Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anja Mager: Koroške brege zamenjala za dolenjske griče [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Marko Mesojedec
Objava: 24. 03. 2023 / 08:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anja Mager: Koroške brege zamenjala za dolenjske griče [FOTO, VIDEO]
Anja Mager in Jaka Kastelic. FOTO: Kaja Zupanc

Anja Mager: Koroške brege zamenjala za dolenjske griče [FOTO, VIDEO]

Prva epizoda Družininega novega podcasta Mladost na kmetiji vodi na Dolenjsko, natančneje v Mirno Peč na kmetijo Kastelic. Tam svojo mladost na kmetiji preživljata Anja Mager in Jaka Kastelic. Ukvarjata se z ekološkim kmetovanjem, lani oktobra pa sta dobila tudi prvega otroka, ki sta mu nadela ime Anej.

Anja prihaja iz Koroške, z visoko ležeče kmetije, kjer je odraščala in se že zelo zgodaj spoznala z različnimi kmečkimi opravili. Srce jo je nato vodilo na Dolenjsko, na kmetijo Kastelic, k fantu Jaku.

Prisluhnite prvi epizodi podkasta Mladost na kmetiji! 

Anja je kljub mladosti polna znanja o kmetijstvu. Kljub temu, da se trenutno v polnosti posveča skrbi za sinčka Aneja, je tudi predsednica Zveze Slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje trideset let delovanja. 

Anja pri delu v njihovi trgovini. FOTO: Kaja Zupanc

Jaka je agronom, ki je že pri 23 letih (leta 2018) uradno prevzel vodenje kmetije. Od takrat skrbi za njeno nemoteno delovanje in razvoj. 

Jaka v sadovnjaku. FOTO: arhiv kmetije Kastelic

#1

Prisluhnite podkastu, v katerem boste med drugim izvedeli, kje in kdaj sta se prvič srečala, kaj pomeni ekološka pridelava sadja in žit, kako v sožitju sobivajo različne generacije, kakšni so njuni načrti za prihodnost ter več o Zvezi slovenske podeželske mladine. 

Podkast lahko poslušate tudi na Spotifyju in Youtubu.

Usoda ali naključje?

Anja in Jaka sta se spoznala na Dolenjskem, na Malem Vrhu 8. Anja je med drugim kontrolerka na ekoloških kmetijah in tako je prišla v kontrolo tudi na Jakovo. Sama v šali pove, »da je bilo sicer na kmetiji še prostora za izboljšave, je bil pa lastnik zelo v redu«. Gospodar ima od takrat naprej kontrolo kar vsak dan.

»Kontrolo sem sprva hotel zavrniti, saj je bila to že četrta v tistem tednu, a ko sem videl podpisano Anjino ime, sem se odločil, da jo sprejmem. In vesel sem, da sem jo,« je povedal Jaka. »To je bilo ravno pred božičnimi prazniki, zato lahko rečemo, da sem Anjo dobil za božično darilo.«

Biti kmet je lepo ker...

Kmetija Kastelic

Kmetija Kastelic je ekološka kmetija z bogato tradicijo, ki verjame v okolju in živalim prijazno kmetovanje. Ponujajo le izdelke, za katere lahko na kmetiji poskrbijo za pridelavo in predelavo po najvišjih standardih, brez sklepanja kompromisov pri kakovosti.

Posestvo ima okoli 30 hektarov.

Že več kot dvajset let ekološko kmetujejo z roko v roki z naravo in ji s tem vračajo vsaj toliko, kot daje ona njim. Sadovnjake bogati približno 12.000 jablan, ki v povprečni letini obdarijo s skoraj 100 tonami jabolk. 

Njihove glavne panoge so sadjarstvo, poljedelstvo in reja goveda. 

Dela je veliko, zato so v veliko pomoč tudi Jakovi trije sorojenci, ki pa so že vsi odseljeni od hiše. »Zaenkrat sta poleg mene na kmetiji zaposlena moja starša, v bodoče pa upam, da bo tudi Anja,« je povedal Jaka. 


Domače. FOTO: Kaja Zupanc

Veliko popestritev je prinesel mali Anej

Pravijo, da na kmetiji ni nikoli dolgčas in to lahko potrdita tudi Anja in Jaka. Še dodatno popestritev je prinesel sinček Anej, ki je pred nekaj meseci razveselil družino Kastelic. »Pred tem si nisem predstavljala, da lahko čutiš toliko ljubezni do enega bitja, ko ga šele spoznaš,« je dejala Anja. 

Družina je osnova. (Jaka Kastelic)

»Kar naenkret je še en član, za katerega si ti odgovoren,« je dodal Jaka. »Včasih je naporno, ampak kljub vsemu delu, ki ga imamo, si je še vedno treba vzeti čas za Aneja.«

Prosti čas šele po enajsti uri zvečer

Pri vseh obveznostih na kmetiji velikokrat zmanjka časa za počitek in dopust. »Mi pravimo, da je naš dopust, ko gremo za par dni na Koroško k Anjinini družini. Takrat poskusim vsaj del skrbi pustiti doma,« je povedal Jaka. »Tašča mi vedno pravi, da sem zadel terno, saj sem z Anjo dobil super žensko, partnerico in bodočo ženo, hkrati pa imam taščo tri ure stran,« je zaključil v smehu.

Anja in Jaka se bosta letos poročila. 


Nalaganje
Nazaj na vrh