Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Urša Cankar Soares pred Pohodom za življenje 2021

Za vas piše:
U. D.
Objava: 01. 10. 2021 / 13:50
Oznake: Dogodek, Odnosi
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2021 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Urša Cankar Soares pred Pohodom za življenje 2021
Urška Cankar Soares na Pohodu za življenje 2020. FOTO: Tatjana Splichal

Urša Cankar Soares pred Pohodom za življenje 2021

»Gibanje za življenje prebilo led« smo lani v Družini naslovili poročilo s Pohoda za življenje 2020, ki je na vremensko zelo pestro prvo oktobrsko soboto zbralo zagovornike nemočnih nerojenih otrok, ki v javnem prostoru nimajo svojega glasu.

Res je, led je bil prebit in namera, da bi pohod postal vsakoletni dogodek v podporo nerojenemu življenju, se uresničuje s Pohodom za življenje 2021. V soboto, 2. oktobra, se bodo po napovedih prirediteljev njegovi udeleženci zbrali ob 10. uri v Ljubljani, nato pa se bodo sprehodili do Prešernovega trga, kjer bo osrednji program; pohod se bo predvidoma zaključil ob 12. uri.

Ljudem je treba povedati, da je nerojeni otrok človek kot vsi mi, samo da je še v trebuhu mame. Tega žal otroci in vsi ostali ne izvejo v šoli, zdravstvenih ustanovah ali največjih medijih.

Že dalj časa pa tečejo duhovne priprave: 4. septembra so se prireditelji pohoda in drugi romarji zbrali pri Mariji na Kureščku in tako začeli molitveni mesec za življenje, ki je želel splesti milijon zdravamarij za nerojene otroke, smo pa tudi pri koncu devetdnevnice pred osrednjim dogodkom. Vsebinske poudarke in nekatere organizacijske podrobnosti pohoda v imenu koordinacije Pohoda za življenje predstavlja Urška Cankar Soares.


Leto je naokoli in spet se pripravljate na Pohod za življenje, ki bo 2. oktobra v Ljubljani. Zakaj je ta dogodek tako pomemben za Slovenijo?

Ker je to najlepši in najbolj množičen dogodek veselja do življenja v Sloveniji. Nerojeni otroci nimajo nikogar drugega, ki bi si prizadeval za njihova življenja, kot nas, ki smo imeli srečo, da smo se lahko rodili. Ljudem je treba povedati, da je nerojeni otrok človek kot vsi mi, samo da je še v trebuhu mame. Tega žal otroci in vsi ostali ne izvejo v šoli, zdravstvenih ustanovah ali največjih medijih. Lani se je pohoda za življenje udeležilo 500 ljudi, letos računamo, da nas bo še več. Prijave na Pohod za življenje potekajo na spletni strani 24kul.si ali pa po telefonu 041-260-277.

Za rešitev nerojenega otroka imata lahko zasluge tako upokojena babica ali dedek, ki podpreta vnukinjo v odločitvi za življenje, kot dijakinja, ki svoji prijateljici in sošolki ponudi pomoč in ji posreduje prave informacije.

Kako boste glede na epidemiološke kazalce poskrbeli za varnost udeležencev?

Pohod za življenje bomo izvedli v skladu z vsemi predpisi Inštituta za javno zdravje, tako da zagotavljamo, da bomo tako kot lansko leto upoštevali vsa navodila: preverjali bomo izpolnjevanje pogojev PCT, tako kot lani bomo vsi udeleženci nosili maske, vzdrževali medosebno razdaljo itn. Kljub zahtevnim razmeram je pomembno ohranjati tradicijo in poslati sporočilo veselja do življenja, še posebej mamam in očetom v stiski, ki se morda ravno sedaj odločajo, ali bi obdržali svojega otroka ali ne. In ne nazadnje vsem mladim, ki se podajajo na pot spolnosti in družinskega življenja. Zaupamo in molimo, da bomo nagovorili srca, ki potrebujejo védenje, da je življenje dar in da obstaja upanje ne glede na to, v kakšni situaciji se par znajde.

Utrinek z lanskega Pohoda za življenje. FOTO: Tatjana Splichal

Koga v prvi vrsti nagovarjate s tem dogodkom?

Na pohodu za življenje si želimo vseh starostnih skupin, saj je to najširši družbeni problem. Nihče ne more reči, da se ga to ne tiče. Za rešitev nerojenega otroka imata lahko zasluge tako upokojena babica ali dedek, ki podpreta vnukinjo v odločitvi za življenje, kot dijakinja, ki svoji prijateljici in sošolki ponudi pomoč in ji posreduje prave informacije. Vsi moramo biti okrepljeni v znanju, ki ga potem lahko posredujemo. Je pa res, da se je lansko leto pohoda udeležilo veliko družin, česar smo iskreno veseli, saj so prav družine tiste, kjer lahko mladi iz leta v leto gradijo svoje znanje v objemu varnega okolja svojih staršev, ko skupaj napišejo kakšen transparent, se pogovarjajo o napisanem, delijo veselje dogodka. Prepričani smo, da je pri mladih, ki se bodo s svojimi starši vsaj nekajkrat udeležili pohoda za življenje, veliko manjša možnost, da bodo kdaj sami posegli po tej tragični odločitvi, da bi končali življenje svojega otroka. Saj moramo kljub vsemu biti realni in se zavedati, da nihče ni a priori obvarovan tega zla. Vsi moramo stopiti skupaj, da obvarujemo naše mlade.

Zaupamo in molimo, da bomo nagovorili srca, ki potrebujejo védenje, da je življenje dar in da obstaja upanje ne glede na to, v kakšni situaciji se par znajde.

Želite reči, da je splav problem tudi mladih kristjanov?

Žal je res. Bi pa najprej rada izpostavila, da splav ni le problem mladih. Ko rečemo mladi, imamo najbrž v mislih najstnike. Ko sem se prvič soočila s statistiko splavov, me je šokiralo, da je velika večina splavov v starostnem obdobju med 35. in 45. letom. Torej v obdobju, ko bi lahko rekli, da so osebe že dorasle, preskrbljene. Največ otrok umre parom, ki imajo doma že kakšnega otroka, torej so to tretji, četrti, peti otroci. To je zame najbolj žalostno, da se nekdo, ki je že videl čudež življenja v svoji družini, pusti prepričati družbi, ki mu laže, da je ta spočeti otrok kaj manj vreden, ker je nenačrtovan. Ker imamo bore malo informacij oziroma statistik o slovenskih splavih, lahko povem le, kar ugotavljajo v tujini, in žal je res splav pogost tudi med kristjani. Tudi sama poznam nekaj ljudi, ki so hodili v cerkev, pa so se odločili za splav. Zato je pohod za življenje v resnici namenjen vsem. Vsi potrebujemo znanje o tem. To več kot dobro vem sama, saj me je prav informiranost pripeljala na pot zagovornice nerojenih. Informiranost in Božja milost ...

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh