Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NOVO: Prihaja podkast Mladost na kmetiji [VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 20. 03. 2023 / 13:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2023 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
NOVO: Prihaja podkast Mladost na kmetiji [VIDEO]
Voditelja podkasta bosta Družinina spletna sodelavca Kaja Zupanc in Marko Mesojedec. FOTO: Siniša Kanižaj

NOVO: Prihaja podkast Mladost na kmetiji [VIDEO]

"Kaj bomo danes jedli?" V hitrem tempu sodobnega načina življenja pogosto pozabljamo, da je za hrano na našem krožniku kmet pridno delal. Ker si ne predstavljamo prihodnosti brez slovenskih kmetov, in ker so mladi kmetje prihodnost kakovostno pridelane hrane, vam bomo pri Družini predstavljali mlade, ki živijo in delajo na slovenskih kmetijah.

Oddajo (podkast) Mladost na kmetiji pripravljamo v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje 30 let delovanja. Z oddajami vam želimo skozi zgodbe mladih kmetic in kmetov predstaviti pestrost in barvitost slovenskega podeželja.


Podkast je digitalna vsebina, ki jo lahko v zvočni obliki spremljate prek spleta, tudi na naši spletni strani. Prvi podkast z zelo zanimivima in iskrivima gostoma bo na sporedu ta petek, 24. marca.

Mladost na kmetiji je lahko igriva. FOTO: Siniša Kanižaj

Kaja je o sodelovanju v projektu povedala: »Že od nekdaj občudujem mlade kmete, predvsem občudujem njihovo voljo in zagnanost do dela, ki nikakor ni lahko. To je garanje od jutra do večera. Pa tudi pogoji za kmetovanje dandanes niso lahki. Zakaj torej oni vztrajajo? Vse to bomo izvedeli skozi zgodbe mladih kmetovalcev. Projekta, ki prihaja, se neizmerno veselim, saj upam, da bomo z njim razbili mit o tem, da izraz »kmet« pomeni nekaj slabega. Skušali bomo pokazati, da tudi kmet lahko uspe, da je kmet biti lepo in spoštovanja vredno poslanstvo.«

Mladi na kmetiji morajo poprijeti za vsako delo. FOTO: ZSPM

Marko o sodelovanju pri nastajanju podkasta Mladost na kmetiji pravi: »Sam izhajam iz podeželskega okolja. Kmečka dela in opravila mi niso tuja, saj smo doma imeli kmetijo, na kateri smo se ukvarjali z mlečno živinorejo. Zavedam se, da je delo, pri katerem si v veliki meri odvisen od narave, zelo zahtevno in naporno. V delo na kmetiji so v večini primerov vpeti vsi družinski člani, dodatno dinamiko in priložnost za nadaljnji razvoj pa ji dajejo mlajše generacije, ki ob prepletu tradicionalnih in novih prijemov slovenskemu podeželju dajejo nov zagon, kar bomo skušali na čim bolj plastičen način prikazati skozi podkaste.«

Brez živali si težko predstavljamo pravi utrip podeželja. FOTO: ZSPM

Z veseljem v sodelovanje z Družino

Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) pod svojim okriljem združuje 40 društev podeželske mladine, ki so razpršena po celotni Sloveniji, v njih pa je več kot 3000 članov. »Prek druženja, povezovanja, pridobivanja znanj in izkušenj krepimo samozavest in ponos v mladih s podeželja. V prazničnem duhu, saj letos obeležujemo 30-letnico delovanja, smo se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju z Družino. Bolj primernega naslova, kot je podkast Mladost na kmetiji, si skoraj ne bi mogli želeti,« poudarja vodja v projektu Mladost na kmetiji s strani ZSPM Mateja Kopar.

Vodja projekta s strani ZSPM in podpredsednica ZSPM Mateja Kopar. FOTO: ZSPM

»Med drugim se trudimo podpirati razvoj podeželja, dvigniti kakovost življenja v ruralnem območju ter mladim omogočiti dostojno življenje v stiku z naravo in zdravo kmečko pametjo. Neprecenljivo je naše sodelovanje tudi izven mladinskih ter kmetijskih odmevov, saj bomo lahko poslušalcem in mladim prikazali, kako čudovito je lahko življenje na kmetiji, kljub težkih oviram, ki nas spremljajo. S podkastom bomo, upam, morda razbili kakšen mit o kmečkem delu in kmetih. Prizadevamo si, da bi naša prelepa dežela ostala poseljena tudi po vaseh, da bi ohranjali čudovito krajino ter obdržali pridih domačnosti in tradicije za naše zanamce.«

Zveza slovenske podeželske mladine v 40 društvih združuje več kot 3000 članov. FOTO: ZSPM

Med sadovnjaki in žitnimi polji

Gosta prvega podkasta bosta predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager in njen fant Jaka Kastelic z Ekološke kmetije Kastelic z Malega Vrha v dolenjski občini Mirna Peč, ki sta pred nekaj meseci postala starša.

Anja, Jaka in sin Anej. FOTO: Kaja Zupanc

V njem boste med drugim spoznali, kje in kdaj sta se prvič srečala, kaj pomeni ekološka pridelava sadja in žit, kako v sožitju sobivajo različne generacije ter kakšni so njuni načrti za prihodnost.

 


Nalaganje
Nazaj na vrh