Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Diskriminiran, če ne razmišljaš »po njihovo«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 04. 2023 / 12:09
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2023 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Diskriminiran, če ne razmišljaš »po njihovo«
Urša Cankar Soares je borka za pravice nerojenih in koordinatorka slovenskega »Pohoda za življenje«. FOTO: Tatjana Splichal

Diskriminiran, če ne razmišljaš »po njihovo«

Kako hitro si lahko žrtev diskriminacije, če ne razmišljaš »po njihovo«, nazorno kaže svež primer, na katerega je na družbenem omrežju opozorila Urša Cankar Soares.

Kot je včeraj na Twitterju »čivknila« borka za pravice nerojenih in koordinatorka slovenskega »Pohoda za življenje« Urša Cankar Soares, je želela pri Novi KBM odpreti račun za zavod, ki se želi boriti za enakopravnost nerojenih otrok in njihovih mamic v stiski, a je kazalo, da ji to ne bo omogočeno.

Poslovna odločitev banke?

Z banke so jo namreč sprva obvestili, da so njeno prošnjo zavrnili, potezo pa utemeljevali, češ da gre za poslovno odločitev banke. »Žalostna diskriminacija. V naši državi si enakopraven le, če razmišljaš po njihovo. Sramota. Zavod bomo ustanovili v vsakem primeru. Ne bodo nas ustavili,« je zapisala Urša Cankar Soares.

Postopek pred zagovornikom?

Objava je v hipu sprožila burne odzive, vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je denimo predlagal takojšnjo sprožitev postopka pred zagovornikom načela enakosti, nasprotno pa je eden od uporabnikov oporekal diskriminatornosti, češ da gre za diskrecijsko pravico in da mora za sklenitev pogodbe obstajati volja obeh strani.

Ameriški primer

»Tudi v ZDA pek ni pekel torte za gejevski par,« je isti uporabnik Twitterja vlekel vzporednice s primerom, ki je pred leti razburil ZDA, ko je slaščičar iz Kolorada Jack Phillips iz verskih razlogov zavrnil peko poročne torte za istospolni par, ki je nato pravico iskal na sodišču, to pa je naposled le prikimalo slaščičarju.

Kaj pravi Banka Slovenije?

Mimogrede: Banka Slovenije na svoji spletni strani pojasnjuje, da lahko posamezna banka zaradi poslovne politike (toda samo v zakonsko določenih primerih) zavrne sodelovanje s posameznikom, ki ima denimo blokiran transakcijski račun pri drugi banki ali neizpolnjene obveznosti do banke ali če ima banka z njim na splošno slabe poslovne izkušnje.

Opravičilo Nove KBM

No, očitno se je javno razkritje postopanja Nove KBM Urši Cankar Soares obrestovalo, saj je dan potem, danes dopoldne, na družbenem omrežju sporočila, da se je »Nova KBM danes opravičila za svoje ravnanje in nam bo menda sedaj odprla račun«. Grenak priokus pa ostaja.

Kupi v trgovini

Razprodano
Rojstvo - družinska pustolovščina
Družina in vzgoja
5,43€
Nalaganje
Nazaj na vrh