Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God papeža Silvestra in drugi sveti večer

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 31. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
God papeža Silvestra in drugi sveti večer
Na god sv. papeža Silvestra, 31. decembra, obhajamo drugi sveti večer. FOTO: Pexels

God papeža Silvestra in drugi sveti večer

O papežu Silvestru je ohranjenih veliko zgodb in legend, manj pa zanesljivih zgodovinskih podatkov, čeprav je vladal v pomembnem zgodovinskem obdobju, ki je teklo vzporedno z vladavino cesarja Konstantina.

Zgodovinarji papežu Silvestru pripisujejo izjemno razgledanost, veliko dobrotljivost in ljubeznivost, pogum krščanskega spoznavalca in še druge lastnosti, ki odlikujejo tega triintridesetega naslednika na Petrovem sedežu v zgodovinsko prelomnem čas. 

Zato ni nič čudnega, da so ga njegovi sodobniki odlikovali kar z dvema pomembnima priimkoma: »Spoznavalec« in »Katoličan«.

Na god sv. Silvestra obhajamo tudi drugi sveti večer. FOTO: Tatjana Splichal

Eden prvih svetnikov, ki ni bil mučenec 

V času Silvestrovega papeževanja so Cerkev ogrožale številne zmote in krivoverstva. In čeprav te zmote niso neposredno ogrožale Rima, je papež Silvester zaradi njih trpel, se proti njim boril in molil. 

»Ni bil mož, ki bi veliko govoril, kot poglavar Cerkve pa je storil svojo dolžnost,« je o njem zapisano v knjigi Leto svetnikov. 

Papež Silvester je umrl 31. decembra 335. Njegov spomin se obhaja že od leta 354. Je eden izmed prvih svetnikov, ki ni umrl mučeniške smrti. Ker je njegov god 31. decembra, je zadnji dan leta po njem dobil ime »silvestrovo«. 

Prvi dan novega leta je praznik Marije, Božje Matere, ki ima močno povezavo z zadnjim dnem starega leta oziroma godom papeža Silvestra, kajti prav pod njegovim papeževanjem je koncil v Niceji leta 325 razglasil versko resnico, da je Kristus pravi Bog in pravi človek, s čimer posredno že od takrat Marijo imenujemo Božja Mati. 

Tako bi lahko silvestrovanje poimenovali kot resničen prehod ne le v novo leto, ampak tisti najpomembnejši prehod od zemeljskega k nebeškemu, od odmiranja posvetnosti k odpiranju presežnosti, od smrti k vstajenju in novem življenju pri Bogu. Žal današnjim silvestrovanjem vladajo drugačni »bogovi«.

Nekdaj priljubljeno moško ime 

Slovenski statistični urad poroča, da danes ime Silvester nosi 1348 predstavnikov moškega spola. Zelo pogosto je bilo to ime v 60. letih 20. stoletja, kasneje pa je njegova priljubljenost začela močno upadati. Še manj je predstavnic ženskega spola, ki danes godujejo. Ime Silvestra namreč nosi le 616 prebivalk Slovenije. Precej bolj pogoste so izpeljanke iz obeh imen (Silvo 1835, Silva 4381).

Papežu Silvestru sta na Slovenskem posvečeni dve cerkvi, podružnična cerkev v Novi vasi župnije Opatje selo ter župnijska cerkev v Šempasu. 

Župnijska cerkev sv. Silvestra v Šempasu. FOTO: Andrej Praznik

Na ta dan obhajamo drugi sveti večer 

Na zadnji dan leta v Cerkvi obhajamo drugi sveti večer. Tudi na ta dan, podobno kot na prvi sveti večer pred božičem, blagoslovimo svoje domove, stanovanja in hiše. Silvestrovo je priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse, kar smo v preteklem letu prejeli in doživeli. 

Gotovo se tudi v letu 2021, čeprav je bilo »koronsko« obarvano, najde veliko lepega in plemenitega. Če imamo možnost, se udeležimo zahvalne svete maše za iztekajoče se leto in prosimo za blagoslov leta, ki prihaja. 


Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh