si želimo, da bi bili v Sloveniji resnično enakopravni tudi najmanjši med nami, nerojeni otroci.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh