Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Gluhi v življenju Cerkve’

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 25. 11. 2009 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Gluhi v življenju Cerkve’

Minuli konec tedna je v Vatikanu potekala mednarodna konferenca za pastoralo gluhonemih

Od četrtka, 19., do sobote, 21. novembra 2009, je v Vatikanu potekala mednarodna konferenca Papeškega sveta za pastoralo zdravja pod geslom 'Effeta – gluhi v življenju Cerkve'. Srečanja sta se je v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) udeležila dr. Jože Štupnikar, voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri SŠK ter p. Bogdan Knavs OFM, voditelj Verskega centra gluhih in naglušnih.

Konferenca, ki je potekala v Vatikanu, po mnenju predsednika omenjenega Sveta nadškofa Zygmunta Zimowskega, predstavlja zgodovinski trenutek, v katerem je Cerkev odprla vrata gluhonemim, da bi bili v družbi in Cerkvi bolj prepoznavni.

Udeleženci so se na avdienci srečali s papežem Benediktom XVI., ki je poudaril, da so gluhonemi enakovredni oznanjevalci v službi evangelija in dejavni subjekti v življenju Cerkve. Gluhoneme osebe izkazujejo neverjetno življenjsko moč in željo po aktivnem delovanju v Cerkvi.

Ob sklepu so bila podana priporočila narodnim voditeljem za uresničevanje programov v krajevnih Cerkvah (škofijah). Gluhonemi so po zakramentu krsta aktivni oznanjevalci evangelija v Cerkvi in zato morajo imeti dovolj možnosti, da se v ta proces tudi vključijo. Za lažje izvrševanje pastorale gluhih in naglušnih naj bi vsaka škofija imela usposobljenega duhovnika za bogoslužje in katehezo.

Za bolj kakovostno izvajanje tovrstne pastorale bi morale posamezne škofije in redovne skupnosti začeti celostni vzgojno-izobraževalni proces že v času priprave na duhovniško in redovniško življenje ter poslanstvo. Odgovornost je zato predvsem na škofih in redovnih predstojnikih, ki naj bi omogočili, da se zadostno število oseb dejavno vključi v živo občestvo Cerkve. Predavatelji so močno poudarili tudi uporabo sodobnih sredstev komunikacije, ki bi olajšala delo z gluhimi in naglušnimi, predvsem interneta.

Zaradi pogoste izrinjenosti na rob družbe, je tudi gluhim in gluhonemim potrebno omogočiti teološko izobraževanje, aktivno vključevanje v življenje občestva in ustrezen katehetski pouk, kot predmet uvajanja v praktično življenje po veri. Krajevna Cerkev mora odpravljati ovire na poti enakopravnosti, saj samo tako lahko gluhi in naglušni v družbi in Cerkvi lažje uresničujejo svoje talente in karizme.

Poročilo je pripravil dr. Jože Štupnikar, voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri SŠK.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh