Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezus apostolu Tomažu: »Ne bodi neveren, temveč veren«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 03. 07. 2022 / 00:40
Oznake: God, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezus apostolu Tomažu: »Ne bodi neveren, temveč veren«
Cerkev sv. Tomaža v Gorenji Straži v Župniji Vavta vas. FOTO: župnijski arhiv

Jezus apostolu Tomažu: »Ne bodi neveren, temveč veren«

V Katoliški cerkvi danes, 3. julija, praznujemo god sv. Tomaža, apostola in mučenca. Gotovo ste že slišali za besedno zvezo »neverni Tomaž«. Tako pravimo človeku, ki noče verjeti na besedo in se želi o vsem prepričati na lastne oči.

V evangeliju po Janezu beremo, da se je Gospod po svojem vstajenju prvi večer prikazal svojim učencem, a Tomaža ni bilo med njimi. Ko so mu drugi pripovedovali, da je Jezus vstal in se jim prikazal, jim ni verjel in dejal: »Če ne vidim na njegovih rokah znamenja žebljev in ne vtaknem svojega prsta v rane od žebljev, že ne bom veroval.« Čez osem dni je Gospod spet obiskal svoje učence in rekel Tomažu: »Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, temveč veren.« Tedaj je Tomaž vzkliknil: »Moj Gospod in moj Bog!«

Danes goduje tudi župnik v Župniji Vavta vas iz Straže pri Novem mestu Tomaž Maras, ki smo ga ob obhajanju godu povabili h kratkemu pogovoru.

Župnik Tomaž Maras. FOTO: Foto Asja

Ime Tomaž pogosto omenjamo v kontekstu »nevernega Tomaža«, ker ni verjel drugim učencem, da se jim je Jezus po vstajenju prikazal. Kako vi vidite njegovo ravnanje?

Pridevnik »neverni« si je apostol Tomaž res zaslužil, ker pač ni verjel drugim apostolom niti samemu Jezusu, ki je o svojem vstajenju apostolom govoril že veliko prej. Morda pa si ni zaslužil, da se je tak nelaskav pridevnik prijel samo njega, saj bi se kaj podobnega lahko našlo v preteklosti za vsakega od apostolov. Kljub temu se drugih apostolov niso prijeli pridevniki kot »nezvesti Peter« ali »okrutni Pavel«. Ne verjamem, da bi se na Tomaževem mestu kdo drug od apostolov boljše odrezal.

V Sloveniji je apostolu Tomažu posvečenih 34 cerkva - 8 župnijskih in 26 podružnic.

V čem vas apostol Tomaž najbolj nagovarja?

Apostol Tomaž najprej res ni veroval, je pa to svojo napako popravil takoj, ko je Jezusa sam srečal. Takoj je Jezusu vzkliknil: »Moj Gospod in moj Bog!« Všeč mi je, da se ni začel izgovarjati ali obtoževati drugih apostolov, kako niso bili vredni, da bi jim verjel ali kaj podobnega. Vero v Kristusa je potem ohranil in jo med vsemi apostoli oznanjal v najbolj oddaljenih krajih.

Oltarni kip sv. Tomaža v Gorenji Straži. FOTO: Tomaž Maras

Kako lahko apostol Tomaž nagovarja današnjega človeka oz. kje se lahko vsak najde v njem?

Danes se vsi zavedamo, da vera ni nekaj samoumevnega, ampak je dar, ki si ga nihče ne zasluži sam. Tomaž nas spodbuja, naj bomo ta dar vedno pripravljeni sprejeti in ga deliti drugim, kljub vsem svojim težavam in dvomom.

Župnijska cerkev sv. Jakoba v Vavti vasi. FOTO: T. V.

V Župniji Vavta vas imate podružnično cerkev, posvečeno sv. Tomažu. Kakšna je njena zgodba oziroma zgodovina? 

Ob zadnji prenovi se je pokazalo, da cerkev sv. Tomaža v Gorenji Straži verjetno izvira iz 13. stoletja. Pozneje je bila temeljito predelana. V prezbiteriju je zdaj prezentiran kamniti obod polkrožne romanske apside, na slavoločnem loku pa so vidni ostanki poslikave iz 14. stoletja. V glavnem oltarju z letnico 1721 je kip sv. Tomaža s sulico in knjigo, obkroža ga bogat okvir iz pozlačenega akantovega listja. V cerkvi sta še stranska oltarja sv. Marije Magdalene in sv. Pavla. Cerkev stoji med vinogradi in ima čudovit razgled na dolino reke Krke.


Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh