Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako na kmetiji izgleda enakopravnost žensk?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 03. 2024 / 08:23
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2024 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako na kmetiji izgleda enakopravnost žensk?
Žena in mož, Anja in Jaka Kastelic vodita ekološko kmetijo v Mirni Peči na Dolenjskem. FOTO: Kaja Zupanc

Kako na kmetiji izgleda enakopravnost žensk?

Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) Anja Kastelic ob današnjem mednarodnem dnevu žena pravi, »da so kmetije, kjer je delo moža in žene vredno enako in kmetijo vodita skupaj, med bolj uspešnimi«.

V teh dneh so različni deležniki, med katerimi je bila tudi Zveza slovenske podeželske mladine, zaključili evropsko podprt projekt TERA, katerega glavni cilj je bil opolnomočenje moških in žensk na podeželju za učinkovito spopadanje z izzivi usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

Enakopravnost ne pomeni nujno enakosti

Predsednica ZSPM Anja Kastelic, ki je bila dejavno vpeta v celoten projekt TERA pravi, da so pojmi na podeželju, kot so enakopravnost in enakost ter počitek in prosti čas enaki. »Ne razlikujemo, da gre tu za različne pojme in da to dojemanje različnih pojmov različno vpliva na nas. Prevečkrat slišimo, da smo enakopravne, ampak to ne pomeni, da smo tudi nujno enake.«

Anja Kastelic v domači trgovini. FOTO: Kaja Zupanc

Delo ženske in moškega je vredno enako

Pojma enakopravnost in enakost je razložila na svojem primeru, saj skupaj z možem vodita ekološko kmetijo na Dolenjskem: »Ni nujno, da opravljam enaka dela kot moj mož in ni nujno, da on opravlja enaka dela kot jaz. Gre za to, da je naše delo, tako kot je, vredno enako in da si delo razdeliva ter si pomagava in vskočiva, če kdaj kateri od naju svojega dela ne zmore. Upam si namreč trditi, da so kmetije, kjer je delo moža in žene vredno enako in kmetijo vodita skupaj, med bolj uspešnimi,« je povedala predsednica ZSPM na zaključni konferenci v Ljubljani.

Zaključna konferenca projekta TERA v Ljubljani. FOTO: ZSPM

Na terenu o različnih temah, od nasilja do medgeneracijskega sožitja in počitka

Zveza slovenske podeželske mladine je v projekt TERA vstopila kot ključni steber, na katerem sta sloneli tako vzpostavitev kot tudi izvajanje mentorske sheme. V obliki mentorske sheme, ki so jo sestavljali mentorski pari, v katerem sta bili predstavnica Zveze slovenske podeželske mladine in predstavnica Zveze kmetic Slovenije, je zaživel izobraževalno-ozaveščevalni program na terenu, ki so ga izvedli v več kot 20 krajih po Sloveniji. V delavnicah so obravnavali šest različnih tem: pravi moški in prava ženska; aktiven podeželan, aktivna podeželanka; nasilje na podeželju; delo – počitek – prosti čas; medgeneracijsko sožitje ter pravice in dolžnosti vsakega kmeta v povezavi s socialno varnostjo.

Izkušnje in potrebe se morajo preliti v smernice, stališča in zakone

Ena od mentoric na delavnicah projekta TERA Urša Skube z Zveze slovenske podeželske mladine je ob zaključku poudarila: »Verjamem, da smo mi na terenu tisti, ki lahko izkušnje in potrebe prenašamo v smisle, ki se nato odražajo pri smernicah, stališčih, zakonih. Želim si tega, da se deležniki med seboj povezujemo in ustvarjamo okolje, ki bo temeljil na pristopu 'bottom up', in lahko tako ponudimo možnost vsem, da izrazijo svoje mnenje.«

Preberite tudi: Številni kmetje so v stiski

Tako moški kot ženska na podeželju morata imeti enake pravice in priložnosti

Deležniki projekta, v katerem je bil vodilni partner Razvojni center Murska Sobota, verjamejo, da bodo njihovim iniciativam sledile strateške usmeritve, javne zakonodaje in zagovorniška prizadevanja, ki bodo v diskurz razumevanja razvoja podeželja vpeljala vidik enakopravnosti spolov. »Enakomernega razvoja podeželja, skupnosti, v kateri bo vsak lahko užival v enakih pravicah, priložnostih in bil deležen enake obravnave, ne bo brez zasledovanja enakopravnosti spolov«, so prepričani.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh