Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasbeni večer družine Luketič

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 18. 12. 2023 / 10:18
Oznake: Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2023 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glasbeni večer družine Luketič
Družina Luketič. FOTO: Anita Kirbiš

Glasbeni večer družine Luketič

Glasbeni dvorec pri mlinu v Račah, ki je nastal pred časom iz dvesto let starega mlina, nudi domicil umetnosti – glasbenikom in slikarjem. Letos bodo tako v salonu organizirali 33 koncertov priznanih izvajalcev resnejše glasbe.

Minuli vikend so priredili glasbeni večer družine Luketič; upamo si trditi, da so edinstveni pri nas. Njihovi izjemni nastopi, še posebej v tem predprazničnem času, pa se kar vrstijo. Glasbeno družino Luketič sestavljajo mama Nilda, sopranistka in trije sinovi - Matej pianist, Lin tenorist in Jernej baritonist.

Glasbena pot družine se je pričela z mamo Nildo Luketič, svoj glasbeni poziv in ljubezen do petja pa je prenesla tudi na svoje tri sinove. Glasba je bila tista, ki je in še danes družino povezuje, bogati in razveseljuje. Želijo pozitivno vplivati na svet tudi z glasbo in umetniškim izražanjem. Nilda je svojo glasbeno pot začela z igranjem violine in klavirja. Ves čas je imela veliko željo po petju in nastopanju v operi, zato je ob delu in družini nadaljevala študij solopetja in se zaposlila v opernem ansamblu SNG Maribor.

Sinovi Matej Luketič, Lin Luketič in Jernej Luketič so se sprva glasbeno izobraževali in udejstvovali kot instrumentalisti (Matej – pianist, Lin – violinist in violist, Jernej – violončelist). V dijaških letih so ustanovili glasbeno rock skupino Anistanai (Matej – klaviature in vokal, Lin – bas in ritem kitara ter vokal, Jernej – bobni). S to skupino so dvakrat nastopili na festivalu ritmične in duhovne glasbe Ritem duha z avtorskimi skladbami katere je skladal in aranžiral Matej, mama Nilda pa je bila avtor besedil (2003 in 2004). Svojo glasbeno pot sta Lin in Jernej nadaljevala s študijem solopetja (Lin – tenor, Jernej – bariton). Lin in Jernej sta bila ustanovna člana dalmatinske klape Dalmari, Lin je bil tudi več let redni član vokalne skupine Liguster in honorarni član v opernem ansamblu SNG Maribor. Matej je svojo pot nadaljeval s študijem orgel in zaključil študij glasbene pedagogike ter si pridobil naziv profesor glasbe. Korepetira in spremlja soliste ter zbore. Jernej pa je redni član opernega ansambla SNG Maribor, kjer nastopa tudi v solističnih vlogah.

Glasbena družina Luketič se je prvič predstavila na samostojnem koncertu Pro Solo – Družinska tradicija in sloves v koprodukciji EPK Maribor 2012. V zadnjem času so sodelovali na odmevnih koncertih v okviru Društva Koraki za korakce: v Kazinski dvorani SNG Maribor, dveh koncertih v Unionski dvorani Maribor in na festivalu TrojicaFest, kjer so izvajali zahteven glasbeni program arij iz oper, operet in muzikalov. Poželi so veliko navdušenega odobravanja. Sodelovali so tudi na koncertu v Glaserjevem salonu Malečnik. Na koncertih so sodelovali s priznanimi glasbeniki: baritonistom Emilom Baronikom, tenoristom Timom Ribičem, violinistko Oksano Pečeny, pianistoma Adamom Kampletom in Igorjem Orešičem.

In ta večer so stopili pred občinstvo v Glasbenem dvorcu pri mlinu v Ješenci (Rače-Fram). Obiskovalcem so v čudovitem ambientu pričarali nepozaben večer z arijami priznanih skladateljev (G. Puccini, L. Denza, M. Leigh, F. Lehar, E. De Curtis, C. Gounod, I. Tijardović, T. Cottra), ki so ga zaključili z duetom Jerneja in Lina iz Puccinijeve opere La Boheme "O, spomini iz davnine". Na klavirju jih je spremljal, nihče drug kot Matej Luketič.

Ob tej priložnosti se je s svojimi likovnimi deli predstavil še en član družine Luketič – oče Zdravko Luketič, upokojeni radiološki inžiner, ki ga poznamo tudi kot politika, kulturnika, predanega slikarstvu. S serijo svojih znamenitih slik »Metulji«, je sodeloval na številnih samostojnih, v družbi priznanih slikarjev tudi na skupinskih razstavah, vse tja do pariškega mednarodnega salona v Louvru. Tokrat je postavil na ogled zbirko del v mešani tehniki, ki jih je naslovil »Prostorje svetega«. Redko srečamo tako povezano glasbeno družino, ki je tudi njegova priljubljena likovna motivika. Je poln talentov, ki mu zapolnjujejo življenje, danes pa mu družbo dela tudi devet vnukov.

Večer s tako prefinjeno govorico je s Salierijevim monologom popestril in vse to povezal s svilnato mašnico gledališki in filmski igralec Bojan Maroševič, do nedavna zaposlen v Operi in drami SNG Maribor, ki se še ni sprijaznil z upokojitvijo in ustvarja naprej.

Nalaganje
Nazaj na vrh