Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za uveljavitev resnice

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 17. 05. 2023 / 09:38
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 10:15
Za uveljavitev resnice
Matija Ogrin. FOTO: Tatjana Splichal

Za uveljavitev resnice

Dr. Matija Ogrin, predsednik Nove Slovenske zaveze, ob narodnem dnevu spomina na vse žrtve komunizma in pobudi za izdajo mrliških listov zanje.

17. maj je prejšnja vlada pred letom dni razglasila za narodni dan spomina na vse žrtve komunizma. V čem pri Novi Slovenski zavezi vidite ključni pomen tega spominskega dneva?

Pomen državnih praznikov je v tem, da hranijo in povzemajo duhovno izkustvo več rodov o tem, kaj je za narod in državo v zgodovini bilo dobro, kaj slabo; kaj nam je kot narodu dajalo življenje ter razmah, kaj pa je zatiralo, celo ubijalo naše življenje. Zato je tudi pomen tega dneva spomina v tem, da država z njim uradno pove, da se je nasilja komunizma treba spominjati kot izkušnje zla v slovenski zgodovini. Zato bi moral 17. maj postati trajna ustanova spomina na to zlo, pa tudi ustanova njegovega preseganja s priznanjem in obžalovanjem. Slovenci lahko na ta dan državo vprašamo, kaj je postorila, da bi o tej izkušnji zla v narodovi zgodovini javnost vedela več. Republiko Slovenijo moramo vprašati, kaj je storila za zamolčane žrtve, za osebe brez imena in groba, pa tudi za njihove hudo prizadete b...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh