Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje kmetov na Ponikvo in Akademija na Slomu

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 09. 10. 2022 / 19:31
Oznake: Cerkev
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2022 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romanje kmetov na Ponikvo in Akademija na Slomu
Na Ponikvo so prišle tudi slovenske narodne noše. FOTO: Jožef Pavlič

Romanje kmetov na Ponikvo in Akademija na Slomu

»Kmetje so globoko povezani s stvarstvom,« je bilo sporočilo, ki je odmevalo na 19. romanju slovenskih kmetov in drugih romarjev na Ponikvo k blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku.

Vodilna misel romarskega shoda v nedeljo, 9. oktobra, je bila zelo pomenljiva za slovenskega kmeta in vse Slovence: O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti. Nanjo sta se navezala oba govornika: krški (celovški) škof dr. Jožef Marketz, ki je vodil somaševanje v župnijski cerkvi sv. Martina, in ob koncu maše evangeličanski duhovnik Primož Kumin. Srečanja se je že tretjič udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. 

Maša je bila v znamenju pred in na oltar položenih sadov zemlje in darov duha. FOTO: Jožef Pavlič 

Številne obiskovalce maše je kot prvi nagovoril domači župnik Jože Planinc. Povabil jih je k zahvali za letošnje sadove zemlje (pri darovanju so jih kljub letošnji suši radodarno prinesli k oltarju številni darovalci, med njimi vinska kraljica Slovenije Ana Protner, medena kraljica Tadeja Vidmar, mlečna kraljica 2021 Ajda Podlesnik ter hmeljarska princesa Minca Marovt in starešina Aljoša Uršič. Škof Marketz jih je vesel in hvaležen zanje sprejemal iz njihovih darežljivih rok in src.

Romarski shod kmetov so polepšale mlečna kraljica, medena, vinska in hmeljarska princesa. FOTO: Jožef Pavlič

V govoru med mašo je svojo misel najprej povezal z berili. Poudaril je, da nam »ponujajo navodila za naš vsakdan, tudi za kmečkega«. Opozoril je na to, kar je rešilo gobavca – njegova vera! »Vera ni le neka ideja ali misel, je način življenja,« je nadaljeval. Pogosto imamo težave s tem, ko ne znamo prav razlikovati med pojmoma: »verujem« in »verjamem«. »V Boga vsekakor verujemo!«

Škof Marketz: Hvaležni ljudje so srečnejši

Škof Jožef Marketz je tudi sam kmečki sin. FOTO: Jožef Pavlič

Nato je škof Marketz opozoril na povezavo med vero in hvaležnostjo v Božji besedi. Dejal je, »da so prav kmetje že po naravi globoko povezani s stvarstvom in s tem tudi z mejami svoje lastne zmogljivosti«. Povedal je, da je sam kmečki sin, je doraščal na manjši kmetiji. Spomnil je, kako je vsa vas pomagala enkrat temu, drugič drugemu kmetu. Kako se je nedavno pri pobiranju krompirja pri njih doma zbralo okrog 20 ljudi. Krompir so hitro pobrali, nato pa se še enkrat dlje zadržali pri malici in predvsem pri pomenku. Tega danes manjka! Hvaležnosti Bogu, čeprav je ne potrebuje, saj nam vse daje zastonj, pa tudi ljudem. Zavedanja, da je »hvaležnost živ studenec prijateljstva med ljudmi« /…/Hvaležni ljudje so srečnejši, mirnejši, bolj sproščeni in zaupljivi, bolj darežljivi, ker se čutijo obdarjeni.«

Evangeličanski duhovnik Kumin: Videti bližnjega v stiski

Potrebna pa je tudi solidarnost in pomoč ljudem v stiski. Evangeličanski duhovnik Primož Kumin je v svojem nagovoru zlasti opozoril na pomen pogovora, kajti ta »preko medsebojnega dogovora vodi v dejanja, ki rodijo obilen sad. Pogovor drug z drugim je način medčloveške komunikacije, ki ga ne smemo zanemariti. Da bi bil uspešen, je predpogoj, da drugega poslušamo in slišimo. Kot kristjani smo poklicani, da poslušamo Boga, Jezusa, od katerega se lahko marsikaj naučimo. Njegova pot, nauk, dela so bila namreč vedno posvečena človeku. Človek, ki črpa iz te zakladnice, vidi in ve, da je potrebno storiti nekaj tudi za tiste, ki ne morejo ali nimajo kje zbirati pridelkov zemlje. Da vidimo tiste, ki so jim nesreče, povodnji, potresi, požari … odnesli vse. Kliče nas, da vidimo in nekaj storimo za tiste, ki si ne morejo, kot mi, v trgovini kupiti vsega, kar potrebujejo, in da tistim, ki jim nihče ne nameni več nobene lepe besede, ki so zapuščeni in osamljeni, stojimo ob strani.

Cerkev sv. Martina so napolnili številni udeleženci romarskega shoda. FOTO: Jožef Pavlič.  

 Akademija na Slomu

 Dramski igralec in pesnik Tone Kuntner je navdušil z izjemnimi recitacijami. FOTO: Jožef Pavlič

Maši je sledila vsebinsko zelo bogata, pestra in sporočilna akademija pri Slomškovi rojstni domačiji na bližnjem Slomu. Z besedo so jo sooblikovali dramski igralec in pesnik Tone Kuntner (Zdravljico, odlomkom iz Cankarjevega Kurenta Nebesa pod Triglavom in lastno pesmijo Košček nebes pod Triglavom), šentjurski župan Marko Diaci, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, ljudska pesnica Ivanka Uduč s Planine pri Sevnici s pesmijo Darovanje jeseni in vinska kraljica 2022 Ana Protner. Udeleženci akademije so še posebej navdušeno pozdravili v svoji sredi slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki se je že tretjič udeležil srečanja kmetov na Slomu.

Akademije na Slomu se je udeležil in na njej spregovoril tudi predsednik države Borut Pahor. FOTO: Jožef Pavlič

S pesmijo so se izkazali pevci moškega pevskega zbora Lira iz Kamnika (peli so že v cerkvi, na Slomu pa tudi priljubljeno Slomškovo pesem En hribček bom kupil) in ljudski pevci iz Vitanja, dijak Šolskega centra Šentjur Denis Gašparič pa je na harmoniko zaigral pesem Franca Miheliča Kjer lastovke gnezdijo. 

Moški pevski zbor Lira iz Kamnika pod vodstvom zborovodje Andreja Missona. FOTO: Jožef Pavlič 

Akademijo je izvrstno povezovala in nastopajoče napovedovala Maja Morela. V povezovalno besedilo je vpletla tudi Slomškove modrostne in druge izreke. Na koncu se je zahvalila številnim podpornikom prireditve, prostovoljcem in tistim ženskim rokam, ki so vsem udeležencem akademije postregle z zelo okusnim golažem.

Povezanost bl. Slomška s Slovenci tudi čez mejo

Organizatorjem in obiskovalcem je bilo naklonjeno vreme, tako da so res uživali v Slomškovih rodnih krajih. Že v cerkvi pa zmolili posebno molitev, da bi tega velikega Slovenca kmalu smeli častiti na oltarju kot svetnika. Tega si je še posebej zaželel škof Marketz, ki je v svojem govoru spomnil tudi na Slomškovo povezanost s Celovcem, kjer sam živi in deluje kot škof.

Štefan Domej z avstrijskega Koroškega pa je pri akademiji zlasti opozoril na pravico tamkajšnje slovenske manjšine do lastnega jezika, kulture in vsega drugega, kar je življenjsko povezano z njo.


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh